Lago di Braies: nejkrásnější jezero v Dolomitech | Kompletní průvodce

lago di braies dolomity itálie

Lago di Braies (německy Pragser Wildsee) je nejznámější jezero italských Dolomit. Právem patří mezi ta nejkrásnější a nejnavštěvovanější alpská i italská jezera. V článku si povíme veškeré informace a tipy, které před svou návštěvou jezera Braies budete potřebovat – kde zaparkovat u Lago di Braies, kolik stojí půjčení dřevěné loďky, kam na túru v okolí a další zajímavosti pro jezero Braies.

Lago di Braies

Lago di Braies je italské jezero v Dolomitech známé pro svou tyrkysovou až smaragdovou vodu, ve které se odráží mohutné vrcholy okolních hor. Atmosféru dotváří zelené borovice a modříny, které na podzim zahalí jezero do teplých barev.

Celé jezero působí na návštěvníky doslova jako magnet. Každý by se chtěl projet na ikonické dřevěné loďce a kochat se ikonickým místem v Dolomitech.

lago di braies itálie dolomity

Na fotografiích se zdá, že je jezero poklidné místo, kde si vychutnáte atmosféru jen s pár dalšími turisty. Představa se tady ale dost liší od reality. Tak moc, že místní úřady vytvořily na hlavní sezónu omezení, o kterých si taky povíme.

Stovky turistů, velká parkovací zóny a stánky s občerstvením vytvářejí z jezera místo pro masovou turistiku. Bohužel ne každý se chová s úctou k přírodě a narušuje svým chováním citlivý ekosystém jezera a okolí.

Dobrou zprávou je, že většina těchto návštěvníků si udělá fotku na začátku jezera u dřevěné chatky s loďkami, dá si párek v rohlíku a jede dál. Pokud máte víc času, určitě si udělejte okruh kolem jezera nebo se vydejte do místních hor.

lago di braies itálie dolomity

Základní fakta o Lago di Braies

Jezero leží v údolí Braies v nadmořské výšce 1496 metrů v nejsevernějším bodě přírodního parku Fanes-Sennes-Braies, který sousedí s národním parkem Tre Cime. Jeho plocha je 31 hektarů (1,2 km na délku a 300-400 m na šířku) a s hloubkou 36 metrů je nejhlubším jezerem v Dolomitech.

Lago di Braies je přírodní jezero vytvořené při sesuvu půdy, který zablokoval řeku Braies. V průzračné vodě se odráží severní strana impozantního vrcholu Croda del Becco (německy Seekofel s výškou 2810 m).

Pro svou krásu je jezero zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

lago di braies itálie dolomity

Na západní straně jezera za hotelem Pragser Wildsee najdete kostelík, který sehrál svou roli na konci 2. světové války. Z koncentračních táborů v Německu odebrali na 137 politických vězňů na příkaz velitele SS, který doufal, že je vymění za svou bezpečnost. Výměna proběhla v hotelu Pragser Wildsee a osvobození vězni se poté modlili právě ve zmíněném kostelíku na břehu jezera Braies.

Dle legendy ve zdejších horách těžili horníci zlato a drahé kameny. Místní pastevci se jim pokusili jejich poklad ukrást. To se jim ale nepodařilo, protože horníci otevřeli podzemní pramen, který vytvořil jezero Braies a v něm následně horníci svůj poklad ukryli.

lago di braies itálie dolomity

Jak se dostat k Lago di Braies?

Lago di Braies autem

Jezero se nachází na severu Itálie v Jižním Tyrolsku. Z Prahy i z Brna vám cesta zabere asi 7 a půl hodiny (670 km).

Po cestě vás čeká poplatek za rakouskou dálniční známku. V roce 2024 stojí 10-denní dálniční známka pro Rakousko 11,50 € (4,60 € pro motorky), dvouměsíční známka 28,90 € a roční známka 96,40 €. Nově je v nabídce taky jednodenní známka za 8,60 €, ale vzhledem k ostatním cenám se nevyplatí.

Dálniční známku si můžete koupit na oficiálních prodejních místech, jako jsou čerpací stanice, pošty a některé kiosky u hranic, nebo online na oficiálních stránkách ASFINAG. Nejjednodušší možností je nákup online, který funguje podobně jako v ČR.

lago di braies itálie dolomity

Kromě dálniční známky je Rakousko známé svými zpoplatněnými úseky (tzv. úsekovým mýtným), za které je potřeba zaplatit zvlášť. Cestujících z Prahy a Čech se většinou bude týkat platba za projetí Brennerského průsmyku za 13 €. Z Moravy se zpoplatněným úsekům nejspíš vyhnete, ale přesto si můžete ověřit svou trasu na mapě níže (zpoplatněné úseky jsou označené zeleně).

Platit můžete v hotovosti nebo kartou přímo na mýtné bráně, popř. online na webu ASFINAG.

I přesto, že je celý národní park Fanes-Sennes-Braies nedostupný autem, k jezeru pohodlně dojedete po státní silnici SS49, ze které odbočíte na Schmieden-Ferrara. Po pár minutách jste pár kroků od jezera. Níže v článku si povíme více o parkování u jezera.

Autobusem k Lago di Braies

Autobusy jsou skvělou volbou, pokud jste ubytovaní v okolí nebo parkujete dál od jezera.

Autobusová linka č. 442 z Dobbiaco jezdí po celý rok (v sezóně každých 30 minut) a stojí 5 € (děti do 6 let zdarma). Platba je možná pouze v hotovosti přímo u řidiče a v sezóně mezi 10. červencem a 10. zářím pak musíte rezervovat na prags.bz. Z Dobbiaco trvá cesta autobusem 30 minut. Na autobusové linky platí karty Mobilcards, HolidayPass nebo Almencard.

Tuto linku doplňuje v hlavní sezóně linka 439 z Monguelfo, která jede 20 minut. Povinná rezervace předem.

lago di braies itálie dolomity

Omezení pro období 10. července až 10. září

Pokud plánujete navštívit jezero Braies a údolí Pragser Tal v období mezi 10. červencem a 10. zářím, platí pro cestu autem omezení. Pokud se těmto omezením chcete vyhnout, přijet musíte před 9:30 ráno nebo následně po 16:00 odpoledne. Z toho důvodu doporučuji naplánovat návštěvu jezera na brzy ráno nebo naopak později odpoledne – i v hlavní sezóně tu bude v tyto časy jen zlomek turistů.

Pokud sem pojedete mezi 9:30-16:00, musíte si rezervovat parkování předem, využít veřejné autobusy, jet na kole nebo pěšky. Níže si povíme víc.

lago di braies itálie dolomity

Autobusy v období 10. 7. až 10. 9. v čase 9:30-16:00

Pokud plánujete jet autobusem (viz výše), své místo si musíte zarezervovat předem. Mimo tento čas můžete nastoupit na kterýkoliv autobus směrem k jezeru Braies a rezervace není potřeba.

Parkování v období 10. 7. až 10. 9. v čase 9:30-16:00

Pokud přijíždíte k Lago di Braies mezi 9:30-16:00, musíte si zarezervovat místo na parkovišti předem. Toto potvrzení rezervace následně předložíte na místě. Mimo toto období a čas není rezervace nutná.

Na výběr je několik parkovišť a ceny jsou platné pro hlavní čas (mimo tento čas jsou nižší):

  • Parkoviště P4 je nejblíže k jezeru. Je velké, ale přesto tu může být už později ráno docela chaos. V sezóně si musíte rezervovat své místo předem. Cena za celodenní parkování je 38 € – v ceně máte stravenku na 15 €, kterou můžete využít v Emma’s Bistro a Panorama Restaurant & Chalet přímo u jezera.
  • Parkoviště P3 je druhým nejbližším parkovištěm, které leží jen 500 metrů od jezera. Navíc vychází cenově nejlépe – jen 7 € na den (pouze pro auta). Rezervujte zde.
  • Parkoviště P2 je vzdálené 800 metrů od jezera a rezervace je nutná na prags.bz. Kromě parkování zahrnuje taky kyvadlovou dopravu, ale jezero je jen pár minut chůze od jezera.
  • Parkoviště P1 je nejvzdálenější a nachází se 5,5 km daleko na kraji údolí. Leží přímo u autobusové zastávky, kdy autobusy jezdí po celý rok s častějšími spoji v sezóně. Rezervujte zde.
lago di braies itálie dolomity

Parkování u Lago di Braies

V okolí jezera Braies se nachází několik parkovišť s různou sazbou za parkování. Uvedené informace níže platí pro celý rok s výjimkou času 9:30-16:00 v období mezi 10. červencem a 10. zářím.

  • Parkoviště P4 leží jen 200 metrů od jezera a je nejblíže, takže je taky nejdražší. Minimální parkovné vás vyjde na 6 € (max. 3 hodiny) a 12 € na celý den. Zaplatíte při svém odjezdu v parkovacím automatu (bere mince i karty).
  • Parkoviště P3 najdete asi 400 metrů před jezerem po pravé straně. Je tu obsluha, která vás přesně navede, kde máte zaparkovat (podobně jako u Tre Cime) a zkasíruje předem v hotovosti. Parkovné vyjde na 7 €/den. Pokud plánujete v okolí jezera vyrazit po jedné z turistických tras jako my, doporučuju zaparkovat tady.
  • Parkoviště P2 leží 800 m od jezera. Jedná se o malé parkoviště s občerstvením po pravé straně. Parkovné vás vyjde na 6 €/den a zaplatíte v automatu (bere mince i karty).
lago di braies itálie dolomity

Kdy navštívit Lago di Braies?

Jezero Braies patří k nejkrásnějším místům Dolomit. Láká turisty i fotografy, takže ani brzy ráno tu nebudete zcela sami.

Ideálním obdobím pro návštěvu je od poloviny května do konce června a po hlavní sezóně od poloviny září do konce října. Na začátku května bývá ještě jezero zamrzlé. V červnu i na začátku července jsou davy přijatelné. Na podzim se zase halí jezero do hřejivých barev a turistů je tu znatelně méně.

Pokud chcete zažít skutečnou pohádku, navštivte jezero Lago di Braies v zimě. V případě špatného počasí ale může být stezka kolem jezera nepřístupná (někdy dokonce i samotná silnice k jezeru).

lago di braies itálie dolomity

Pronájem loďky na Lago di Braies

Po Lago di Braies se můžete od konce května do začátku listopadu projet v dřevěných veslicích. Jízda vás vyjde na 50 € na 45 minut, pokud chcete mít loďku pro sebe (cena platí pro celou loďku a max. 5 osob), nebo na 15 € za osobu při sdílené jízdě. V sezóně počítejte s čekací dobou cca půl hodiny.

Aktuální informace o vstupném a otevírací době najdete zde.

lago di braies itálie dolomity

Ubytování v okolí Lago di Braies

Dolomity jsou rozlehlé se spoustou dechberoucích míst, na které byste potřebovali minimálně měsíc. Doporučuju zakotvit na jednom místě a odtud poznávat okolí a poté se posunout zase dál.

V okolí údolí Pragser Tal se nachází spousta hotelů, penzionů a apartmánů, ale jako kdekoliv jinde v Dolomitech, i tady se velmi brzy plní. Z údolí to budete mít kousek k jezeru, ale taky k ikonickým štítům Tre Cime, vyhlídce na masiv Cadini nebo na náhorní plošinu Pratto Piazza.

Ubytování v Dolomitech 😴

ubytování lago di braies
B&B Hotel Heidi – Toblach

Rodinný hotel se zahradou

ubytování lago di braies
Hotel Dolomiten – Toblach

Útulný 3* hotel s wellness a možností polopenze

Skvělou výchozí polohu má taky středisko Cortina d’Ampezzo a okolí. Poskytuje výborné zázemí a nachází se v srdci východních Dolomit, odkud se snadno dostanete ke spoustě míst v Dolomitech. Kousek od Cortina d’Ampezzo můžete navštívit Tre Cime, Passo Falzarego, Passo Giau, Lago Sorapis, Tofana di Mezzo a další.

Nejlepší ubytování v Cortina d’Ampezzo, Dolomity:

  • Hotel de Len: Moderní a stylový hotel s nádherným výhledem na Cortina d’Ampezza, s vynikající kuchyní a wellness.
  • B&B Hotel Passo Tre Croci: Moderní tříhvězdičkový hotel se strategickou polohou přímo na Passo Tre Croci. Strategická poloha pro turistické trasy v okolí (Lago di Sorapis, okolí Monte Cristallo).
  • Hotel Piccolo Pocol: Příjemný hotel ve střední cenové relaci nad Cortina d’Ampezzo, kousek od Passo Giau a Passo Falzarego. Dobrá volba pro páry i rodiny s dětmi.
  • Hotel Serena: Útulný hotel se skvělým poměrem ceny a kvality, restaurací a parkováním zdarma přímo u hotelu.

Ubytování Cortina d’Ampezzo 😴

ubytování dolomity
B&B Hotel Passo Tre Croci

Oblíbený hotel s výbornou dostupností

ubytování dolomity
Hotel Serena

3* hotel se skvělým poměrem ceny a kvality

Kde se najíst v okolí jezera?

V okolí jezera je na výběr hned několik možností, kam zajít na jídlo.

Nejsnadněji dostupná je restaurace v hotelu Pragser Wildsee a za ní bistro s venkovním posezením. Stánek s občerstvením se pak nachází hned u vstupu k jezeru.

Pokud si chcete udělat procházku pohořím Brennes, pokračujte po pravé straně jezera k Malga Foresta (v letní sezóně, po zbytek roku zavřeno). Popis trasy najdete níže v tomto průvodci. Připraví vám skvělé pokrmy z vlastních surovin.

Nebo se zastavte po cestě údolím Pragser Tal v trattoria Mösslhof Alto Adige, kde taky vaří výbornou lokální kuchyni.

Při výšlapu na Seekofel se můžete najíst nebo si dát pivo na osvěžení v Rifugio Biella.

jezero braies dolomity

Koupání v Lago di Braies

Možná vás napadlo, zda se můžete v jezeře vykoupat. Koupání v Lago di Braies je dle Turistického sdružení Jižního Tyrolska zakázané. Viděli jsme, jak se tu někteří koupou, ale tím zároveň riskovali pokutu. Navíc voda v jezeře nedosahuje ani 14 stupňů Celsia.

Turistika v okolí jezera Braies

Lago di Braies je výchozím bodem známé cesty Alta Via n. 1 delle Dolomiti, která končí až v Belluno na Benátsku. Trasa je převážně nenáročná a provede vás nádhernou krajinou Dolomit včetně horského průsmyku Giau.

lago di braies turistika

Pokud máte méně času, vydejte se na jednu z kratších turistických tras v okolí jezera:

Okruh kolem jezera

  • Vzdálenost: 3,5 km okruh
  • Potřebný čas: 1,5 hod
  • Obtížnost: lehká túra, západní břeh vhodný i pro malé děti a kočárky
  • Mapa trasy kolem Lago di Braies

Nejpopulárnější trasou vede kolem jezera a je dlouhá 3,5 kilometru. Na západním břehu je cesta plochá a široká, takže jí hravě zvládnete i s kočárkem nebo malými dětmi (viz foto výše). Naopak východní břeh je úzký se schody, ale o to jsou pohledy odtud zábavnější.

Celý okruh vám zabere asi hodinu a půl. Velká část návštěvníků končí na samém začátku, takže kolem jezera si pak užijete výhledy jen s pár dalšími.

Turistická trasa k horské chatě Malga Foresta

Hledáte nenáročnou turistickou trasu, kde se v závěru skvěle najíte? Pak pro vás bude ideální trasa k horské chatě Malga Foresta.

Vydejte se po západním břehu jezera po široké cestě, které kopíruje Alta Via 1. Dorazíte k budce s toaletami, kde pokračujete stále rovně údolím až k chatě Malga Foresta.

Turistická trasa na vrchol Croda del Becco

Vydejte se na druhou stranu jezera až k úpatí vrcholu Croda del Becco, který tvoří kulisu Lago di Braies. Dojdete k turistickému rozcestníku, odkud se vydejte vzhůru skrz suť (vrchol bude v tu chvíli po vaší pravé straně).

lago di braies turistika

Cestou procházíte přes sedlo Forcella Sora Forna kolem chaty Seekofelhütte (italsky Rifugio Biella) až na vrchol Croda del Becco (německy Seekofel) – závěr cesty od chaty vede po neznačené trase. Cesta je náročná co do stoupání, ale pokud máte zkušenost s vysokohorským terénem, zvládnete to bez problémů.

Mapa Lago di Braies

Níže najdete mapu Lago di Braies, kde jsme vyznačili všechny důležité informace pro vaší návštěvu – parkování, půjčovna loděk, turistické trasy, občerstvení v okolí a ubytování.

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu jezera Braies. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňuji v průvodci o jezeru. Pokud si chcete mapu uložit, označte jí hvězdičkou. Pro větší verzi klikněte na ikonu v pravém horním rohu.

Toto byly naše tipy pro jezero Braies v Itálii. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Více informací o Dolomitech

DOLOMITY: Zde jsou nejkrásnější túry a výlety v Dolomitech. Připravili jsme podrobného průvodce o Dolomitech (ceny, jídlo, doprava a další tipy).

Passo Pordoi je naším oblíbeným průsmykem v Dolomitech, stejně tak Passo Giau. Tipy na turistické trasy v okolí Sassolungo najdete v článku o Passo Sella. Při návštěvě Dolomit nemůžete vynechat taky ikonické štíty Tre Cime.

RAKOUSKÉ ALPY: Co navštívit v rakouských Alpách píšeme v samostatném článku. Nebo rovnou vyražte do Tyrolska či národního parku Vysoké Taury. Dalším oblíbeným místem v rakouských Alpách je pohoří Dachstein nebo oblast Korutany s průzračně čistými jezery.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *