13 tipů na trasy a co vidět na ostrově Terceira, Azory (+ mapa) – průvodce

terceira azory turistika a co vidět

Plánujete cestu na ostrov Terceira v Azorských ostrovech? Sepsali jsme podrobného průvodce, co vidět na ostrově Terceira, Azory, a praktické tipy, jak si návštěvu Fialového ostrova maximálně užít.

Najdete zde informace o dopravě, letišti, trajektech, obchodech a mnoho dalšího + mapa ke stažení zdarma. Začněte balit, azorské dobrodružství na ostrově Terceira právě začíná!

Základní informace o ostrově Terceira, Azory

Ostrov Terceira, třetí největší ostrov Azorských ostrovů, vás zaujme svou pestrou krajinou, bohatou historií a živou kulturou.

Od jara do podzimu je ostrov plný květů a jeho krajina se mění v barevný koberec, který je potěšením pro oči.

Terceira je známá svým historickým městem Angra do Heroísmo, zapsaném na seznamu UNESCO, s malebnými ulicemi a koloniální architekturou, která vás vrátí zpět v čase.

terceira azorské ostrovy

Navštivte Algar do Carvão, unikátní vyhaslou sopku, kde můžete sestoupit do hloubky. Ze Serra do Cume se vám naskytne panoramatický výhled na zelené pastviny a modrý oceán, který bere dech.

Ostrov je kompaktní a snadno ho prozkoumáte během týdne. Díky své poloze uprostřed Azor je Terceira ideálním výchozím bodem pro objevování dalších ostrovů, jako jsou São Jorge, Pico a Faial. Letecky se odtud za hodinku dostanete taky na ostrov Flores, nejexotičtější ostrov v Evropě.

Ostrov Terceira, Azorské ostrovy – mapa

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu s tipy na turistické trasy a zajímavosti, co vidět na ostrově Terceira, Azorské ostrovy. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňujeme v cestovním průvodci pro Terceiru, Azory. Pokud si chcete mapu uložit, označte jí hvězdičkou. Pro větší verzi klikněte na ikonu v pravém horním rohu.

Nejkrásnější trasy a co vidět na ostrově Terceira, Azory

1. Algar do Carvão

  • Náročnost: nenáročné, uvnitř vlhko a kape voda (nepromokavá vrstva se hodí)
  • Čas: 30 minut
  • Délka: krátká procházka uvnitř jeskyně
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u vstupu do Algar do Carvão

Vstupte do nitra sopky! Algar do Carvão je jedním z mála míst na světě, kde můžete doslova prozkoumat sopečný kráter zevnitř.

Tato jeskyně je plná úchvatných stalaktitů a stalagmitů tvořených vulkanickými minerály. Díky krátké procházce uvnitř jeskyně se dozvíte, co se ukrývá pod povrchem Terceiry.

Algar do Carvão terceira azory co vidět

Vstupné a otevírací doba Algar do Carvão

Vstupné je 10 €, děti do 12 let mají vstup zdarma. Můžete si koupit taky kombinovanou vstupenku s jeskyní Gruta do Natal za 15 €.

Otevírací doba Algar do Carvão je následující:

  • 1. ledna až 31. března – úterý, středa, pátek, sobota 14:30-17:00
  • 1. dubna až 31. května – denně 14:30-17:00
  • 1. června až 30. září – denně 14:00-18:00
  • 1. října až 31. prosince – úterý, středa, pátek, sobota 14:30-17:00
Algar do Carvão terceira azory co vidět

2. Gruta do Natal

Náročnost: nenáročné, ale nerovný povrch a místy nízké stropy
Čas: 30 minut
Délka: 700 metrů
Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u jeskyně

Gruta do Natal, také známá jako Vánoční jeskyně, je fascinující sopečná jeskyně, která vás zavede do tajemného podzemního světa.

Uvnitř jeskyně uvidíte nádherné lávové útvary a zajímavé formace, které se vytvořily během sopečných erupcí. Jeskyně je populární především během Vánoc, kdy je krásně osvětlená – odtud taky nese svou přezdívku.

Na začátku prohlídky dostanete helmu, protože místy je jeskyně úzká a zároveň nízká, takže nárazy do hlavy tu jsou docela časté. Povrch je nerovný, vezměte si pevnou obuv.

Vstupné a otevírací doba Gruta do Natal

Vstupné je 9 €, děti do 12 let mají vstup zdarma. Můžete si koupit taky kombinovanou vstupenku s jeskyní Algar do Carvão za 15 €.

Otevírací doba Gruta do Natal je shodná s Algar do Carvão:

  • 1. ledna až 31. března – úterý, středa, pátek, sobota 14:30-17:00
  • 1. dubna až 31. května – denně 14:30-17:00
  • 1. června až 30. září – denně 14:00-18:00
  • 1. října až 31. prosince – úterý, středa, pátek, sobota 14:30-17:00

Tip: Pokud si plánujete půjčit auto, doporučuji si ho rezervovat s dostatečným předstihem – zajistíte si tak nejlepší cenu a výběr. Navíc Azory jsou velmi populární a na poslední chvílí bývá nabídka hodně omezená.

3. Angra do Heroísmo

Angra do Heroísmo, dle místních jen Angra, je nejen hlavní město Terceiry, ale také jedno z nejstarších a nejkrásnějších měst na Azorách.

Procházejte se úzkými dlážděnými uličkami plnými barevných domů, historických památek a útulných kaváren.

Angra do Heroísmo
angra do heroísmo

Město je dokonce zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, takže se připravte na pořádnou dávku kultury a historie.

Při toulkách městem si nenechte ujít návštěvu katedrály Sé a kostela Igreja da Misericórdia s blankytně modrou fasádou.

Ubytování Terceira, Azory 😴

ubytování terceira azory
Hotel Teresinha

3* hotel s bazénem a zahradou, výborné snídaně

ubytování terceira azory
ZIGZAG hostel

Moderní ubytování v Praia da Vitória, skvělá cena

Angra do Heroísmo

Jardim Duque da Terceira

Jardim Duque da Terceira, známá taky jako Zahrada vévody z Terceiry, je zelený ráj v srdci Angry. Projděte se po upravených cestičkách, které lemují exotické rostliny, květiny a stromy.

Můžete obdivovat různé druhy palem, kapradin, kvetoucích keřů a dalších botanických skvostů. Zahradu zdobí taky krásné sochy, fontány a jezírka, které jí dodávají ještě větší kouzlo.

Při svých toulkách si nenechte ujít sochu vévody z Terceiry, po kterém je park pojmenovaný.

Jardim Duque da Terceira
Praktické informace
  • Otevírací doba: Jardim Duque da Terceira je otevřená každý den od rána do večera – v sezóně v čase 9:00-20:00. Otevírací doba se liší v průběhu roku podle západu slunce.
  • Vstupné: Vstup do parku je zdarma.
  • Dostupnost: Park se nachází v centru Angra do Heroísmo a je snadno dostupný pěšky nebo veřejnou dopravou. V blízkosti parku je několik parkovacích míst pro auta.
angra do heroísmo

Monte Brasil

  • Náročnost: nenáročné
  • Čas: 3 hodiny
  • Délka: 7 km celý okruh
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u pevnosti São João Baptista nebo autem až k vyhlídce
  • Mapa trasy Monte Brasil

Monte Brasil, poloostrov s vyhaslou sopkou, je pravý ráj pro milovníky pěší turistiky a historie. Právě odtud se pokocháte nádhernými výhledy na město Angra do Heroísmo a okolní oceán.

Na vrcholu najdete různé stezky a několik vyhlídek, takže tu klidně můžete strávit půl dne.

Až nahoru se dostanete autem, ale byla by to škoda, protože cesta na vrchol vás zavede přes husté lesy a starobylé vojenské pevnosti. Stezka je okružní a po cestě vás čeká spousta zajímavostí.

monte brasil

4. Furnas do Enxofre

  • Náročnost: nenáročné
  • Čas: 30 minut
  • Délka: krátká procházka kolem fumarol
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště na začátku stezky
Furnas do Enxofre terceira azory

Furnas do Enxofre je fascinující místo plné geotermální aktivity, které je známé svými fumarolami. Fumaroly jsou otvory v zemi, ze kterých stoupá horká pára a plyny, vytvářející efektní obláčky dýmu.

Tento jev je výsledkem sopečné aktivity pod povrchem a je neustálým připomínáním vulkanického původu Azorských ostrovů. Pach sirovodíku poznáte hned, jakmile vystoupíte z auta.

Celé místo si můžete projít po krátké, nenáročné stezce, kterou lemuje unikátní vegetace přizpůsobená místními prostředí.

Furnas do Enxofre terceira azory
Furnas do Enxofre terceira azory

5. Serra do Cume

Náročnost: nenáročné
Čas: 30 minut
Délka: krátká procházka k vyhlídce
Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u vyhlídky

Serra do Cume je jedním z nejkrásnějších vyhlídkových míst na Terceiře. Z této vyhlídky budete mít panoramatický výhled na zelené pastviny a mozaiku polí. Ty tvoří jedinečný vzor, připomínající obří deku.

Serra do Cume

Vyhlídku lemují větrné turbíny a před vámi se na pastvinách spokojeně pasou krávy. Je to krásné místo, které poskytuje zase zcela jiné výhledy, než je na Azorech zvykem. Zvlášť na západ slunce to tu nemá chybu.

Přesnou polohu jsme vyznačili v mapě na začátku článku.

6. Praia da Vitória

Praia da Vitória je živé městečko obklopené promenádou a plážemi, kde si můžete užít sluníčka a koupání. Kromě pláže najdete v městečku i řadu obchodů, restaurací a kaváren, kde ochutnáte místní speciality.

Praia da Vitória je taky perfektní základnou pro pobyt na ostrově Terceira (stejně jako Angra), protože letiště leží jen pár minut odtud a má dobré napojení na další místa na ostrově.

Praia da Vitória

Miradouro do Facho

Odkud si užijete nejlepší výhled na Praia da Vitória? Vydejte se k Miradouro do Facho nad přístavem, odkud budete mít město jako na dlani. Skvělé místo pro sledování východu i západu slunce.

Vyhlídku s památníkem patronky města uvidíte už od promenády – můžete se vydat po schodech nahoru (zabere to jen pár minut) nebo dojet až k vyhlídce autem.

Ubytování Terceira, Azory 😴

ubytování terceira azory
Hotel do Caracol

4* hotel s bazénem a wellness, výborné snídaně

ubytování terceira azory
Casa de Hospedes Isaias

Levné ubytování u centra se sdílenou kuchyní

7. Rocha do Chambre (PRC6TER)

  • Náročnost: středně náročné
  • Čas: 2,5 až 3,5 hodiny
  • Délka: 8,8 km okruh
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště nedaleko vesnice Biscoitos – pokud pojedete z Angry, menší hliněný plac se nachází po pravé straně (je tu ukazatel)
  • Mapa trasy Rocha do Chambre

Rocha do Chambre je jedním z těch míst, která si na Terceiře nemůžete nechat ujít. Užijte si dobrodružnou procházku plnou fantastických výhledů, dramatických skalních útvarů a bohaté vegetace.

Rocha do Chambre terceira turistické trasy azory

První část cesty vás zavede do hustého lesa a džungle, kde vás čeká nejstrmější a nejnáročnější část trasy. Připravte si pevnou obuv, protože cesta může být za mokra blátivá a kluzká. Vezměte si taky dostatek vody a jídla.

Stezka je neuvěřitelně různorodá – jdete lesem, kolem vodopádů, přes vysoké schody až po pole a skalní vyhlídky.

Pokud máte rádi pěší turistiku, přírodu a úžasné výhledy, trasa na Rocha do Chambre je přesně pro vás.

Rocha do Chambre terceira turistické trasy azory

8. Turistické trasy na Terceiře

Terceira je protkaná turistickými trasami, které vás vezmou od pobřeží až do vnitrozemí. Stezky jsou dobře značené a upravené, ale přesto mohou být za mokra hůře schůdné. Pevná obuv a nepromokavá vrstva navíc je tu nutností.

Pro orientaci doporučuji na Azorech používat mapy.cz. Zkoušeli jsme více map, ale ani ve světě nemají konkurenci. Nikde nenajdete tak podrobně značené trasy.

Zde je několik tipů, kam za turistikou na Terceiře, Azory:

Trasa Mistérios Negros (PRC01TER)

  • Náročnost: středně náročné
  • Čas: 2-3 hodiny
  • Délka: 5 km okruh
  • Výchozí pozice: bezplatné, malé parkoviště u Lagoa do Negro – na půli cesty mezi Angrou a Altares, kam se dostanete krátkou odbočkou z hlavní silnice
  • Mapa trasy Mistérios Negros

Spolu s Rocha do Chambre je Mistérios Negros nejkrásnější a nejrozmanitější turistickou trasou na ostrově Terceira v Azorech.

Čeká vás řada strmých úseků, bahnitá a kluzká cesta v lese, lezení přes skály, ale taky kouzelná jezírka a dechberoucí výhledy, které jen tak někde nezažijete.

Tuhle trasu je určitě lepší absolvovat za sucha, jinak je místy až neschůdná díky vodě, je tu bláto a hodně to klouže. Vezměte si taky pořádné turistické boty.

Vydejte se na túru Mistérios Negros s lokálním průvodcem.

Trasa Serreta-Lagoinha (PR3TER)

  • Náročnost: lehká až středně těžká
  • Čas: 2,5 hodiny
  • Délka: 6,6 km okruh
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště na začátku stezky, nedaleko Serrety na západním pobřeží
  • Mapa trasy Serreta-Lagoinha

Trasa Serreta-Lagoinha je perfektní pro ty, kteří hledají něco lehčího než Mistérios Negros, ale zároveň si chtějí užít divokou přírodu na Terceiře. Čeká vás větší převýšení, které se vám následně odmění krásnými výhledy (pokud nebude mlha).

lagoinha azory

Trasa Baías da Agualva (PR2TER)

  • Náročnost: lehká
  • Čas: 1,5 hodiny
  • Délka: celý okruh 5 km
  • Výchozí pozice: vesnice Quatro Ribeiras nebo parkoviště přímo na pobřeží u Miradouro de Alagoa
  • Mapa trasy Baías da Agualva

Všechny trasy výše vedou vnitrozemím ostrova, které je neuvěřitelně rozmanité a občas si tu připadáte jako v džungli. Baías da Agualva je jiná – vede kolem severního pobřeží, částečně lesem a s výhledem na rozbouřený Atlantik.

Stezka není náročná, ale větší obezřetnosti (zvlášť za mokra) je i tady potřeba.

Baías da Agualva
Baías da Agualva

9. Nejlepší vyhlídky na ostrově Terceira

Kromě již zmíněných míst výše najdete na Terceiře další vyhlídkové body, odkud si užijete ty nejlepší výhledy.

Miradouro da Cruz do Canário

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky

Miradouro da Cruz do Canário se nachází na jihu ostrova a poskytuje nádherný výhled na protilehlé ostrovy Ilhéus das Cabras. Můžete si sednout na jednu z laviček a pozorovat modré vody oceánu narážející do skalnatého pobřeží.

Miradouro do Raminho

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky

Miradouro do Raminho je perfektní místo pro sledování západu slunce. Za dobré viditelnosti zahlédnete taky ostrov Graciosa.

Pokud máte čas a chuť, můžete se odtud vydat kolem pobřeží po stezce Rocha do Peneireiro.

Miradouro do Raminho

Miradouro da Ponta do Queimado

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky

Jen o kousek níže od předchozí vyhlídky se nachází Miradouro da Ponta do Queimado. Až k vyhlídce vede upravená, zpevněná cesta, na jejímž konci můžete zaparkovat. Pak stačí sejít pár schodů a můžete se kochat výhledy. Opět ideální místo na západ slunce.

Miradouro da Ponta do Queimado

Miradouro de Alagoa

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky, ale vede sem z hlavní silnice štěrkovitá cesta, tak je potřeba jet pomalu

Jeden z nejkrásnějších a nejzajímavějších výhledů si užijete z Miradouro de Alagoa. Po levé straně se vám rozevře výhled na skály s výraznými čedičovými sloupy, do kterých burácí rozbouřený oceán.

Tato vyhlídka je součástí trasy Baías da Agualva, o které jsem psala o kousek výše.

Miradouro da Serra de Santa Bárbara

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky, nahoru vede užší, ale zpevněná a pohodlná silnice

Miradouro da Serra de Santa Bárbara je jednou z nejoblíbenějších vyhlídek na ostrově, která se nachází na nejvyšším bodě Terceiry u vysílače.

Musíte mít ale štěstí na počasí. Za jasného dne se vám totiž rozevře pohled na celý ostrov i na okolní ostrovy – São Jorge a Pico.

Miradouro da Serra de Santa Bárbara

10. Koupání na ostrově Terceira

I když Terceira není známá pro své písčité pláže, najdete zde několik skvělých míst ke koupání. Všechna místa jsou navíc přístupná zcela zdarma a parkování/zastávka autobusu se nachází poblíž.

  • Biscoitos – vyhlášené přírodní bazény vytvořené lávou, kompletní zázemí – bar, stánky s potravinami, sprchy, toalety, dozor plavčíků, nevýhoda – více turistické než jiné oblasti
  • Angra do Heroísmo – městská pláž s veškerým vybavením
  • Praia da Vitória – městská pláž s jemným pískem a klidnou vodou, ideální pro rodiny s dětmi
  • Zona Balnear Escaleiras – přírodní bazény na východním pobřeží, dozor plavčíků, bar (chybí toalety)
  • Zona Balnear do Negrito – přírodní bazény u pevnosti na jihu Terceiry, kde se dozvíte více o historii velryb v této oblasti, toalety, sprchy, bar, dětský bazén, dětské hřiště
  • Piscina Natural do Refugo – přírodní bazén se zázemím, kousek od Angry, toalety, bar, sprchy
  • Praia das 4 Ribeiras – přírodní bazény na severu ostrova, toalety, bar, bazén i pro děti
Biscoitos terceira azory
Biscoitos terceira azory

11. Plavby za delfíny a velrybami

Okolí Terceiry a celé Azorské ostrovy jsou skvělé pro pozorování velryb a delfínů. Můžete se vydat na lodní výlet z přístavu Angra do Heroísmo a sledovat tyto úchvatné mořské tvory v jejich přirozeném prostředí.

Některé společnosti nabízejí plavby s odbornými průvodci, kteří vás seznámí s místní faunou a flórou. Tato prohlídka je jednou z nejlepších – loď je menší, s nižším počtem návštěvníků, takže se nemačkáte s davem a můžete se v klidu kochat. Dno lodi je zároveň prosklené, takže přímo vidíte, co je pod vámi.

azory plavba lodí

12. Býčí zápasy

Jednou z nejvíce ikonických tradic na Terceiře jsou býčí zápasy, známé jako “Touradas à Corda.” Tyto zápasy jsou jedinečné v tom, že býk je přivázán na dlouhé lano a veden ulicemi měst a vesnic, kde odvážní místní obyvatelé předvádějí své schopnosti v uhýbání a provokování býka.

Na rozdíl od klasických býčích zápasů není cílem býka zabít, ale spíše předvést odvahu a dovednost. Tyto události jsou velmi oblíbené a představují důležitou součást místní kultury. Zde najdete více informací, kde se býčí zápasy konají.

13. Výlet na ostrovy v okolí

Při návštěvě Terceiry by byla škoda nevyužít příležitost a neprozkoumat i další krásné ostrovy v okolí. Zde je přehled nejzajímavějších ostrovů v okolí Terceiry a co na nich můžete vidět. Některé jsou dostupné trajektem, jiné letecky za maximálně hodinku letu.

Každý z těchto ostrovů nabízí něco jedinečného, od dramatických sopečných krajin po klidné vesničky a vinice.

Zde je přehled nejzajímavějších ostrovů v okolí Terceiry a čím jsou jedinečné.

Flores

Zeptejte se místních, který ostrov je nejkrásnější a většina vám odvětí právě Flores.

Flores, nejzelenější a nejexotičtější ze všech ostrovů v Azorech, vás okouzlí nádhernými vodopády, které padají do hlubokých údolí. Navíc si tuhle přírodní krásu užijete téměř pro sebe.

flores azory

Projděte se taky kolem kalderových jezer rozesetých po celém ostrově a užijte si dramatické výhledy z pobřeží.

Více informací: Sepsali jsme podrobného průvodce pro ostrov Flores včetně mapy.

flores azory co vidět

Faial

Faial, známý jako “Modrý ostrov” díky množství hortenzií, které kvete po celém ostrově, je nejoblíbenější mezi jachtaři. Hlavní město Horta je známé svou živou marinou, kde se jachtaři z celého světa zastavují a zanechávají malby na mole.

ostrov faial azory

Nezapomeňte navštívit sopečný komplex Capelinhos s fascinující měsíční krajinou, který vznikl při erupci v roce 1957. Z východního pobřeží se pokocháte dechberoucími výhledy na horu Pico.

Více informací: Sepsali jsme podrobného průvodce pro ostrov Faial včetně mapy.

Miradouro do Cabeço das Pedras Negras faial azory

Jak se dostat na ostrov Terceira, Azory

Terceira patří mezi nejsnadněji dostupné ostrovy v Azorech. Dostanete se sem letecky i trajektem.

Letecky

Letecká doprava je nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak se dostat na Terceiru. Mezinárodní letiště Lajes (TER) je hlavní letiště ostrova a je dobře propojené s mnoha evropskými destinacemi i dalšími ostrovy Azorského souostroví.

Pravidelné lety

Z následujících letišť létají pravidelně přímé lety na Terceiru:

  • Lisabon (Portugalsko): Přímé lety po celý rok
  • Porto (Portugalsko): Přímé lety po celý rok
  • Ponta Delgada (São Miguel): Hlavní spojení v rámci Azor
  • Santa Cruz (Flores): Spojení mezi ostrovy
  • Horta (Faial): Spojení mezi ostrovy​
  • Santa Cruz da Graciosa (Graciosa): Spojení mezi ostrovy
  • São Jorge (São Jorge): Spojení mezi ostrovy
  • Bandeiras (Pico): Spojení mezi ostrovy

Letiště v Lisabonu, Portu a Ponta Delgadě mají přímé spojení s mnoha evropskými letišti, což usnadňuje cestování na Terceiru. Lety provozuje společnost SATA Air Açores (Azores Airlines), která nabízí celoroční spojení mezi jednotlivými ostrovy.

Doba letu a ceny

Doba letu z okolních ostrovů je přibližně 30 minut až 1 hodina a ceny jednosměrných letenek se pohybují kolem 45-75 EUR. Ceny jsou většinou fixní a mění se jen lehce podle sezónnosti.

Zde najdete všechny lety na Azorské ostrovy.

Serra do Cume terceira azory

Doprava z letiště Lajes (TER)

Po příletu na letiště Lajes máte několik možností, jak se dostat do centra města nebo jiných částí ostrova:

  • Taxi: Stanoviště taxíků je přímo u letiště. Cesta do Angra do Heroísmo trvá přibližně 20 minut a stojí kolem 15-20 EUR, na vzdálenější místa cca 30 EUR.
  • Autopůjčovny: Přímo na letišti najdete několik autopůjčoven. Pronájem auta je ideální pro ty, kteří chtějí prozkoumávat ostrov vlastním tempem.
  • Autobusy: Místní autobusy spojují letiště s hlavními městy ostrova. Je to cenově nejvýhodnější doprava. Nevýhodou je menší počet spojů. Zde najdete jízdní řády.

Trajektem

Trajekty spojují Terceiru s ostatními ostrovy Azorského souostroví, jako jsou São Miguel, São Jorge a Graciosa. Hlavní přístavy jsou v Angra do Heroísmo a Praia da Vitória. Trajektová doprava je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vidět více z Azor a užít si scenérii na cestě.

Trajektové jízdní řády a ceny naleznete na webu Atlanticoline.

Autem na Terceiře, Azory

Auto je nejlepší možnost, jak prozkoumat Terceiru. Veřejná doprava zde funguje, ale auto vám poskytne ještě větší svobodu a flexibilitu, protože na některá místa se autobusem nedostanete.

Ostrov Terceira není velký – na většinu míst na ostrově se autem dostanete asi za 20-30 minut jízdy. Hlavní silnice jsou dobře udržované a asfaltové. Některé vedlejší silnice mohou být úzké, klikaté, ale stále v dobrém stavu.

Čerpací stanice najdete v Angra do Heroísmo, Praia da Vitória a dalších větších obcích na severu ostrova. Parkování je na ostrově Terceira zdarma.

☞ Vydejte se na adrenalinovou jízdu v terénním voze UTV 4×4 s lokálním průvodcem a poznejte skryté klenoty Terceiry.

Rychlostní limity

  • V obcích: 50 km/h
  • Mimo obce: 90 km/h
  • Na venkovských cestách: 30-40 km/h, v závislosti na stavu a šířce cesty.

Dopravní předpisy

  • Povinné vybavení: Bezpečnostní pásy jsou povinné pro všechny cestující.
  • Alkohol: Maximální povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 ‰.
  • Mobilní telefony: Používání mobilních telefonů za jízdy je zakázáno, pokud nepoužíváte hands-free.
azory

Půjčení auta

Na ostrově Terceira se nachází několik autopůjčoven, které najdete v Praia da Vitória u letiště a Angra do Heroísmo.

U ubytování a pronájmu na Azorech platí, že je určitě lepší vše rezervovat s dostatečným předstihem. Na poslední chvíli je nabídka hodně omezená.

Rezervujte si auto za nejlepší cenu.

Praktické tipy

  • Kontrola: Při převzetí si auto důkladně prohlédněte a nafoťte. Zaznamenejte jakékoliv existující poškození, aby nedošlo k nedorozumění při vrácení vozu.
  • Navigace: Zvažte půjčení GPS navigace nebo si stáhněte offline mapy, abyste se snadno orientovali po celém ostrově.
  • Pojištění: Ujistěte se, že máte dostatečné pojištění. Při rezervaci máte možnost zvolit, zda pojištění požadujete, nebo nikoliv.
  • Vratná palivová politika: Většina půjčoven vyžaduje vrácení vozu s plnou nádrží.

Platba

Některé autopůjčovny na ostrově Terceira přijímají platby kreditní i debetní kartou (karta musí být na vás, pokud je rezervace na vaše jméno) – informace najdete vždy v podmínkách pronájmu u konkrétního vozu.

Ponechte si na kartě dostatečnou hotovost pro zálohu, která vám bude po zapůjčení na kartě zablokovaná a uvolněná hned po vrácení vozu. Je to běžná praxe i v jiných zemích. Podrobné informace o záloze najdete v sekci podmínek pronájmu přímo u vozidla.

☞ Zde najdete kompletní nabídku autopůjčoven na ostrově Terceira.

Veřejná doprava na ostrově Terceira, Azory

Autobusy

Veřejnou dopravu na ostrově Terceira zajišťují autobusy společnosti EVT. Ty propojují hlavní města a vesnice a narozdíl od ostrovů Faial a Flores jezdí pravidelně po celý den včetně víkendu (cca každou hodinu až dvě).

Jízdní řády najdete online nebo si je vyzvednete na letišti či v turistických informacích. Pro vyhledání spojů fungují dobře taky Google Maps.

Jízdenky se kupují přímo u řidiče. Tarify se pohybují kolem 1-5 EUR podle toho, kam jedete.

Taxi

Kromě autobusů můžete využít taky taxi, které je dostupné ve většině měst a vesnic. Kontakty na místní taxi služby dostanete na letišti.

Cena za taxi se na Azorech obecně pohybují kolem 10-15 EUR na kratší vzdálenosti a kolem 20-30 EUR do vzdálenějších míst na ostrově.

Trajekty na ostrově Terceira

Hlavní přístavy na ostrově Terceira se nachází v historickém městě Angra do Heroísmo a Praia da Vitória, které jsou klíčovým uzlem pro trajektovou dopravu mezi Azorskými ostrovy, včetně Faialu, Pico, São Jorge a Graciosy. Trajekty zde jezdí celoročně.

Trajekty provozuje společnost Atlânticoline.

Zde jsou základní informace o trajektech:

Faial

  • Přístav: Terceira (Praia da Vitória) – Faial (Horta) nebo Terceira (Angra do Heroísmo) – Faial (Horta)
  • Doba plavby: 6 hodin
  • Cena: kolem 30 €
  • Frekvence: sezónní, několikrát týdně

Pico

  • Přístav: Terceira (Praia da Vitória) – Pico (São Roque) nebo Terceira (Angra do Heroísmo) – Madalena (Vila da Praia)
  • Doba plavby: 8 hodin
  • Cena: kolem 30 €
  • Frekvence: sezónní, dvakrát týdně

São Jorge

  • Přístav: Terceira (Praia da Vitória) – São Jorge (Velas)
  • Doba plavby: 6 hodin
  • Cena: cca 30 €
  • Frekvence: sezónní, dvakrát týdně

Graciosa

  • Přístav: Terceira (Praia da Vitória) – Graciosa (Vila da Praia)
  • Doba plavby: 4 hodiny
  • Cena: cca 28 €
  • Frekvence: sezónní, dvakrát týdně

Zde najdete všechny trajekty na Azorských ostrovech.

terceira přístav azory

Kde se ubytovat na ostrově Terceira, Azory

Jako na ostatních ostrovech v Azorech je dobré rezervovat ubytovat s větším předstihem – klidně minimálně 2 měsíce předem. Hodně ubytování bývá vybookovaných na dlouho dopředu.

Pokud hledáte živější atmosféru a zázemí, zvolte ubytování v Angra do Heroísmo, Praia da Vitória nebo Biscoitos. Je tu několik supermarketů a obchodů s větším výběrem, restaurace, bary, bankomaty, pláže.

Dobré zázemí (obchod, bankomat, restaurace) poskytují taky další vesnice na ostrově, které jsou ideální pro ty, kteří hledají více klidu.

Ubytování Terceira, Azory 😴

ubytování terceira azory
Hotel Teresinha

3* hotel s bazénem a zahradou, výborné snídaně

ubytování terceira azory
ZIGZAG hostel

Moderní ubytování v Praia da Vitória, skvělá cena

Kempy na Terceira, Azory

Na Terceiře najdete několik kempů, kde se můžete ubytovat velmi levně nebo zcela zdarma. Kempy níže jsme vyznačili taky v mapě na začátku článku.

  • Kemp v Biscoitos (sever) – za drobný poplatek, toalety, sprchy, elektřina, u pláže, občerstvení
  • Kemp v Porto Judeu (jihovýchod) – za drobný poplatek, toalety, sprchy, elektřina, u pláže
  • Kemp v Raminho (západ) – kemp zdarma, studená voda, toalety
  • Kemp Cinco Ribeiras (jih) – za drobný poplatek u vody, teplá a studená voda, sprchy, toalety, elektřina
azorské ostrovy

Obchody a restaurace na ostrově Terceira, Azory

Na Terceiře najdete mnoho možností, jak se zásobit vším potřebným. Ostrov nabízí několik větších supermarketů i menší obchody, kde seženete čerstvé ovoce, zeleninu, ryby a další lokální produkty.

Pokud hledáte města s větším zázemím, bude se vám líbit v Andra do Heroísmo, Praia da Vitória nebo Biscoitos. Je tu dostatek obchodů s potravinami, restaurace i bary. Venice po celém ostrově mají své vlastní menší obchody s potravinami a alespoň jednu restauraci.

Bankomaty jsou k dispozici v téměř každém městě a vesnici, takže s výběrem hotovosti nebudete mít problém.

Kdy navštívit ostrov Terceira, Azory

Počasí na ostrově Terceira

Terceira má po celý rok mírné počasí díky oceánskému klimatu. Teploty se zde pohybují mezi 12 a 26 °C, přičemž nejteplejší měsíce jsou od července do září.

Dešťové přeháňky mohou přijít kdykoliv, takže mít po ruce lehkou nepromokavou bundu je vždy dobrý nápad.

Jaro (březen až květen)

Na jaře se příroda na Terceiře probouzí k životu. Ostrov se začne zahalovat do zeleně a květy. Teploty kolem 14-20 °C jsou ideální pro pěší túry a objevování přírodních krás bez velkých davů turistů.

Léto (červen až září)

Léto je nejteplejším obdobím roku, s teplotami mezi 20-26 °C. Oceánský vánek příjemně osvěžuje, takže je to perfektní čas pro návštěvu pláží a mořské aktivity. Turistů je více, ale Terceira si stále udržuje klidnější atmosféru ve srovnání s hlavními turistickými destinacemi.

Podzim (říjen až listopad)

Podzim je skvělý pro ty, kteří hledají klid. Teploty mezi 18-23 °C jsou příjemné pro procházky a turistiku. Květiny už nejsou v plném květu, ale ostrov stále nabízí nádherné scenérie a poklidnou atmosféru.

Zima (prosinec až únor)

Zima na Terceiře je mírná, s teplotami zřídka klesajícími pod 12 °C. Toto období je deštivější, ale stále ideální pro únik od chladného počasí na pevnině. Ideální čas pro relaxaci a klidné procházky po ostrově bez davů turistů.

Ubytování Terceira, Azory 😴

ubytování terceira azory
Hotel do Caracol

4* hotel s bazénem a wellness, výborné snídaně

ubytování terceira azory
Casa de Hospedes Isaias

Levné ubytování u centra se sdílenou kuchyní

Toto bylo naše tipy na výlety a turistické trasy, co vidět na ostrově Terceira na Azorských ostrovech. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Více informací o Portugalsku

AZORY: Zde jsou nejkrásnější místa, co navštívit na Azorských ostrovech. Ostrov Sao Miguel poskytuje nejlepší zázemí a je neuvěřitelně rozmanitý – zde jsou nejkrásnější trasy a co vidět na ostrově Sao Miguel, Azory (včetně praktických informací a mapy). Nebo se inspirujte naším itinerářem pro Sao Miguel na 5-7 dní, včetně mapy a praktických informací.

Zde je podrobný průvodce pro ostrov Flores v Azorských ostrovech. Dalším krásným ostrovem je Faial – podívejte se na cestovního průvodce pro Faial, Azory.

PORTUGALSKO: Inspirujte se nejkrásnějšími místy, co navštívit v Portugalsku. Zde ja náš podrobný průvodce pro Algarve v Portugalsku, včetně nejkrásnějších míst, stezek a pláží (+ mapa).

LISABON: Podívejte se na naše tipy na nejkrásnější místa, co navštívit v Lisabonu. V podrobné recenzi se dozvíte, jak ušetřit s Lisabonskou kartou.

PORTO: V tomto článku se dočtete o nejlepších místech, co navštívit v Portu (včetně mapy a praktických informací).

SINTRA: Pokud plánujete jednodenní výlet do Sintry, získejte naše tipy, jak se dostat do Sintry z Lisabonu. V dalším článku sdílíme tipy, co navštívit v Sintře a jak si užít návštěvu paláce Pena.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *