23 tipů na památky a zajímavosti, co navštívit ve Florencii (2024)

Florencie průvodce / Florencie památky a co navštívit

Florencie s panoramatem vyrytým majestátní siluetou katedrály Duomo, uměleckými díly Michelangela, Botticelliho a Leonarda da Vinciho a ulicemi plnými vůní a chutí pravé toskánské kuchyně je víc než jen cílová destinace. Podívejte se na našeho průvodce s tipy na zajímavosti a památky, co navštívit ve Florencii.

Dnes si ukážeme ta nejkrásnější místa a památky, co navštívit a vidět ve Florencii v Itálii pro sestavení itineráře na 1 nebo 2 dny ve Florencii. Vytvořili jsme taky itinerář pro 2 dny ve Florencii s mapou je stažení.

Pro více informací o dopravě, ubytování, cenách a dalších praktických tipech se podívejte na našeho průvodce Florencií.

Florencie, Itálie

Florencie (Firenze) je romantické a živé místo. Srdce Toskánska v Itálii, renesanční město, kde započala moderní éra.

Celá Florencie je doslova muzeem umění a vy nevíte, kam se dívat dřív. Patří mezi nejkrásnější města, která jsme kdy navštívili. A nemyslíme si to jen my, protože celé centrum Florencie je na seznamu UNESCO.

Kolébka renesance, kde najdete nejlepší renesanční umění v Evropě i na světě. Navštívit alespoň jednu galerii umění je tady skoro povinnost.

S Florencií je spjatá celá řada slavných jmen od architekta Brunelleschiho, malířů Leonarda da Vinciho, Ghiotta či Botticelliho, básníka Danteho Aligheri, sochaře Michelangela nebo filozofa Machiavelliho.

Velkou část své práce vykonával ve Florencii taky Galileo Galilei, který se narodil v nedaleké Pise.

florencie za 2 dny

Památky a zajímavosti, co navštívit ve Florencii

Navštivte galerii Uffizi, světoznámé muzeum umění s výjimečnou sbírku italských renesančních uměleckých děl, vystoupejte na vrchol kopule Duomo a užijte si fantastický výhled na město. Projděte si historické jádro a objevte ta nejkrásnější místa Florencie včetně Ponte Vecchio nebo galerie Accademia, která ukrývá sochu Davida, jedno z nejslavnějších Michelangelovo děl.

Den zakončete výhledem na Florencii a se sklenkou vína, které se pěstuje na nedalekých vinicích Toskánska.

Pojďme se podívat na nejkrásnější místa a památky, co navštívit ve Florencii:

1. Katedrála Santa Maria del Fiore

Katedrála Santa Maria del Fiore (Cattedrale di Santa Maria del Fiore) je lidem známá spíš jako Duomo (podobně jako v Miláně) nebo florentský dóm. Fiore znamená v překladu květina.

Katedrála je nejznámější a se svojí mramorovou fasádou s odstíny růžové a zelené nejkrásnější katedrálou ve Florencii, kterou uvidíte na většině fotografií Florencie.

katedrála santa maria del fiore florencie / co vidět ve florencii

Doslova září díky své červené kopuli od Brunelleschiho nad zbytkem města. Červená kopule je zároveň největší cihlovou kopulí na světě. Exteriér katedrály je do detailu propracovaný se 3 bronzovými dveřmi.

Oproti tomu interiér vás možná překvapí svou jednoduchostí, dokud se nepodíváte nahoru a neuvidíte krásnou fresku v kopuli.

florencie duomo

Stavba katedrály začala v roce 1296 a trvala 140 let. Po dvě staletí byla katedrála Santa Maria největší katedrálou na světě, dokud jí nepředběhla katedrála svatého Petra ve Vatikánu a katedrála svatého Pavla v Londýně. Katedrála je tak rozlehlá, že zaujímá téměř celou plochu náměstí Piazza del Duomo.

Skrz katedrálu vede taky vstup do jejího podzemí, kde se nacházejí pozůstatky starověké baziliky Santa Reparata (Krypta).

katedrála santa maria del fiore florencie

Vstupné do katedrály Santa Maria del Fiore

Vstupné do katedrály je zdarma. Platí se ale vstup do dalších částí – muzeum Duomo, kopule, Giottovo zvonice, baptisterium, podzemní ruiny pod katedrálou (krypta). Především v sezóně může být vstup do kopule zarezervovaný i několik dní až týdnů dopředu (je to podobné jako u Vatikánských muzeí nebo Kolosea v Římě).

Vstupenky na jednotlivá místa si koupíte přímo naproti vstupním dveřím do baptisteria nebo pak napravo od katedrály. Při vstupu pak jen vstupenku oskenujete. Druhou možností je koupit si vstupenky online na oficiálních stránkách, kde si vyberete, co vše chcete navštívit – na výběr je ze 3 pasů.

Tip: Pokud plánujete navštívit kopuli, doporučuji objednat vstupenky online, ať máte jistotu, že nebudou nejbližší dny zarezervované. Vstup do kopule pak probíhá přes Porta della Mandorla – od průčelí katedrály půjdete po její levé straně, kde se vstup nachází.

katedrála santa maria del fiore florencie

Balíčky vstupného do komplexu Duomo:

  • Brunelleschi Pass (součástí je kopule, zvonice, krypta, baptisterium, muzeum) – plné vstupné je 30 €, snížené vstupné 12 € pro děti 7-14 let, vstup zdarma ZTP s doprovodem
  • Giotto Pass (součástí je zvonice, krypta, baptisterium, muzeum) – plné vstupné je 20 €, snížené vstupné 7 € děti 7-14 let, vstup zdarma ZTP s doprovodem
  • Ghiberti Pass (krypta, baptisterium, muzeum) – plné vstupné je 15 €, snížené vstupné 5 € pro děti 7-14 let a studenty (studenti mají slevu jen na Ghiberti Pass), vstup zdarma ZTP s doprovodem

Otevírací doba jednotlivých míst v komplexu Duomo:

  • Katedrála: pondělí až sobota 10:15-15:45, neděle zavřeno
  • Kopule: pondělí až pátek 8:15-19:30, sobota 8:15-17:15, neděle a svátky 12:45-17:15, poslední vstup vždy 45 minut před
  • Baptisterium: denně 8:30-19:30, první neděli v měsíci 8:30-13:30
  • Muzeum Duomo: denně 8:30-19:00, zavřeno každé první úterý v měsíci
  • Zvonice: denně 8:15-18:45 (poslední vstup 19:00)
  • Krypta: pondělí až sobota 10:15-16:00, neděle a svátky 13:30-16:00
katedrála santa maria del fiore florencie

2. Muzeum Duomo

Muzeum Duomo (Museo dell’Opera del Duomo) je muzeum umění s díly od Michelangela, Donatella, Brunelleschiho, Ghibertiho a dalších. Sbírka zabírá 28 místností a 3 patra, takže si na prohlídku vyčleňte alespoň 2 hodiny.

Uvidíte tu originální sochy ze zvonice a katedrály, originální pozlacené panely z dveří baptisteria Lorenza Ghiberti a taky původní Bruneleschiho návrhy kopule.

Vstupenky do muzea Duomo si můžete koupit online v rámci jednoho ze tří balíčků (viz výše). Druhou možností je pořídit lístek přímo na místě (například naproti baptisteriu). Muzeum Duomo je otevřené denně v čase 8:30-19:00.

Ubytování Florencie 😴

ubytování florencie
hu Firenze Camping in Town

Bungalovy s vlastní koupelnou a parkováním

ubytování florencie
Art Hotel Museo

Moderní 4* hotel s bazénem na kraji Florencie

3. Giottova zvonice

Giottova zvonice (Campanile di Giotto) je samostatně stojící zvonice napravo od katedrály Santa Maria del Fiore. Název nese po svém architektovi Giottu di Bondone, předchůdci renesance. Uvnitř je informační stánek se suvenýry.

Oskenujete vstupenku a začnete stoupat po úzkých schodech až nahoru. Čeká vás hodně schodů, které jsou místy docela úzké a tu a tam musíte počkat, až projdou ostatní z vrchu. Zvonice má celkem 3 patra.

katedrála santa maria del fiore florencie / giottova zvonice

V jednotlivých patrech se můžete kochat a zároveň si odpočinout. Nejkrásnější výhled zažijete až úplně nahoře z venkovní terasy.

Vstupenka do Giottovy zvonice se kupuje naproti vstupním dveřím baptisteria (stejně jako na ostatní místa v komplexu katedrály) nebo online (pokud plánujete navštívit kopuli, určitě objednejte předem online – bývá vyprodáno i týdny dopředu).

Zvonice je otevřená denně v čase 8:15-19:45.

☞ Více informací: Itinerář pro 2 dny ve Florencii.

Florencie památky / Florencie co navštívit / Florencie Toskánsko Itálie / Giottova zvonice
výhled na zvonici z kopule

4. Baptisterium Jana Křtitele

Baptisterium Jana Křtitele (Battisterio di San Giovanni) patří mezi nejstarší památky ve Florencii. Nachází se před průčelím katedrály Santa Maria del Fiore na náměstí Piazza di San Giovanni. Pro místní se jedná o nejvýznamnější stavbu ve Florencii.

Je osmiboké s mramorovou fasádou a inspirované starověkými římskými mauzolei. O chlup víc se mi líbilo baptisterium v Pise, ale baptisterium ve Florencii nás ohromilo svými bronzovými dveřmi.

baptisterium florencie za 2 dny

Nejznámější jsou zlaté dveře od Lorenza Ghibertiho, které Michelangelo nazval Brány ráje (dveře přímo naproti katedrále). Další dveře znázorňují výjevy z utrpení Krista a poslední výjevy ze života Jana Křtitele.

Strop baptisteria zdobí nádherná zlatá mozaika Posledního soudu s otvorem, kterým proniká denní světlo do baptisteria. Dokončení mozaiky trvalo přes 100 let. Je ohromná a nutí vás se pořád dívat vzhůru podobně jako v Sixtinské kapli.

Vstupenku do baptisteria si koupíte v rámci balíčku (viz výše informace u Duomo). Dá se koupit přímo naproti vstupním dveřím do baptisteria. Baptisterium je otevřené denně 8:30-19:30.

baptisterium florencie za 2 dny

5. Bazilika San Lorenzo

Bazilika San Lorenzo je jedním z nejstarších římskokatolických kostelů ve městě a byla farním kostelem rodu Medicejských. Zaujme vás svým exteriérem z hnědého kamene, na který měl přijít ještě carrarský mramor. K tomu už ale nikdy nedošlo.

Baziliku tvoří obrovský komplex, který se skládá z baziliky, staré sakristie od Brunelleschio, nové sakristie od Michelangela, Medicejské kaple a Medicejské knihovny Laurenziana.

Florencie památky / Florencie co navštívit / Florencie Toskánsko Itálie / bazilika San Lorenzo
Medicejská kaple

Většina návštěvníků směřuje do Medicejské kaple, která je mauzoleem pro téměř 50 významných členů rodiny Medicejských. Do Medicejské kaple si musíte zarezervovat vstupenku předem.

Komplex je otevřený v čase 10:00-17:30 (poslední vstup 16:30). Vstupné do komplexu je 9 € (do 12 let zdarma) – umožňuje vám vstup do baziliky San Lorenzo, staré sakristie, kláštera, muzea pokladnice, krypty a monumentálního podzemí. Vstupenka do Medicejské kaple není součástí (viz předchozí odstavec).

6. Palazzo Medici Riccardi

Palazzo Medici Riccardi sloužil od 15. století rodině Medicejských. Dnes v něm sídlí muzeum umění. Uvidíte tady 6 zachovalých místností včetně fresek, kapli, kopuli a udržovanou zahradu. Pokud máte rádi umění, bude se vám tady líbit.

Palazzo Medici Riccardi florencie

7. Galerie Accademia

Kousek od Palazzo Medici Riccardi leží galerie Accademia (Galleria dell´Accademia). Sídlí v nenápadné budově, která není tak honosná jako například galerie Uffizi.

Že jste na místě poznáte hned (hlavně v sezóně) – kolem zdí se vine dlouhá fronta. Všichni chtějí vidět Michelangelovu sochu Davida, která je ztělesněním mužského ideálu krásy.

galerie accademia florencie / socha Davida Michelangelo Florencie

Socha měla být původně součástí Duoma, ale nakonec se jí rozhodli do výklenku katedrály neumístit právě kvůli její kráse. Součásti prohlídky je taky výstava hudebních nástrojů a nedokončené Michelangelovy sochy.

Otevřeno je denně v čase 8:15-18:50 (poslední vstup 18:20).

Plné vstupné do galerie Accademia je 16 €, snížené vstupné 2 € pro občany EU ve věku 18-25 let + poplatke za rezervaci předem 4 €. Vstup zdarma pro děti do 18 let.

Tip: Vzhledem k dlouhým frontám je určitě lepší udělat rezervaci předem, ať nejsou vstupenky vyprodané.

8. Leonardo Interactive Muzeum

5 minut od Galleria dell´Accademia leží interaktivní muzeum Leonarda da Vinciho. Je to skvělá zábava pro děti i dospělé. Vyzkoušíte si tady stroje, které vynalezl samotný Leonardo a to vše zábavnou formou. U každého vynálezu je pak podrobný popis, na co má stroj sloužit.

Návštěva muzea nezabere moc času, ale stojí za to. Otevřeno je denně v čase 9:30-19:30 (poslední vstup 18:30). Lístky se dají koupit jednoduše předem a na místě už nemusíte čekat frontu.

9. Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblica je rozlehlé a živé náměstí nedaleko katedrály Santa Maria a Piazza del Duomo. V průběhu celé historie patřilo k významným místům ve Florencii. Ve starověku tady sídlilo florentské forum, ve středověku centrální trh a od 16. do 19. století židovské ghetto.

Piazza della Repubblica florencie

Po vytvoření království a jednocení Itálie v roce 1861 náměstí Piazza della Repubblica kompletně přestavěli. Jako připomínka historie zůstal jen Sloup hojnosti představující místo setkání římských cest ve starověku.

Dnes najdete na náměstí Piazza della Repubblica spoustu restaurací, obchodů, kolotoč a pouliční umělce.

10. Fontana del Porcellino

Fontana del Porcellino je bronzová socha kance, jehož ústa představují malou fontánu. Když přijdete na náměstí Piazza del Mercato Nuovo, uvidíte historickou budovu s výraznými oblouky – lodžii Nové tržnice, kde sídlí trh. Projdete kolem budovy a po pravé straně uvidíte sochu divočáka s fontánou.

Se sochou divočáka se pojí hezká legenda – pokud pohladíte divočáka po čumáku, prý se do Florencie jednou vrátíte. Denně ho hladí takové množství návštěvníků, že je jeho čumák zářivě zlatý oproti zbytku těla.

Když mu vložíte do úst minci (odkud vytéká voda) a mince poté spadne na mřížku ve spodní části fontánky a zároveň si budete něco přát, přání se vám splní.

Socha už byla taky v minulosti několikrát ukradená, takže na místě najdete její repliku (originál uvidíte v Bardiniho muzeu).

11. Piazza della Signoria

Piazza della Signoria tvoří pomyslné srdce a historické centrum Florencie. Patří mezi nejkrásnější místa ve Florencii a při své návštěvě města si náměstí nemůžete nechat ujít.

Jaká jsou top místa na náměstí Piazza della Signoria? Neptunova fontána, Michelangelova socha Davida (replika stejně jako na Piazzale Michelangelo, originál uvidíte v galerii Accademia), Palazzo Vecchio a seskupení soch po pravé straně od paláce (Loggia dei Lanzi).

Palazzo Vecchio

V paláci Vecchio na Piazza della Signoria se odehrál pěkný kus historie ve Florencii. Palác postavili na přelomu 13. a 14. století jako středověkou pevnost, odkud městská rada řídila Florentskou republiku. Palazzo Vecchio navrhl architekt Arnolfo di Cambio, který navrhl taky katedrálu Santa Maria.

Palazzo Vecchio dnes slouží jako muzeum. Má bohatě zdobený interiér. V prvním patře je Sál pěti set, kde v minulosti probíhalo zasedání 500 členů městské rady.

Piazza della Signoria

Má kazetový strop a bitevní fresky od dvorního malíře Medicejských Giorgiho Vasariho. V 2. patře se nacházejí zdobené pokoje rodu Medici s Donatellovo bronzovou sochou Juditha.

V Palazzo Vecchio můžete vystoupat 400 schodů až na vrchol věže Torre d´Arnolfo s hodinami a pokochat se nádherným panoramatickým výhledem (vstupenka do věže se kupuje zvlášť).

Florencie památky / Florencie co navštívit / Florencie Toskánsko Itálie / Palazzo Vecchio

Pokud se pozorně zadíváte na zeď paláce po pravé straně od vstupních dveří, uvidíte řezbu mužské tváře. Do dnes se odborníci stále dohadují, zda se jedná o řezbu od Michelangela, kdy se mužská tvář dívá na sochu Davida přímo před vstupem.

Palác je otevřený denně v čase 9:00-19:00 kromě čtvrtka, kdy zavírá už ve 14:00. Vstupné je 12,50 € za muzeum a 12,50 € za výhled z věže + poplatek za rezervaci předem.

Rezervujte si vstup do paláce Vecchio zde (včetně výhledu z věže Arnolfo).

12. Galerie Uffizi

Galleria degli Uffizi je slavné muzeum umění, které je 4. nejnavštěvovanějším muzeem v Itálii (a že je v Itálii konkurence obrovská).

Obsahuje nejlepší sbírku italského renesančního umění na světě, které je zasazené v nádherných prostorech. Pokocháte se tu taky starověkými sochami, groteskními freskami na stropech a dalším uměním.

Piazza della Signoria florencie galerie uffizi

Vše je rozdělené do celkem 45 sálů ve 2 patrech. Pokud jste milovníky umění, vyčleňte si na návštěvu klidně 3-4 hodiny. Není tu moc míst na sezení.

Galerie leží mezi palácem Vecchio a řekou Arno, která protéká městem Pisa, kde najdete Šikmou věž (Pisa je z Florencie jen hodinu vlakem).

galerie uffizi florencie za 2 dny

Nejkrásnější a nejvýznamnější díla galerie Uffizi dle umělců:

  • Botticelli – Zrození Venuše, Primavera (Botticelli má dokonce několik místností se svými díly, které patří k nejoblíbenějším v galerii)
  • Leonardo da Vinci – Zvěstování, Klanění tři králů
  • Tiziano – Venuše z Urbina
  • Caravaggio – Medúza, Bacchus
  • Raphael – Madona ze Stehlíka, Portréty Aponoli Doni a Maddaleny Strozzi
  • Michelangelo – Doni Tondo (Michelangelovo jediný obraz na plátně; Raphael a Michelangelo mají společnou místnost s nádhernou vitrínou)
  • …a mnoho dalších umělců včetně Giotta, Raphaela nebo holandských malířů Rembrandta a Rubense

Vstupné a otevírací doba galerie Uffizi

Vstupné do galerie Uffizi je 25 € (+ poplatek 4 € za rezervaci předem), snížené vstupné 2 € pro mladé ve věku 18-25 let (není potřeba být studentem) a vstup zdarma pro děti do 18 let a osoby s průkazem ZTP.

Otevřeno je denně kromě pondělí v následujících časech: úterý až neděle 8:15-18:30, v úterý do 17. prosince až do 22:00.

Tip: Galleria degli Uffizi je jedním z míst ve Florencii, kam byste si určitě měli zarezervovat vstupenku předem, pokud se chcete vyhnout dlouhým frontám.

13. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio je nejznámější most ve Florencii ze 14. století, pod kterým protéká řeka Arno. Lemují ho obchody se šperky, takže chvílemi ani nemáte pocit, že jdete po mostě.

Z mostu budete mít výhled na most Ponte Santa Trinity ze 16. století. Pokud byste si chtěli udělat fotku Ponte Vecchio, právě z mostu Santa Trinity ho vyfotíte v celé jeho kráse.

Florencie památky / Florencie co navštívit / Florencie Toskánsko Itálie / ponte Vecchio

14. Čtvrť Santo Spirito

Čtvrť Santo Spirito je známá svou bohémskou a uměleckou atmosférou, se zachovalými historickými budovami a malebnými uličkami.

Udržela si svůj tradiční charakter a je méně turistická než jiné části Florencie. Srdcem čtvrti je náměstí Piazza Santo Spirito, obklopené kavárnami, restauracemi a obchody.

santo spirito florencie

15. Bazilika Santa Croce

Bazilika Santa Croce není jen tak ledajakou bazilikou. Jedná se totiž o největší františkánský kostel na světě, který je místem posledního odpočinku Michelangela, Galilea a dalších významných osobností.

Vstupné je placené, ale komplex je obrovský – za jednu cenu získáte vstup do baziliky, sakristie s medicejskou kaplí, Brunelleschiho kaple Pazzi, ambitů, muzea opery, krypty i pamětní kaple.

bazilika santa croce florencie

Plné vstupné stojí 8 € a snížené vstupné 6 € (děti 12-17 let a studenti). Vstup zdarma mají děti do 18 let v doprovodu platících rodičů a osoby s průkazem ZTP včetně doprovodu.

Komplex je otevřený od pondělí do soboty v čase 9:30-17:30 a v neděli a o svátcích 12:30-17:45.

16. Kostel Santa Maria Novella

Kostel Santa Maria Novella (Basilica di Santa Maria Novella) sousedí s nádražím Santa Maria Novella, které po ní nese název. Jedná se o dominikánský kostel z 15. století s mramorovou fasádou a uvnitř s gotickými a raně renesančními freskami.

Michelangelo kostel označil jako svojí snoubenkou. Svým exteriérem připomíná slavnější Duomo, ale interiér je zdobnější.

Florencie Santa Maria Novella

Bazilika je součástí velkého komplexu, kde najdete taky muzeum Museo di Santa Maria Novella. Vstup do baziliky vede od náměstí Piazza di Santa Maria Novella uprostřed s obeliskem.

Součástí vstupenky do baziliky je taky návštěva kaplí včetně fresek, sakristie a hřbitova Avelli. V rámci prohlídky muzea uvidíte taky Klášter mrtvých, Zelený klášter, Cappellone degli Spagnoli, Cappella degli Ubriarchi a Refektář.

☞ Více informací: Průvodce Florencií.

florencie co navštívit

Vstupné a otevírací doba do komplexu Santa Maria Novella

Plné vstupné je 7,50 € a snížené pro 11-18 let 5 €. Rezervace do baziliky není nutná, do muzea si rezervujete čas tady. Poplatek za rezervaci je 1 €. Vstup zdarma mají děti do 11 let a osoby s průkazem ZTP (včetně doprovodu, pokud je třeba).

Otevírací doba se liší dle období:

  • říjen až červen: pondělí-čtvrtek 9:00-17:30, pátek 11:00-17:30, sobota 9:00-17:30, neděle a svátky 13:00-17:30
  • červenec až září: pondělí-čtvrtek 9:00-17:30, pátek 11:00-17:30, sobota 9:00-17:30, neděle a svátky 12:00-17:30

Ubytování Florencie 😴

ubytování florencie
Plus Florence

Čisté ubytování s bazénem a kompletním zázemím

ubytování florencie
c-hotels Diplomat

Stylový 4* hotel pár minut od nádraží i centra

17. Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella

Kousek od muzea a kostela Santa Maria Novella leží údajně nejstarší historická lékárna v Evropě. Pokud vám zbyde čas, nakoukněte sem. Často se dovnitř stojí fronty, ale ubíhají rychle.

Lékárna vás omámí nejen vůní, ale i ručně vyráběnými produkty a nádherným interiérem s freskami a malým muzeem.

Otevřeno je denně v čase 9:30-20:00.

☞ Více informací: Nejkrásnější místa v Toskánsku (kompletní průvodce a mapa).

18. Zahrady Bardini

Zahrady Bardini jsou nádherné zahrady jižně od řeky, které díky své poloze na kopci poskytují výhledy na město včetně Duomo.

Nejlepší období pro návštěvu je duben, kdy je zdejší pergola doslova obsypaná fialovými květy vistárie.

zahrady bardini florencie za 2 dny / co vidět ve florencii
zahrady bardini florencie za 2 dny / co vidět ve florencii

Vstupenka do zahrad Bardini zahrnuje taky zahrady Boboli (za malou chvíli více info). Kombinované vstupné vyjde na 10 €, snížené vstupné je 2 € pro mladé EHS do 25 let. Vstup zdarma mají děti do 18 let a osoby s průkazem ZTP. Každou první neděli v měsíci mají vstup zdarma všichni bez rozdílu věku.

Navštivte zahrady Bardini a zahrady Boboli.

Zahrady jsou otevřené denně kromě pondělí v čase 10:00-19:30.

zahrady bardini florencie za 2 dny / co vidět ve florencii

19. Palác Pitti a zahrady Boboli

Renesanční palác Pitti (Palazzo Pitti) je největším palácem ve Florencii, který se rozprostírá na úpatí kopce Boboli. Byl postavený v 15. století a sloužil jako královský domov pro rodinu Medici.

Uvnitř najdete několik galerií a muzeí, které jsou tematicky rozdělené – Pokladnice velkovévodů v přízemí, Palatinská galerie (Tizian, Raffael, Rubens a další) a Císařské a královské apartmány v noblesním patře paláce, Galerie moderního umění a Muzeum módy a kostýmů ve druhém patře.

palác pitti florencie
palác pitti florencie

Přímo u Palazzo Pitti se rozprostírá největší zelená plocha ve Florencii – zahrady Boboli (Giordino di Boboli) v italském stylu s renesančními sochami, fontánami a krásnými výhledy na město. Nečekejte zahrady ve stylu Versailles – spíše se jedná o rozlehlý lesopark, který je protkaný zajímavostmi. V současnosti (rok 2024) probíhá rozsáhlá rekonstrukce, kdy je řada míst obehnaná páskou.

zahrady boboli

Součástí vstupenky do Palazzo Pitti je Palatinova galerie, Galerie moderního umění a Pokladnice velkovévodů. V sezóně a o víkendu a svátcích může být předem vyprodáno.

Palác je otevřený denně kromě pondělí v čase 8:15-18:30 (poslední vstup v 17:30).

Součástí zahrad Boboli jsou taky zahrady Bardini, které se nacházejí nedaleko. Za malou chvíli si o nich povíme víc. Navštivte zahrady Boboli a zahrady Bardini.

20. Piazzale Michelangelo

Odkud zažijete jeden z nejhezčích výhledů na Florencii? Vyhlídkové náměstí Piazzale Michelangelo se rozprostírá na kopci a díky tomu nabídne skvělý pohled na město. Uprostřed náměstí stojí bronzová replika sochy Davida od Michelangela.

piazzale michelangelo florencie
piazzale michelangelo florencie

Víte, co je na panorama Florencie zvláštní? Domy mají jednotnou výškou a vyčnívá z nich jen několik budov – Duomo, palác Vecchio a bazilika Santa Croce. Jak je to možné? Řadu let totiž město zakazovalo stavět budovy vyšší, než je červená kopule Duoma.

Cestou k Piazzale Michelangelo budete procházet kolem zbytků florentského opevnění ze 14. století.

21. Giardino delle Rose

Udělejte si krátkou odbočku při cestě na Piazzale Michelangelo a dostanete se do Giardino delle Rose – krásné zahrady plné květin, laviček a výhledů. Moc příjemné místo, kde utečete davům, kterými je Florencie pověstná.

Zahrada je přístupná zcela zdarma. Otevřeno je denně v čase 9:00-20:00, v neděli až od 10:00.

růžová zahrada florencie

22. Kostel San Miniato al Monte

Pokud vystoupáte od Piazzale Michelangelo ještě o kousek výš, dojdete k románskému kostelu San Miniato, který stojí přímo na vrcholu kopce. Spolu s baptisteriem Jana Křtitele je jednou z nejstarších staveb ve Florencii.

San Miniato al Monte Florencie

Pokochejte se mramorovou fasádou a freskami v interiéru, stejně tak výhledem na Florencii, který se vám odtud rozevře.

Kostel je přístupný zdarma v čase 9:30-13:00 a 15:30-19:00.

Kde se ubytovat ve Florencii

  • hu Firenze Camping in Town: Ubytování v bungalovech s koupelnou i parkováním zdarma, skvělá cena a dostupnost do centra
  • Art Hotel Museo: Moderní 4* hotel s bazénem na kraji Florencie
  • c-hotels Diplomat: Stylový hotel s výbornou dostupností pár minut od vlakového nádraží a centra
  • Plus Florence: Příjemné ubytování v soukromých nebo společných pokojích, bazén, fitness, střešní terasa

Ubytování Florencie 😴

ubytování florencie
hu Firenze Camping in Town

Bungalovy s vlastní koupelnou a parkováním

ubytování florencie
Art Hotel Museo

Moderní 4* hotel s bazénem na kraji Florencie

Florencie mapa

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu s tipy na památky a zajímavosti, co navštívit ve Florencii. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňuji v průvodci o Florencii v Itálii. Pokud si chcete mapu uložit, označte jí hvězdičkou. Pro větší verzi klikněte na ikonu v pravém horním rohu.

Nejlepší rezervační zdroje pro návštěvu Florencie

Přes Booking.com hledáme veškeré ubytování. Jedná se o největší ubytovací portál na světě a najdete tu vše od moderních hotelů, útulných penzionů po přímořské vily.

Get Your Guide je obrovský rezervační systém pro nákup vstupenek, výletů s průvodci a nejrůznější aktivity. Na jednom místě si můžete přečíst zkušenosti ostatních cestovatelů a zarezervovat lístky do Vatikánských muzeí, plavbu lodí po Dunaji nebo pouštní safari v Dubaji.

Pokud si plánujete půjčit auto v Toskánsku, nejlepší zkušenost máme s Rentalcars.com, která má nejširší nabídku za dobré ceny. Pojištění a storno zdarma je v ceně.

zahrady bardini florencie za 2 dny / co vidět ve florencii

Toto byly naše tipy na nejkrásnější místa, co navštívit ve Florencii. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Naplánujte si svou cestu snadno a rychle. Pokud si něco koupíte prostřednictvím našich odkazů, získáme malou provizi. Vy neplatíte nic navíc. Děkujeme!

Více informací o Itálii

TOSKÁNSKO: Podívejte se na podrobného průvodce Florencií. Vytvořili jsme itinerář pro 2 dny ve Florencii (včetně mapy a užitečných informací).

Plánujete prozkoumat celé Toskánsko? Sepsali jsme naše tipy, co navštívit v Toskánsku včetně mapy. Zde jsou nejlepší místa k návštěvě v Pise.

ŘÍM: Zde je seznam nejkrásnějších míst v Římě. Vytvořili jsme taky podrobný itinerář pro 3 dny v Římě.

SEVERNÍ ITÁLIE: Zde je itinerář a mapa trasy pro 2 dny v Benátkách. Podívejte se na nejkrásnější místa, co navštívit ve Veroně. Nebo si užijte nádhernou dovolenou u Lago di Garda. Inspirujte se tipy na památky a zajímavosti, co navštívit v Bologni.

ITÁLIE: Inspirujte se nejkrásnějšími místy v Itálii.

Čtěte ještě více tipů o cestování v Itálii.

Shrnutí: Florencie památky a co navštívit

Jaká jsou nejkrásnější místa, co navštívit ve Florencii?

Mezi nejkrásnější památky, co vidět ve Florencii patří katedrála Santa Maria del Fiore s přilehlou zvonicí a baptisteriem, Piazza della Signoria s Palazzo Vecchio, galerie Uffizi, Ponte Vecchio a Piazzale Michelangelo. Florencie je jako galerie nádherných míst se spoustou dalších zajímavostí, která stojí za to navštívit. V článku jsme sepsali všechny informace včetně vstupného a mapy.

Proč navštívit Florencii?

Florencie (Firenze) je romantické a živé město. Město kultury, historie a vzniku moderní éry.
Celá Florencie je doslova muzeem umění a vy nevíte, kam se dívat dřív. Patří mezi nejkrásnější města, která jsme kdy navštívili. A nemyslíme si to jen my, protože celé centrum Florencie je na seznamu UNESCO.

Co navštívit v okolí Florencie?

Florencie je hlavním městem Toskánska a zároveň vstupní branou do nekonečných lánů vinic, mezi kterými jsou rozesetá středověká městečka. Siena, San Gimignano, Lucca nebo Pisa jsou všechny z Florencie snadno dostupné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *