CESTOVNÍ PRŮVODCE PRO VELKOU BRITÁNII

Objevte Velkou Británii a prozkoumejte pulzující Londýn s ikonickými památkami nebo si užijte ticho starobylých katedrál a hradů roztroušených po celé zemi. Od impozantních skalních útesů Doveru po zelené kopce Skotské vysočiny.

cestovní průvodce pro Londýn

NEJLEPŠÍ MÍSTA VE VELKÉ BRITÁNII

LONDÝN

SKOTSKO

PRAKTICKÉ INFORMACE

Kdy navštívit Velkou Británii

Velká Británie je ideální destinací po celý rok. Nejlepší doba tak závisí na tom, co plánujete ve Velké Británii dělat:

Jaro (březen až květen): Jaro je ve Velké Británii obdobím plným květin. Počasí je příjemné, s mírnějšími teplotami a delšími dny. Turistické destinace a atrakce nejsou tak přeplněné, takže jaro je perfektní období pro návštěvu měst, jako je Londýn nebo Edinburgh, stejně tak anglického venkova nebo přírody v Lake District.

Léto (červen až srpen): Léto je nejpopulárnější čas pro turisty, s nejvyššími teplotami a nejdelšími dny. Města jako Londýn mohou být velmi rušná, ale je to skvělý čas pro festivaly, venkovní akce, návštěvu pobřeží v Cornwall nebo pěší turistiku a cyklistiku.

Podzim (září až listopad): Podzim přináší chladnější počasí a méně turistů. Krajina se mění do zlatých a červených barev, což je ideální pro pěší turistiku a fotografování ve Skotsku.

Zima (prosinec až únor): Zimní měsíce jsou chladné a mohou být deštivé nebo dokonce sněhové, zejména ve vyšších polohách. Je to ale skvělý čas pro návštěvu vánočních trhů, zimních festivalů a prožití tradičních britských Vánoc.

Doprava ve Velké Británii

Veřejná doprava

Cestování po Velké Británii je pohodlné a efektivní díky rozsáhlému a dobře propojenému dopravnímu systému zahrnujícímu vlaky, autobusy a trajekty.

Vlaky

Británie má rozsáhlou a efektivní železniční síť, která spojuje většinu měst a mnoho menších měst. Vlaky jsou rychlý a pohodlný způsob, jak cestovat, zejména na delší vzdálenosti. Národní železniční služby nabízí různé tarify a slevy, včetně skupinových slev nebo slev pro mladé a seniory.

Ve Velké Británii je železniční síť provozována několika různými společnostmi, které zajišťují regionální i mezinárodní služby. Některé z hlavních železničních dopravců zahrnují:

  • Virgin Trains: Nyní přejmenovaná na Avanti West Coast, spojuje města jako Londýn, Birmingham, Manchester, Liverpool a Glasgow.
  • Great Western Railway (GWR): Poskytuje služby mezi Londýnem a jihozápadní Anglií, včetně Bristolu, Exeteru a Cornwallu.
  • Southern Railway: Provozuje vlaky v jižní Anglii, včetně destinací jako Brighton a Sussex.
  • ScotRail: Zajišťuje železniční služby ve Skotsku, včetně spojení do Edinburghu, Glasgow a Highlands.
  • East Midlands Railway: Poskytuje služby mezi Londýnem a střední Anglií, včetně Sheffieldu a Nottinghamu.
  • London North Eastern Railway (LNER): Provozuje spoje mezi Londýnem a severovýchodní Anglií a Skotskem, včetně měst jako Leeds a York.

Zde najdete všechny vlakové spoje ve Velké Británii na jednom místě.

Autobusy

Autobusová doprava ve Velké Británii je rozsáhlá a efektivně pokrývá jak městské, tak meziměstské a dlouhé trasy. Různé společnosti provozují služby, které spojují prakticky všechna velká města, menší města i venkovské oblasti. Zde jsou hlavní autobusoví dopravci:

  • National Express: Největší meziměstský autobusový dopravce ve Velké Británii, National Express provozuje rozsáhlou síť tras po celé zemi. Spojuje většinu hlavních měst a měst, včetně Londýna, Birminghamu, Manchesteru, Liverpoolu, Edinburgu a Glasgow.
  • Megabus: Tato společnost je známá svými cenově dostupnými službami, které spojují mnoho měst ve Velké Británii, včetně Londýna, Bristolu, Cardiffu, Leedsu, Sheffieldu a dalších.
  • Stagecoach: Poskytuje rozsáhlé regionální a místní autobusové služby v mnoha oblastech, včetně jižní Anglie, Skotska a Walesu.
  • First Bus: Tento dopravce provozuje mnoho městských a regionálních linek, zejména v severní Anglii, Skotsku a Walesu.
  • Arriva: Další velký provozovatel městských a regionálních autobusů, především ve Walesu, severovýchodní a severozápadní Anglii.

Kromě těchto hlavních provozovatelů existuje mnoho menších regionálních a místních autobusových společností, které zajišťují služby v určitých oblastech.

Zde najdete všechny autobusové spoje ve Velké Británii na jednom místě.

Trajekty

Ve Velké Británii je široké využití trajektů pro přepravu, a to jak pro mezinárodní, tak i pro vnitřní trasy. Zde jsou některé z hlavních trajektových spojů a společností, které je provozují:

  • Mezinárodní trasy:
    • Z Francie do Anglie: Existují pravidelné trajektové spoje mezi Calais a Doverem, které nabízí různé trajektové společnosti jako DFDS Seaways, Irish Ferries a P&O Ferries. Tyto trajekty jsou jedněmi z nejrychlejších a nejčastějších spojení do Velké Británie.
    • Z Irska do Walesu a Anglie: Zde jsou spoje jako Rosslare do Pembroke Dock a Dublin do Holyhead, které zajišťují společnosti jako Irish Ferries a Stena Line.
    • Z Nizozemí do Anglie: DFDS nabízí spojení mezi Amsterdamem a Newcastle.
    • Z Španělska do Anglie: Brittany Ferries provozuje trajekty mezi Bilbaem nebo Santanderem a Portsmouthem.
  • Vnitrostátní trasy:
    • Spojení s ostrovem Wight: Wightlink a Red Funnel poskytují pravidelná spojení mezi Anglií a ostrovem Wight.
    • Spojení s Hebridskými ostrovy ve Skotsku: Existují trajektové spoje na Vnější Hebridy a ostrov Arran.
    • Spojení s ostrovem Man: Isle of Man Steam Packet Company nabízí spojení mezi Anglií, Irskem a ostrovem Man.

Pro podrobnější informace a rezervace můžete navštívit webové stránky trajektových společností jako jsou Brittany Ferries, DFDS, Irish Ferries, Stena Line, nebo využít Direct Ferries pro srovnání všech cen a tras.

Autem do Velké Británie

Silniční síť ve Velké Británii je dobře udržovaná a zahrnuje rozsáhlou síť dálnic a rychlostních silnic. Ve Velké Británii nejsou dálnice zpoplatněné, což znamená, že můžete cestovat bez placení mýtného. Výjimkou jsou některé mosty a tunely, kde se může vybírat poplatek, jako je například na Severním mostu v Severním Irsku nebo Dartford Crossing u Londýna.

Maximální povolená rychlost na dálnicích ve Velké Británii je 70 mil za hodinu (asi 113 km/h). Na hlavních silnicích mimo dálnice je limit obvykle 60 mil za hodinu (asi 97 km/h) a ve městech a obcích je to 30 mil za hodinu (asi 48 km/h).

Pokud plánujete pronájem vozidla, je dobré si rezervovat auto dopředu, zvláště během turistické sezóny.

Pro více informací o řízení a cestování autem ve Velké Británii, doporučuji navštívit webové stránky, jako je UK Government’s guide on driving, kde naleznete podrobné informace o pravidlech silničního provozu, rychlostních limitech a obecně řízení ve Velké Británii.

Kultura a tradice ve Velké Británii

Kultura

Kultura ve Velké Británii je bohatá a rozmanitá, ovlivněná dlouhou historií a směsí různých národů a tradic, které se na ostrovech usadily.

Jedním z nejvýznamnějších aspektů britské kultury je literatura, se slavnými autory jako William Shakespeare, Jane Austenová, Charles Dickens a mnoho dalších, jejichž díla mají celosvětový význam. Britský příspěvek k literatuře pokračuje i v moderní době s autory jako J.K. Rowlingová nebo Ian McEwan.

V oblasti hudební kultury má Velká Británie také významné postavení, s ikonickými skupinami jako The Beatles, The Rolling Stones a současnými hvězdami jako Adele. Tato hudební tradice je podpořena bohatým festivalovým životem a množstvím živých hudebních událostí po celé zemi.

Britská kultura je taky známá svou výtvarnou scénou, s institucemi jako Tate Modern nebo British Museum, které hostí některá z nejvýznamnějších uměleckých děl na světě.

V oblasti divadla a filmu má Velká Británie dlouhou tradici, s West Endem v Londýně jako centrem divadelního umění a významnými filmovými studii, která produkují celosvětově uznávané filmy.

Velká Británie je také domovem mnoha kulturních a historických památek, od Stonehenge až po historické hradby Yorku, které přitahují návštěvníky z celého světa.

Tradice a slavnosti

Jednou z nejslavnějších britských tradic je popíjení čaje, který má v britské kultuře zvláštní místo. Čajová hodina, známá také jako “afternoon tea,” se stala ikonickým rituálem.

Další tradiční událostí je například Guy Fawkes Night, která se koná 5. listopadu, a slaví se ohňostroji a pálením loutky “Guy.”

Typická jídla ve Velké Británii

Britská kuchyně, často kritizovaná za svou jednoduchost, zažívá v posledních letech renesanci, s důrazem na kvalitní suroviny a inovativní přístupy k vaření, což se odráží v rostoucím počtu britských šéfkuchařů a restaurací s michelinskými hvězdami.

Mezi typické a oblíbené pokrmy, které můžete ve Velké Británii ochutnat, patří:

  • Fish and Chips: Snad nejznámější britské jídlo skládající se ze smaženého rybího filé (obvykle tresky nebo platýse) a hranolků, podávané s citronem a někdy s hráškovým pyré.
  • Full English Breakfast: Tato vydatná snídaně zahrnuje smažená vejce, slaninu, klobásy, černý pudink, pečené fazole, houby, rajčata a toast. Někdy se podává i s hash browns (smažené bramborové placky).
  • Sunday Roast: Tradiční nedělní oběd, který zahrnuje pečené maso (jako hovězí, vepřové nebo jehněčí), yorkshirský pudink, pečené brambory, různou zeleninu a omáčku gravy.
  • Pie and Mash: Pekáč plněný masem (například hovězím, kuřecím či rybím) nebo zeleninou, podávané s bramborovou kaší a někdy i s omáčkou liquor (zeleninová omáčka).
  • Bangers and Mash: Jedná se o klobásy (bangers) podávané s bramborovou kaší (mash) a cibulovou omáčkou.
  • Ploughman’s Lunch: Toto jednoduché jídlo zahrnuje kusy sýra, chleba, máslo, cibuli, nakládané okurky a někdy salám nebo šunku.
  • Cottage Pie / Shepherd’s Pie: Pečený bramborový nákyp s masovou vrstvou. Cottage pie je tradičně z hovězího masa, zatímco Shepherd’s pie je z jehněčího.

☞ Podívat se na všechny destinace.