21 nejlepších výletů, kam v Olomouckém kraji (+ mapa a fotografie)

kam v Olomouckém kraji

Hledáte tipy na výlety a zajímavosti, co navštívit v Olomouckém kraji? Sepsali jsme 21 tipů na nejkrásnější místa, kam na výlet v Olomouckém kraji a v okolí Olomouce.

Když se řekne Olomoucký kraj, mnoho lidí si vybaví historické město Olomouc a jeho slavný orloj. Ale tento region nabízí mnohem více než jen kulturní památky a historii.

kam v Olomouckém kraji

Olomoucký kraj je plný nádherných přírodních scenérií, které potěší milovníky turistiky, cyklistiky i zimních sportů. Od majestátních Jeseníků až po tajemné jeskyně a romantické hrady jako Bouzov nebo Helfštýn – každý si tady přijde na své.

V tomto článku jsme připravili inspiraci na výlety a tipy na nejkrásnější místa, která byste rozhodně neměli v Olomouckém kraji minout. Nezapomeňte využít naši mapu, která vám usnadní plánování vašeho itineráře.

Nejlepší výlety, kam v Olomouckém kraji – mapa

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu pro Olomoucký kraj s tipy na výlety, co navštívit. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňuji v článku, kam v Olomouckém kraji. Pokud si chcete mapu uložit, označte ji hvězdičkou. Poté se vám uloží mezi Google mapy a můžete si jí kdykoliv načíst v mobilu nebo počítači. Pro větší verzi mapy klikněte na ikonu v pravém horním rohu.  

Nejlepší výlety, co navštívit v Olomouckém kraji

Olomouc

Olomouc je jedním z těch měst, která vás hned na první pohled okouzlí. Není divu, že si ji vedle Prahy nebo Českého Krumlova začínají všímat i turisté ze zahraničí.

Historické centrum města je plné nádherných památek a zajímavostí. Nejstarší část Olomouce se rozprostírá kolem Václavského náměstí, kde se dominantně tyčí majestátní katedrála sv. Václava.

katedrála sv. václava olomouc

Vydejte se dolů podél historických uliček a za pár minut se dostanete na Horní náměstí, jedno z hlavních míst v Olomouci.

Dominantou náměstí je radnice s orlojem a sloup Nejsvětější Trojice, který je nejvyšším barokním sousoším ve střední Evropě a je zapsán na seznamu UNESCO. Pár kroků dál leží Dolní náměstí s krásnými kašnami a Mariánským sloupem.

☞ Objevte výhodné pobytové balíčky v Olomouci.

morový sloup olomouc co navštívit v Olomouckém kraji

V Olomouci se skvěle najíte. S dětmi doporučuji kavárnu V lese, kde je menší dětský koutek nebo pak Long Story Short na výborné jídlo nebo domácí pečivo. Více tipů jsme sepsali v článku o Olomouci.

A pokud máte chuť na trochu klidu a krásné výhledy, zamiřte na Svatý Kopeček. Zdejší bazilika Navštívení Panny Marie je nádherná, navíc s parádním výhledem na celou Olomouc.

Více informací: Zde jsou naše tipy na nejlepší místa, co navštívit v Olomouci. Vytvořili jsme taky itinerář, jak si užít 2 dny v Olomouci (včetně mapy a praktických informací).

olomouc svatý kopeček co navštívit v Olomouckém kraji

Hranická propast

Hranická propast vás svou tajemností a hloubkou zcela pohltí. Věděli jste, že je to nejhlubší zatopená sladkovodní propast na světě? Zatím se podařilo prozkoumat hloubku 450 metrů, ale odhady mluví o skutečné hloubce až neuvěřitelných 700 metrů.

Dostat se k propasti není žádná věda. Vede sem totiž značená trasa přímo od vlakového nádraží v Teplicích nad Bečvou. Cesta je do kopce, ale není to nic hrozného. Pokud máte chuť na delší procházku, můžete po značené trase pokračovat dál – je tu několik vyhlídek na řeku Bečva.

Hranická propast co navštívit v Olomouckém kraji

Doporučuji navštívit taky informační centrum u nádraží, kde můžete shlédnout video o propasti a dozvědět se další zajímavosti.

Praktické informace: Hranická propast je přístupná zcela zdarma. Dostanete se sem za čtvrt hodinky od nádraží v Teplicích, vedle kterého se nachází placené parkoviště.

Zbrašovské aragonitové jeskyně

Přesouváme se na druhou stranu řeky Bečva, kde se jen kousek od Hranické propasti nacházejí Zbrašovské aragonitové jeskyně. Pokud jste v Teplicích nad Bečvou, můžete spojit obě místa do jednoho výletu.

Jeskyně tvoří nádherné minerální útvary, které vytvořila kyselka probublávající z podzemních jezer. Uvidíte tu kuželovité stalaktity, jemné jehlice z aragonitu a další fascinující útvary, které vypadají jako z jiného světa.

zbrašovské jeskyně

Uvnitř jeskyní se teplota drží kolem 15 stupňů, takže je to ideální místo, kde se můžete schovat před letním vedrem nebo si naopak dopřát trochu tepla v chladnějším období.

Praktické informace: Výchozí bod je stejný jako pro Hranickou propast – můžete přijet vlakem do Teplic nad Bečvou nebo zaparkovat na placeném parkovišti přímo u nádraží. Zde je odkaz na oficiální web pro informace o otevírací době a vstupném.

zbrašovské aragonitové jeskyně co navštívit v Olomouckém kraji

Teplice nad Bečvou jsou zároveň lázeňským městem. Kolonáda je menší, s několika lázeňskými domy a klidnou atmosférou.

Pokud hledáte příjemné posezení, zajděte do bistra Milenka. Na chlazené pivo, kvalitní kávu nebo něco dobrého na zub.

Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn je skutečný gigant mezi českými hrady. S jeho rozlohou patří k největším hradním komplexům nejen u nás, ale i v celé Evropě. Jeho délka je úctyhodných 187 metrů, šířka 152 metrů, a najdete tu pět bran, čtyři nádvoří a mohutné hradby s baštami a věžemi.

hrad Helfštýn

Hrad je skvělým místem pro milovníky historie i rodiny s dětmi. Každý rok tu probíhá mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které je opravdovou pastvou pro oči.

Praktické informace: Zde je odkaz na oficiální stránky hradu Helfštýn. Placené parkoviště se nachází přímo pod hradem (100 Kč v roce 2024).

Hned vedle parkoviště je příjemné občerstvení, s několika stoly k posezení, kde si můžete dát grilované kuře, zelňačku, klobásu, chlazenou malinovku a další dobroty.

Jeseníky

Jeseníky jsou opravdovým pokladem pro všechny, kdo milují přírodu a horskou turistiku. Tyhle hory vás přivítají svými divokými lesy, bystřinami a čistým vzduchem, který vás okamžitě dostane do pohody.

Vydejte se na túru a vystoupejte třeba až na Praděd, kde vás čekají jedny z nejkrásnějších výhledů v celé republice. Cestou zpět se určitě zastavte v některé z horských chat nebo lázeňských městeček, kde si můžete dopřát zasloužený odpočinek.

Zde je několik tipů na místa, co stojí za to v Jeseníkách navštívit:  

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně je jedním z těch míst, které prostě musíte vidět. Uprostřed Jeseníků, v nadmořské výšce 1348 metrů, se nachází tenhle technický skvost, který je zároveň nádherně zasazený do přírody.

A pokud si myslíte, že je to jen “další elektrárna,” vězte, že Dlouhé Stráně patří mezi sedm největších divů České republiky.

21 nejlepších výletů, kam v Olomouckém kraji (+ mapa a fotografie)

Kolem nádrže vede příjemná 2,5 km dlouhá trasa, kde si můžete užít procházku s úžasnými výhledy, nebo se vydat dolů na koloběžkách.

Více o tom, jak se na Dlouhé Stráně dostat a co dalšího v okolí vidět, najdete v našem průvodci Jeseníky.

Praděd

Praděd vám se svými 1491 metry nabídne nejen skvělý výšlap, ale taky fantastické výhledy z televizního vysílače, který stojí na jeho vrcholu. A pro zajímavost – horní plošina vysílače je po Sněžce druhým nejvyšším bodem v celé České republice.

Nejkratší cesta vede od horského hotelu Ovčárna u Petrových kamenů. Můžete sem dojet autobusem nebo autem, a pokud jste milovníci pěší turistiky, určitě oceníte některou ze značených tras.

praděd

Doporučuji trasu od Karlovy Studánky přes naučnou stezku Bílá Opava, která vás provede krásnou přírodou plnou vodopádů (místy je náročná a chce to pevné boty).

Praktické informace: Přímo na vrcholu se nachází restaurace, hotel a placené vyhlídka, kam dojedete výtahem. Více informací o parkování a jak se dostat na Praděd, najdete v našem průvodci Jeseníky.

vodopády bílé opavy

Šerák

Vrchol Šerák je synonymem pro čerstvý horský vzduch, nádherné výhledy a výborné jídlo v chatě Jiřího. To jsou jen některé z důvodů, proč je Šerák jedním z nejoblíbenějších míst v celých Jeseníkách.

Šerák je taky skvělý výchozí bod pro hřebenovku Hrubými Jeseníky, která vás provede přes ty nejkrásnější vrcholy v okolí, včetně Pradědu. Hřebenovka je zvládnutelná i pro středně zdatné turisty a pokud si na ni vyhradíte dva dny, užijete si nádhernou procházku v přírodě a spoustu výhledů, které vám vezmou dech.

šerák jeseníky

Praktické informace: Na Šerák se dostanete pohodlně lanovkou z Ramzovského sedla a parkování je zdarma přímo u lanovky.

Nahoru vede několik značených stezek – z Ramzové, Ostružné, Červenohorského sedla nebo například z Filipovic – časově počítejte 2-3 hodiny v jednom směru podle toho, odkud vyrážíte. Dá se jet taky na kole, ale tady je lépe sjízdná trasa od Bělé pod Pradědem.

☞ Objevte výhodné pobytové balíčky v Jeseníkách.

šerák jeseníky co navštívit v Olomouckém kraji

NPR Rejvíz

Přírodní rezervace Rejvíz je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst, která můžete v Jeseníkách navštívit. Hlavním důvodem, proč je tato oblast tak chráněná, jsou unikátní rašeliništní ekosystémy, které tady najdete.

Více se mi líbí rezervace v Kladské, co máme na západě Čech, ale i tak je to příjemná procházka, především pro rodiny s menšími dětmi.

Procházka po naučné stezce Rejvíz vás zavede přímo k Velkému mechovému jezírku. Celá trasa je nenáročná a vede většinou po povalovém chodníku. Díky tomu je sjízdná i kočárky.

NPR Rejvíz výlety Olomoucký kraj

Praktické informace: Vstup do rezervace je zpoplatněný. Nachází se přímo u placeného parkoviště (100 Kč v roce 2024), kde je taky občerstvení.

Zlatokopecký skanzen

Zlatokopecký skanzen v Údolí ztracených štol je místem, kde pocítíte historii na vlastní kůži. Tento středověký hornický skanzen vás přenese zpět do dob, kdy se ve zdejších Zlatých horách těžilo zlato.

Prohlédnete si tu zlatorudné mlýny a dozvíte se, jak se kdysi v tomto kraji pracovalo na získávání zlata.

zlatokopecký skanzen Jeseníky co navštívit v Olomouckém kraji

Procházka skanzenem je jako cesta do minulosti – uslyšíte zvuky mlýnů a představíte si život tehdejších zlatokopů, kteří zde strávili nespočet hodin tvrdou prací.

Praktické informace: Zde najdete více informací o Zlatokopeckém skanzenu. Bezplatné parkoviště se nachází kousek od skanzenu. Nebo můžete jet vlakem – vystupte ve Zlatých Horách, odkud je to půl hodinky pěšky ke skanzenu.

Lázně Jeseník – co navštívit v Olomouckém kraji

Lázně Jeseník jsou ideálním místem, kde si dopřejete nejen léčebnou kúru, ale i krásné výhledy na Jeseníky. Priessnitzovy léčebné lázně jsou vyhlášené svou vodou – vyvěrá tu totiž na osmdesát pramenů.

Jedním z nejzajímavějších míst je Balneopark Vincenze Priessnitze – vodní zahrada, kde si můžete zkusit brodit potůčky, vyzkoušet Priessnitzovy lavičky, nebo se osvěžit v přírodních sprchách s ledovou vodou. Je to tak trochu jiný druh wellness, který vás zaručeně probere.

lázně jeseník

A když už budete v Jeseníku, nezapomeňte prozkoumat i další místní zajímavosti. Třeba skalní útvar Sluneční brána nebo tajemný domeček hejkala Zurčaly, který určitě nadchne nejen děti.

Rozhledna Zlatý Chlum

Rozhledna Zlatý Chlum je skvělým místem, kam se vydat, když si chcete užít trochu výšlapu a odměnit se nádherným výhledem. Kousek od Lázní Jeseník, v nadmořské výšce 875 metrů, stojí tato kamenná rozhledna, která se pyšní skvělým výhledem na Jeseníky.

Cestou vás čeká pár zajímavých zastávek – kolem několika pramenů a Priessnitzovy vyhlídky, která vám nabídne první ochutnávku nádherných panoramat.

rozhledna Zlatý Chlum co navštívit v Olomouckém kraji

Praktické informace: Rozhledna je otevřená celoročně – od května do září každý den, a v ostatních měsících alespoň o víkendech. Vstupné je symbolické, občerstvení se nachází přímo u rozhledny. Nahoru se dostanete za 1,5-2 hodiny podle toho, odkud z Lázní Jeseník vycházíte.

Více informací: Sepsali jsme tipy na nejkrásnější místa a turistické trasy, co si nenechat ujít v Jeseníkách (včetně mapy a praktických informací).

Zámek Náměšť na Hané

Zámek Náměšť na Hané je krásný barokně-klasicistní zámek, který vás zaujme hned na první pohled. Kolem zámku, který je chráněn jako kulturní památka, se rozprostírá nádherná francouzská zahrada s lipovým stromořadím – ideální místo na pohodovou procházku.

Uvnitř zámku najdete zajímavé expozice, které vás zaujmou i pokud nejste úplně nadšení historici. Stálá výstava míšeňského porcelánu nebo kolekce dětských historických kočárků rozhodně stojí za vidění.

zámek Náměšť na Hané

Praktické informace: Zde je odkaz na oficiální stránky pro více informací. Bezplatné parkoviště se nachází přímo u zámku, nedaleko odtud je taky vlaková stanice Náměšť na Hané.

Jeskyně Na Pomezí

Jeskyně Na Pomezí je největší jeskyní svého druhu v Česku. Vznikla díky korozní činnosti vody, která si během staletí vyhloubila cestu skrz ostrůvky čistých krystalických vápenců, a vytvořila tak složitý a fascinující systém chodeb.

jeskyně Na Pomezí kam v Olomouckém kraji

I když je jeskynní systém rozsáhlý a komplikovaný, pro veřejnost je zpřístupněná jen část z těchto chodeb. Ale i to, co můžete vidět, vám vyrazí dech – krápníky a další útvary tu tvoří úchvatné přírodní scenérie, které se jen tak neomrzí.

Praktické informace: Parkoviště zdarma se nachází přímo u jeskyně. Je tu taky občerstvení. Zde najdete aktuální informace o prohlídce.

☞ Objevte výhodné pobytové balíčky s polopenzí nebo wellness.

Zámek Jánský Vrch

Barokní zámek Jánský Vrch se tyčí nad městem Javorník a hned na první pohled vás zaujme svou historií. Původně šlo o hrad, což vám připomenou mohutné zbytky opevnění a věže, které se stále drží na stráni.

Zámek je krásnou ukázkou barokní architektury, ale pořád si v sobě nese kousek té středověké duše.

zámek Jánský vrch

Samotné městečko je krásně upravené a malebné. Je tu menší parčík s fontánou, kde můžete posedět na jedné z laviček.

Praktické informace: Bezplatné parkoviště se nachází kousek pod zámkem. Zde najdete více informací o aktuálních prohlídkách.

Hrad Bouzov

Hrad Bouzov je skutečný pohádkový skvost a není divu, že patří k našim nejnavštěvovanějším hradům. Pokud máte pocit, že jste ho už někde viděli, nejspíš máte pravdu – natáčela se tady celá řada pohádek, včetně oblíbené “O princezně Jasněnce a létajícím ševci.”

Hrad je nádherně zachovalý a jeho romantická architektura vás přenese do světa rytířů a princezen. Procházka po jeho nádvořích a komnatách je jako návrat do minulosti, ať už jste sem přišli s rodinou nebo si jen užít kus historie na vlastní pěst.

hrad Bouzov kam v Olomouckém kraji

Praktické informace: Zde jsou oficiální stránky pro více informací o prohlídkách. Placené parkoviště se nachází přímo u hradu (100 Kč v roce 2024) – hned vedle je dětské hřiště a po cestě budete míjet okénko Levandulová zahrádka, kam můžete zajít na domácí koláč nebo českou klasiku. K hradu se pak dostanete příjemnou procházkou parkem.

Pokud chcete ušetřit na parkovném, přijeďte brzy a zaparkujte přímo v obci, kde je menší, bezplatné parkoviště (rychle se plní).

Venušiny misky

Venušiny misky jsou kouzelné skalní útvary, které najdete v malém žulovém skalním městě na vrcholu Smolný, nedaleko obce Žulová. Největší z těchto skalních mís dosahuje hloubky až 106 cm, což už je slušná díra, do které by se klidně vešlo pár litrů vody.

Toto místo je nejen krásné, ale také opředené řadou pověstí. Jedna z nich tvrdí, že prohlubně sloužily jako pohanské obětní mísy – to už zní dost tajemně, co říkáte?

venušiny misky jeseník

Praktické informace: Na Venušiny misky se nejsnadněji dostanete z obce Černá Voda nebo z Velkého Krašova – v obou případech nahoru dojdete asi za hodinku. Stačí sledovat ukazatele, které vás k přírodní památce dovedou.

☞ Objevte pobyty v přírodě – s polopenzí nebo wellness.

Velké Losiny

Zámek Velké Losiny

Velké Losiny jsou ideálním místem pro všechny, kdo mají rádi historii a krásnou architekturu. Renesanční zámek ve Velkých Losinách vás okouzlí svými elegantními arkádami, které podepírají toskánské sloupy.

Italský vliv je tady cítit na každém kroku, nejen v exteriéru, ale i v interiérech zámku, kde se historie prolíná s uměním.

velké losiny zámek

Přímo od zámku můžete přes zámecký park dojít za necelou hodinu a půl na dřevěnou rozhlednu Bukovka. Ta je volně přístupná. Velké Losiny leží na úpatí Jeseníků, takže výhledy z rozhledny stojí za to.

Ruční papírna – kam v Olomouckém kraji

Další perličkou ve Velkých Losinách je slavná papírna, která patří k nejvýznamnějším památkám svého druhu ve střední Evropě.

Během prohlídky se dozvíte spoustu zajímavostí o ruční výrobě papíru, který se používá při slavnostních příležitostech – třeba na diplomy pro Univerzitu Karlovu nebo Oxford. A nejlepší na tom je, že si můžete vyzkoušet vyrobit vlastní list papíru.

velké losiny papírna

Termální lázně

Pokud budete mít čas, určitě si nenechte ujít návštěvu termálních lázní, kde si můžete dopřát zasloužený relax, nebo se vydejte k nedalekému dřevěnému kostelu sv. Michaela Archanděla v Maršíkově.

Praktické informace: Velké Losiny mají vlastní nádraží, kam se dostanete z několika měst v okolí. Napříč obcí máte několik možností, kde zaparkovat. Bezplatné parkoviště se nachází u nádraží, v centru jsou spíše placená parkoviště.

☞ Objevte pobyty za výhodnou cenu.

Javoříčské jeskyně

Javoříčské jeskyně jsou místem, kde vám příroda doslova vyrazí dech. Hned po vstupu vás čeká Suťový dóm s mohutnými krápníky, mezi nimiž se ukrývá 60 metrů hluboká propast. Poté vás trasa zavede do Dómu gigantů, kde nad vámi ční čtyřmetrové stalagmity a ze stěny padá nádherný “Niagarský vodopád”.

Pokud se vydáte dál, narazíte na Pohádkové jeskyně s jemnými brčkovými stalaktity a unikátní “Záclonou”, která vypadá jako z průsvitného kamene. A jestli máte chuť na delší procházku, Jeskyně míru vás okouzlí bizarními heliktity, které se kroutí a rostou do všech stran.

javoříčské jeskyně kam v Olomouckém kraji

Praktické informace: Zde najdete aktuální informace o prohlídkách. Placené parkoviště se nachází v obci Javoříčko, odkud vás čeká asi 700 metrová cesta do kopce až k jeskyním.

Hned vedle parkoviště se nachází památník, který připomíná oběti z tragické události z konce druhé světové války. Dne 5. května 1945 byla obec téměř celá vypálena nacisty v rámci odvetné akce za partyzánskou činnost v okolí. Při této tragédii bylo zavražděno 38 mužů, vesnice byla téměř zcela zničena, a přežilo pouze několik budov.

Dalimilova rozhledna – kam v Olomouckém kraji

Dalimilova rozhledna je tak trochu kamenná princezna mezi rozhlednami. Postavená na vrcholu Větrov, tahle nádherná stavba je věrnou replikou historické rozhledny ze Sněžníku.

S historizujícím stylem a dvěma věžemi – malou a velkou – vypadá jako z pohádky. Když projdete vstupním sálem s lomenou klenbou, čeká vás točité žulové schodiště, které vás po 168 schodech dovede až na vyhlídky s cimbuřím.

dalimilova rozhledna kam v Olomouckém kraji

Praktické informace: Zde je odkaz na oficiální stránky pro více informací o vstupném a otevírací době. K rozhledně se dostanete z několika směrů. Nejjednodušší trasa začíná ve Velkém Vrbě, kde je velké, bezplatné parkoviště. K rozhledně se dostanete pohodovou trasou asi za půl hodinky (sjízdné i kočárkem).

Jaké jsou vaše tipy na výlety a nekrásnější místa, co navštívit v Olomouckém kraji a v okolí Olomouce? Šťastnou cestu!

Více informací o Olomouckém kraji

BESKYDY: Inspirujte se výlety a turistickými trasami v Beskydech. Vytvořili jsme také podrobného průvodce, kde se ubytovat v Beskydech (nejlepší oblasti, co podniknout v okolí, kam na jídlo).

JESENÍKY: Jeseníky představují další oblíbené pohoří na Moravě. V samostatném článku najdete spoustu tipů na výlety a turistické trasy v Jeseníkách.

JIŽNÍ MORAVA: Jižní Morava, jedna z nejnavštěvovanějších oblastí v Česku. A právem. Připravili jsme průvodce s více než 100 tipy, co navštívit na jižní Moravě.

DALŠÍ INSPIRACE: Inspirujte se našimi průvodci s tipy pro Český Krumlov, Prahu, Karlovy Vary a další místa v České republice.

Další tipy na výlety v České republice

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *