Kam ve Francii? 27 nejkrásnějších míst, co navštívit ve Francii (+ mapa)

kam ve francii / co navštívit ve Francii

Co navštívit a kam ve Francii? Kde zažijete nezapomenutelnou dovolenou? Zde je 27 tipů na nejkrásnější místa a města Francie, která vás budou bavit.

Přiložíme také mapu pro snadnější sestavení itineráře Francie.

Francie, země croissantů, zámků a Eiffelovy věže. Pokud hledáte místo, kde každý kout dýchá historií, kulturou a jistým je ne sais quoi, právě jste ho našli.

Jeden den se touláte po pařížských bulvárech, obdivujete umění v Louvru a vychutnáváte si kávu v útulné kavárně. Další den se ocitnete v historických uličkách Lyonu nebo objevujete tajemství středověkých hradů na Loiře.

A třetí den? Relaxujete na pláži se skleničkou vína v ruce, zatímco slunce pomalu zapadá nad Atlantikem.

Pojďte se s námi podívat na nejkrásnější místa, co stojí za to vidět a navštívit ve Francii. Součástí jsou také odkazy na další články, kde se o daných místech a městech dozvíte více informací.

 Co navštívit a vidět ve Francii – mapa

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu s tipy na nejkrásnější místa a zajímavosti, co navštívit ve Francii. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňuji v průvodci Francií. Pokud si chcete mapu uložit, označte jí hvězdičkou. Pro větší verzi klikněte na ikonu v pravém horním rohu.

Nejkrásnější místa, co navštívit ve Francii

Od zlatavých pláží Azurového pobřeží, přes majestátní Alpy až po klidná levandulová pole v Provence, každá část Francie nabízí jiný zážitek.

Pojďme se podívat na to, co musíte ve Francii navštívit a zažít:

1. Paříž

Paříž, známá jako město světla a město lásky, je plná historie, kultury a elegance, které sálají z každého jejího koutu. Od romantické plavby po Seině, večeře na Eiffelově věži až po výhled z baziliky Sacré-Coeur, v Paříži to prostě umí.

Ubytování v Paříži 😴

paříž ubytování
Ibis Paris Tour Eiffel

Oblíbený hotel u centra a metra za dobrou cenu

paříž ubytování
hotelF1 Paris Porte de Châtillon

Levné, ale příjemné ubytování v Paříži

most Bir-Hakeim eiffelova věž paříž za 5 dní itinerář

Co čtvrť, to jiná atmosféra. V Latinské čtvrti se můžete toulat středověkými uličkami a ochutnávat francouzskou kuchyni. Na Champs-Élysées vás okouzlí výlohy nejmódnějších domů a možná si domů přivezete kousek pařížské elegance.

Živost a umění nasajete ve čtvrti Montmartre, plné strmých dlážděných uliček, pouličních umělců a kouzelných restaurací. Ostrov Île de la Cité, nejstarší část Paříže, vás okouzlí katedrálou Notre Dame a kaplí Sainte-Chapelle s překrásnými vitrážemi.

Více informací: Zde jsou nejlepší místa, co navštívit Paříži (včetně mapy a praktických informací). Pro snadnější plánování jsme vytvořili itinerář pro 3 dny v Paříži. Máte více času? Zde je itinerář, kam v Paříži za 5 dní.

paříž saint germain

2. Versailles

Versailles v Paříži je jednou z nejnavštěvovanějších památek na světě – v roce 2018 přivítal Versailles více než 8 milionů návštěvníků, čímž se stal třetí nejnavštěvovanější památkou na světě a druhou v Evropě po bazilice svatého Petra ve Vatikánu. To už zní jako pořádný důvod k návštěvě.

versailles zámek zrcadlový sál

Versailles postavili ve vrcholném francouzském barokním klasicismu. Od roku 1979 je spolu s parkem na seznamu světového dědictví UNESCO.

Extravagantní, opulentní, bohatý, to jsou jen některé z přívlastků, které zámek dokonale vystihují. Je tak okázalý, že i hrnce tu jsou ze stříbra.

zámek versailles v paříži

Versailles je natolik jedinečný, že se mnoho evropských zemí snažilo o jeho kopii (například Schönbrunn ve Vídni). 

Kromě interiérů, včetně dechberoucího Zrcadlového sálu, si nenechte ujít taky dokonale upravené zahrady – s jezírky, sochami a zákoutími, kde se můžete ztrácet a objevovat krásné fontány. 

Více informací: Zde je náš podrobný průvodce pro Versailles (včetně mapy a praktických informací). 

zámek versailles v paříži

3. Mont Saint-Michel

Zažijte kouzlo Mont Saint-Michel, skalnatého ostrova v Normandii, který jako by vypadl z pohádky. Už z dálky vás uchvátí pohled na středověké opatství dramaticky vystupující z moře.

Cestou k opatství se projdete úzkými křivolakými uličkami plnými obchůdků a kaváren. Interiéry opatství s vysokými klenutými stropy a složitými kamennými řezbami jsou stejně působivé jako jeho exteriér. To jsou jen některé z důvodů, proč je opatství Mont Saint-Michel zapsané na seznamu památek UNESCO. 

mont saint michel francie

Tip: Navštivte Mont Saint-Michel mimo sezónu a nejlépe v týdnu, kdy tu je nejméně lidí. Ve zdejších uličkách se davy lidí nerozprostřou a od pozdního jara do brzkého podzimu je to tu doslova hlava na hlavě. Pokud sem vyrážíte v sezóně, naplánujte si návštěvu brzy ráno nebo naopak pozdě odpoledne. 

Praktické informace pro návštěvu Mont Saint-Michel

Pro aktuální informace o otevírací době a vstupném se podívejte na oficiální stránky. 

Samotný ostrov je spojený s pevninou mostem. Placené parkoviště se nachází před ostrovem, asi 45 minut chůze nebo můžete jet zdarma kyvadlovým autobusem (jezdí každých pár minut). 

Kde se ubytovat poblíž Mont Saint-Michel

4. Údolí Loiry – kam ve Francii

Údolí Loiry, často označované jako „zahrada Francie“, je proslulé svými nádhernými zámky, svěžími vinicemi a půvabnými městy, jako je Samur, Amboise, Tours nebo Loches. Zde je několik důvodů, proč je tento region rozprostírající se podél řeky Loire zapsaný na seznamu UNESCO.

  • Château de Chambord: Renesanční mistrovský zámek s více než 400 pokoji a dvojitým točitým schodištěm navrženým Leonardem da Vincim.
  • Château de Chenonceau: “Zámek dam” rozprostírající se přes řeku Cher, proslulý svými krásně upravenými zahradami a bohatě zdobenými interiéry plnými umění.
  • Château de Villandry: Zámek s nádhernými renesančními zahradami s okrasnými květinovými a zeleninovými záhony, včetně symbolické Zahrady lásky se srdcovými tvary.
  • Château de Cheverny: Klasická francouzská architektura s dokonale zachovalými interiéry, která inspirovala Tintinův zámek Moulinsart.
  • Château d’Amboise: Renesanční zámek s výhledem na řeku Loiru a město Amboise, známý jako poslední domov Leonarda da Vinciho.
  • Château de Blois: Zámek s unikátní směsicí gotických, renesančních a klasických stylů.
údolí loiry francie
údolí loiry francie

Víno a gastronomie

Údolí Loiry není jen o zámcích, je to také přední vinařská oblast. Vinice zde produkují některá z nejlepších francouzských vín, včetně svěžích Sauvignon Blancs, elegantních Chenin Blancs a robustních Cabernet Francs.

Užijte si tradiční jídla jako rillettes, kozí sýr a tarte Tatin v kouzelných bistrech a michelinských restauracích. Tohle je jedna z nejlepších věcí, co můžete zažít ve Francii.

údolí loiry francie

5. Francouzská riviéra

Francouzská riviéra (Côte d’Azur) je synonymem pro půvab, luxus a eleganci. Nádherné místo se zlatavými plážemi, které nemůže chybět na žádném seznamu, co navštívit ve Francii.

Začněte v Nice s pulzující Anglickou promenádou, kde se můžete kochat nádherným výhledem na moře a nasávat živou atmosféru. Vydejte se do Cannes, proslulého filmovým festivalem, a projděte se po bulváru La Croisette, lemovaném luxusními butiky a špičkovými restauracemi.

Více informací: Sepsali jsme podrobného průvodce, co navštívit na Francouzské riviéře (včetně praktických informací a mapy). Zde jsou nejlepší místa, co vidět v Nice.

menton co navštívit ve francii

A pokud milujete Četníka ze Saint Tropez, nenechte si ujít městečko Saint-Tropez, s přístavem plným jachet a kouzelným starým městem. 

Monako, malé knížectví na Francouzské riviéře, je rájem pro milovníky luxusu. Navštivte knížecí palác, kasino Monte Carlo a proslulé Oceánografické muzeum. Monako sice není součástí Francie, ale běžně se při návštěvě Francouzské riviéry do itineráře zahrnuje.

Více informací: Sepsali jsme podrobného průvodce, co navštívit v Monaku (včetně praktických informací a mapy). 

Na Azurovém pobřeží se nacházejí také půvabné vesničky jako Èze a Saint-Paul-de-Vence, kde dlážděné uličky a historické budovy nabízejí malebné útočiště před rušným pobřežím.

monako kam ve francii

6. Normandie

Normandie, region na severozápadu Francie, je známá svými malebnými vesničkami s hrázděnými domy a jabloňovými sady, skalnatými útesy a písčitými plážemi, do kterých se propsal pořádný kus vojenské historie.

Nejznámější památkou v Normandii je klášter Mont Saint-Michel, o kterém už byla řeč výše. Normandie ale ukrývá další krásná místa, která stojí za to ve Francii navštívit. 

Rouen je historické město známé svou gotickou katedrálou Notre-Dame, kterou ztvárnil slavný malíř Claude Monet. Nenechte si ujít taky Giverny, kde se Monet narodil nebo malebné přístavní městečko Honfleur s barevnými domy.

juno memorial normandie kam ve francii

Nejsilnějším zážitkem jsou pak pláže vylodění v Normandii, kde se 6. června 1944 odehrála jedna z nejvýznamnějších bitev druhé světové války. Navštivte pláže Omaha, Utah, Juno, Gold a Sword, kde můžete vidět památníky, muzea a hřbitovy věnované vojákům, kteří bojovali za osvobození Evropy.

V Colleville-sur-Mer se nachází Americký hřbitov a v Caen rozsáhlé muzeum věnované druhé světové válce a bitvě v Normandii.

pláž omaha francie

Pokud milujete přírodu, v okolí pobřežního města Étretat se nacházejí zajímavé skalní útvary, jako je Falaise d’Aval. Navíc jsou velmi snadno dostupné nenáročnou procházkou kolem bílých útesů. 

Když budete v Normandii, nenechte si ujít ochutnávku místních sýrů, jako je Camembert, a tradičního jablečného moštu. 

étretat co navštívit ve francii

7. Bordeaux – co navštívit ve Francii

Bordeaux na jihozápadě Francie je město, které je známé svým vínem a krásnou architekturou. Začněte svou návštěvu na náměstí Place de la Bourse a přes historické centrum, zapsané na seznamu UNESCO, dojděte až k moderní budově muzea vinařství Cité du Vin.

Určitě si naplánujte celodenní výlet do blízkých vinic v oblastech Saint-Émilion a Pomerol, kde ochutnáte zdejší vína přímo z vinic.

8. Provence

Nedotčené středověké vesnice zasazené do alpských štítů, olivových hájů a levandulových polí. Ta pravá Provence.

Růžoví plameňáci, polodivocí koně, římské a řecké ruiny a tulipánová pole jako v Holandsku. Už ne tak obvyklý obraz Provence.

Provence je nejstarší vinařská oblast ve Francii a místo s levandulovými poli, kde se můžete projíždět na kole, objevovat roztomilé vesničky s uvolněnou atmosféru a výbornou kuchyní.

Ubytování Provence 😴

ubytování provence
Vilajoun v srdci Provence

Nádherné ubytování, bazén, výhled na vinice, výborné jídlo

ubytování provence
L’Iris de Suse ve středověké vesničce

Stylové 4* ubytování, milí majitelé, bazén, skvělé služby

provence co navštívit ve francii

Navštivte Avignon s troskami středověkého mostu nebo nasajte římskou historii ve městě Arles. V Provence je spousta nádherných míst, která stojí za to vidět. 

Více informací: Sepsali jsme podrobného průvodce, co navštívit v Provence ve Francii (včetně mapy a praktických informací). 

9. Štrasburg a Alsasko

Štrasburg, hlavní město Alsaska, je známé svým nádherným historickým centrem a také jako sídlo Evropského parlamentu.

Začněte svou návštěvu na náměstí Place Kléber, srdci města, odkud se můžete vydat k majestátní katedrále Notre-Dame de Strasbourg.

Pokračujte do malebné čtvrti La Petite France s úzkými uličkami, hrázděnými domy a kouzelnými kanály. Toto místo je ideální pro nenáročnou procházku a objevování místních kaváren a restaurací.

strasbourg co navštívit ve francii

Prozkoumejte Alsasko

Navštivte malebná vinařská městečka jako Riquewihr, Colmar nebo Eguisheim, kde můžete ochutnat skvělá alsaská vína, především slavný Riesling a Gewürztraminer.

Tato městečka jsou známá svými dobře zachovalými středověkými a renesančními budovami, které vás okamžitě přenesou zpět v čase.

alsasko co navštívit ve francii

Château du Haut-Kœnigsbourg

Alsasko je také domovem mnoha impozantních hradů a pevností. Tím nejznámějším je Château du Haut-Kœnigsbourg, majestátní hrad tyčící se na vrcholu hory s panoramatickým výhledem na Alsasko.

Château du Haut-Kœnigsbourg alsasko francie

10. Lyon – kam ve Francii

Lyon, který se nachází na soutoku řek Rhôny a Saôny, je proslulý svými historickými a architektonickými památkami i výbornou kuchyní.

Návštěvu začněte ve Starém městě (Vieux Lyon), zapsaném na seznamu UNESCO, kde se můžete procházet úzkými uličkami, navštívit renesanční budovy a objevit jedinečné traboules (skryté průchody).

lyon francie

Z baziliky Notre Dame de Fourvière, která se tyčí na kopci, je nádherný výhled na město.

V kontrastu k historickému jádru působí přírodopisné muzeum – Musée des Confluences, futuristická stavba, která ukrývá skvělé expozice a výhled ze střechy. 

lyon francie muzeum

11. Dordogne

Dordogne, známá také jako Périgord, je region, který vás okamžitě přenese zpět v čase. To, co dělá Dordogne tak jedinečnou, je její schopnost uchovat si svou středověkou atmosféru, kterou jinde jen těžko najdete.

Dordogne je jako živé muzeum. Místa jako Sarlat-la-Canéda, Beynac-et-Cazenac a La Roque-Gageac si zachovaly svůj středověký ráz. Procházet se úzkými uličkami mezi kamennými domy a hradbami je jako návrat do dob rytířů a trubadúrů.

dordogne kam ve francii

Nenechte si ujít taky návštěvu Château de Castelnaud, impozantního hradu zasvěcenému středověkému válečnictví, nebo Château des Milandes, bývalého sídla Josephine Baker.

Region je také domovem jedněch z nejvýznamnějších prehistorických jeskyní na světě, kde uvidíte skalní rytiny staré až 17 000 let. Mezi nejznámější patří jeskyně Lascaux a Font-de-Gaume. 

dordogne kam ve francii

Řeka Dordogne, která se vine krajinou, nabízí skvělé možnosti pro vodní sporty, rybaření nebo klidné procházky podél jejích břehů. Oblast Périgord-Limousin je plná turistických stezek a nádherných výhledů.

Jídlo je v Dordogne srdeční záležitostí. Region je známý svými foie gras, lanýži, kaštany a ořechy. Trhy, jako ten v Sarlatu, jsou plné čerstvých produktů, které jsou základem místní kuchyně. 

dordogne kam ve francii

Les Jardins de Marqueyssac

Visuté zahrady Les Jardins de Marqueyssac jsou jedním z nejkrásnějších míst v regionu Dordogne ve Francii. Rozprostírají se ve svahu nad řekou Dordogne a jsou pokryté krásnými rostlinami, květinami a upravenými keři, kde se můžete nerušeně procházet a nasávat klidnou atmosféru.

Jardins de Marqueyssac dordogne francie

12. Verdonský kaňon

Verdonský kaňon (Gorges du Verdon) je soutěska kolem řeky Verdon, která se tu tvořila 2 miliony let. Kaňon s tyrkysovou řekou a vysokými vápencovými útesy je až 700 m hluboký a mezi 100-1500 m široký.

Nejpůsobivější část se rozprostírá mezi obcí Castellane na východě, jezerem Lac de Sainte-Croix na jihu a vesnicí Moustiers-Sainte-Marie na západě.

Gorges du Verdon Francie

Hlavní okruh vede mezi Aiguines a Moustiers-Sainte-Marie na západě a Trigance a Castellane na východě. Trasa se jmenuje Sentier Martel a je dlouhá 15 km mezi Point Sublime a Chalet de la Maline. Pokocháte se nádhernými výhledy. Dolní částí Verdonského kaňonu prochází trasa Styx du Verdon.

Gorges du Verdon Francie

Pokud se vám nechce pěšky, můžete jet autem kolem vrcholu Gorges du Verdon. Po cestě je několik vyhlídek. Nebo si půjčte šlapadlo či raft a vyplujte na řeku. Můžete se tady taky vykoupat. Pláže najdete u jezera Lac de Sainte-Croix. Nedaleko kaňonu stojí za návštěvu vesnice Entrevaux ve skalách.

13. Francouzské Alpy

Francouzské Alpy jsou jednou z nejkrásnějších oblastí, co navštívit ve Francii. S nádhernou krajinou, prvotřídními lyžařským středisky a půvabnými alpskými městečky, jako je Chamonix, Annecy nebo Grenoble. Právě tady se nachází nejvyšší hora celých Alp – Mont Blanc.

francouzské alpy

Chamonix, živé město s tradičními alpskými domy, je známé jako rodiště alpského lyžování.

Annecy je často nazývané „Benátkami Alp“ a je proslulé svým křišťálově čistým jezerem, okouzlujícími kanály a středověkým starým městem. Pokud milujete pěší turistiku, národní park Ecrins musí být na vašem seznamu, co navštívit ve francouzských Alpách.

annecy francie

14. Carcassonne

Vraťte se v čase a navštivte Carcassonne, středověké opevněné město v regionu Languedoc-Roussillon. Cité de Carcassonne, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, je jednou z nejzachovalejších středověkých pevností v Evropě s dvojitými hradbami a 53 strážními věžemi.

Projděte se jejími úzkými dlážděnými uličkami, prohlédněte si zámek Château Comtal a pokochejte se nádherným výhledem z hradeb.

V Carcassonne můžete také nahlédnout do katarské historie regionu a prohlédnout si četná muzea a historické památky.

Carcassonne francie

15. Marseille

Marseille je druhým největším francouzským městem a zároveň největším přístavem v zemi.

Začněte své objevování ve Starém přístavu (Vieux-Port), kde můžete pozorovat rybáře prodávající své denní úlovky a pochutnat si na čerstvých mořských plodech v restauracích na nábřeží.

Na jednom z nejvyšších bodů ve městě se majestátně tyčí bazilika Notre-Dame de la Garde, ze které si užijete nádherný výhled na město i Středozemní moře.

Za procházku stojí taky různorodé marseillské čtvrti, jako jsou Le Panier a Noailles.

V kontrastu k historickému jádru působí Muzeum evropských a středomořských civilizací (MuCEM), kde se seznámíte s moderní historií regionu.

Ubytování Marseille 😴

ubytování marseille
The People – Marseille

Nový, pohodlný hotel, výborná poloha

ubytování marseille
Holiday Inn Express Marseille Saint Charles

Moderní hotel kousek od nádraží a starého přístavu

16. Národní park Calanques

Pokud jste v Marseille, nenechte si ujít návštěvu národního parku Calanques. Užijte si přímořský ráj s dramatickými vápencovými útesy, tyrkysovou vodou a skrytými plážemi.

národní park Calanques

Drsný terén parku je ideální pro pěší turistiku – stezky vedou k nádherným vyhlídkám na Středozemní moře. Calanques, úzké zátoky se strmými stěnami, jsou ideální pro koupání, šnorchlování a projížďky na lodičkách.

Powered by GetYourGuide

17. Remeš

Remeš je srdcem oblasti Champagne, kde může ochutnat a prozkoumat výrobu v šampaňských domech, jako je Veuve Clicquot, Taittinger a Pommery.

Není to ale jen víno, díky kterému je Remeš známá. Dominantou města je totiž slavná gotická katedrála Notre-Dame de Reims, kde byli korunováni francouzští králové. Nádherná stavba, která si díky své architektuře a významu vysloužila zápis na seznam památek UNESCO. 

remeš francie

18. Île de Ré – co navštívit ve Francii

Île de Ré u západního pobřeží Francie je malebný ostrov známý svými kouzelnými vesničkami, písečnými plážemi a solnými bažinami. Ostrov je rájem pro cyklisty, díky více než 100 kilometrům vyhrazených cyklostezek, které se vinou krajinou a podél pobřeží.

Hlavní město Saint-Martin-de-Ré je se svým historickým přístavem, opevněnými hradbami a úzkými uličkami zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Île de Ré je díky své pohodové atmosféře a malebné přírodě ideálním místem pro ty, kteří hledají odpočinek, lenošení na plážích a objevování ospalých vesniček, kde jakoby se zastavil čas.

Saint-Martin-de-Ré

19. Korsika

Korsika, „ostrov krásy“, je středomořský klenot, který nabízí drsné hory, nedotčené pláže a půvabné vesničky. Rozmanitá krajina ostrova nabízí mnoho příležitostí k venkovním aktivitám, od pěší turistiky po slavné stezce GR20 až po odpočinek na písečných plážích v Porto-Vecchio.

ajaccio korsika francie

Ajaccio, hlavní město regionu, je rodištěm Napoleona Bonaparta a nabízí řadu historických památek a muzeí.

Prozkoumejte úchvatné pobřežní město Bonifacio, které se tyčí na dramatických vápencových útesech, a malebnou vesničku Calvi s impozantní citadelou. 

Korsika je jedinečná díky francouzským a italským vlivům, které se zde střetávaly a promnuly se do místní kuchyně, tradic a kultury. 

korsika francie

20. Nantes

Nantes, historické hlavní město Bretaně, je nyní dynamickým centrem na západě Francie. Město je známé svou bohatou historií, kulturní scénou a moderními inovacemi.

Dominantou města je Château des Ducs de Bretagne, kde můžete prozkoumat historii regionu.

nantes francie

Nantes je také známé svými krásnými parky a zahradami, jako je Jardin des Plantes. Jedním z nejzajímavějších moderních projektů je Les Machines de l’île, kde uvidíte obrovská mechanická zvířata inspirovaná Julesem Vernem.

nantes

21. Bretaň

Bretaň je unikátní region s vlastním tempem a atmosférou, která se liší od ostatních částí Francie. Místa jako Locronan, Quimper a menší ostrovy jako Bréhat nebo Belle-Île-en-Mer jsou skvělými destinacemi pro ty, kteří hledají klid a autentický bretaňský život.

saint malo francie

Navštivte nádherné přístavní město Saint-Malo s historickými hradbami nebo tajemné megalitické stavby v Carnac. Projděte se univerzitním městem Rennes nebo si užijte výhledy na rozbouřený Atlantik u skalnatého výběžku Pointe du Raz.

bretagne francie

22. Nancy

Stanislavovo náměstí ve městě Nancy je považované za jedno z nejkrásnějších náměstí v Evropě. To dokládá i jeho zápis na seznamu světového dědictví UNESCO.

Město je plné barokních a secesních budov lemujících otevřená náměstí, která přecházejí do úzkých dlážděných ulic.

Pokud jste na východě Francie a hledáte příjemné město s krásnou architekturou, v Nancy se vám bude líbit.

nancy francie

23. Národní park Mercantour

Národní park Mercantour je oblast plná jezer a hor, která představuje přechodovou zónu mezi Alpami a Středozemním mořem.

Centrální oblast je neobydlená a z části přístupná po turistických stezkách. Na krajích parku Mercantour najdete vesnice, z nichž některé jsou zasazené do skalnatých svahů, například Coaraze.

Při návštěvě parku si nenechte ujít údolí Vallée des Merveilles, kde uvidíte stovky 3000 let starých skalních rytin lidí a zvířat. Oblastí vás provede desetikilometrová trasa vedoucí z Les Mesces Refuge.

národní park Mercantour Francie / Provence / kam v Provence

24. Nîmes – kam ve Francii

Na jihu Francie zůstáváme. Právě tady se totiž nachází další nádherné město, které si zaslouží být na seznamu, co navštívit ve Francii – Nîmes.

Nîmes je domovem jednoho z nejlépe dochovaných římských amfiteátrů na světě, Les Arènes de Nîmes. Další významnou památkou je římský chrám Maison Carrée.

Jardins de la Fontaine je krásný park v centru města, který postavili v 18. století kolem starověkého římského pramene. Při procházce parkem uvidíte zbytky římského chrámu a věže Magne.

Nîmes kam ve francii

25. Národní park Pyreneje

Milujete přírodu? Pak si nenechte ujít národní park Pyreneje, který se rozkládá na hranici mezi Francií a Španělskem. Pyreneje jsou oblast dramatických horských scenérií, bujných lesů a nedotčených jezer.

Když tu budete, nenechte si ujít procházku k Cirque de Gavarnie, přírodního amfiteátru s velkolepým vodopádem, který je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Cirque de Gavarnie pyreneje

26. Chartres

Jihozápadně od Paříže leží menší město Chartres, s krásně zachovalým starým městem a impozantní gotickou katedrálou, která je dominantou města.

Katedrála Notre-Dame v Chartres, památka UNESCO, je známá svými nádhernými vitrážemi, které pokrývají více než 2 600 metrů čtverečních a zobrazují biblické příběhy a životy svatých. Má asymetrickou fasádou a dvě odlišné věže.

Staré město Chartres je plné úzkých uliček, malebných domů a krásných náměstí. Procházejte se po ulicích lemovaných hrázděnými domy a navštivte některé z místních kaváren a restaurací.

Při návštěvě Chartres si nenechte ujít Maison Picassiette, jedinečný dům zdobený tisíci kousky barevné keramiky, skla a porcelánu.

Maison Picassiette chartres

27. Beaune – kam ve Francii

Beaune, malebné město v srdci Burgundska, je známé svými vynikajícími víny, bohatou historií a krásnou architekturou. Toto město je bezpochyby jedním z nejkrásnějších míst ve Francii, i když není tak známé jako jiná města ve Francii.

Nejznámější památkou Beaune je Hôtel Dieu – Hospices de Beaune, charitativní nemocnice z 15. století. Jakmile přijdete, okamžitě vás upoutá díky svým barevným, glazovaným taškovým střechám a gotickou architekturou.

Hôtel Dieu - Hospices de Beaune francie

Díky prohlídkám s průvodcem se o této nemocnici dozvíte více zajímavostí a prohlédnete si umělecká díla i historické artefakty. Více informací najdete na oficiálních stránkách.

Procházejte se úzkými uličkami historického centra Beaune, kde najdete hrázděné domy, starobylé kostely a útulné kavárny.

Beaune je centrem burgundského vinařství a nabízí mnoho možností, jak ochutnat některá z nejlepších vín na světě, včetně Pinot Noir a Chardonnay.

Toto byl náš průvodce nejkrásnějšími místy, co navštívit ve Francii. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Více informací o Francii

PAŘÍŽ: Inspirujte se nejkrásnějšími místy, co navštívit v Paříži nebo si vytvořte itinerář pro 3 dny v Paříži. Máte více času? Zde je 5-denní itinerář, kam v Paříži.

Muzeum Louvre patří mezi to nejlepší, co navštívit v Paříži a to i pro ty, kteří jinak umění nevyhledávají. V dalším článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět před návštěvou Versailles.

Plánujete navštívit Disneyland? Čtěte podrobného průvodce Disneylandem.

FRANCIE: Zde je podrobný průvodce pro Provence, jednu z nejkrásnějších oblastí ve Francii. Sepsali jsme podrobného průvodce, co navštívit na Francouzské riviéře (včetně praktických informací a mapy). Zde jsou nejlepší místa, co vidět v Nice.

Monako je sice samostatné knížectví, ale je zcela obklopené francouzskými hranicemi a běžně se zařazuje do itineráře pro Francouzskou riviéru. Sepsali jsme podrobného průvodce, co navštívit v Monaku (včetně praktických informací a mapy). 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *