Jak se dostat z letiště G. Marconi do Bologni: Naše tipy + mapa

bologna letiště g. marconi

Podrobný průvodce, jak se dostat z letiště G. Marconi do Bologni v Itálii – vlak, taxi, autobusy, ceny, jízdní řády, kde nastoupit a další užitečné tipy.

Letiště Guglielma Marconiho v Bologni

Letiště Guglielma Marconiho v Bologni (BLQ), známé taky jako Aeroporto di Bologna, je menší mezinárodní letiště ležící jen 6 km od centra Bologni.

Jedná se o důležitý letecký uzel v severní Itálii, který je klíčovou bránou do regionu Emilia-Romagna. Díky své strategické poloze nedaleko průmyslových a turistických center, jako jsou Modena, Parma a Ferrara, letiště každoročně obslouží miliony cestujících.

letiště g. marconi bologna

Jaké letecké společnosti létají na letiště Bologna?

Letiště Guglielma Marconiho v Bologni je oblíbené mezi mnoha leteckými společnostmi, včetně nízkonákladových dopravců jako jsou Ryanair a Wizz Air. Z Prahy můžete v sezóně od dubna využít přímé lety s Ryanair.

Podívejte se na všechny lety zde.

Kolik terminálů má letiště G. Marconiho v Bologni?

Letitě G. Marconiho tvoří pouze jeden terminál. Letiště je malé a během špičky se tu mohou tvořit fronty na bezpečnostní kontrole. Otevřeno je non stop, ale za bezpečnostní kontrolu se dostanete až 3 hodiny před plánovaným letem. Pokud dorazíte dříve, je tu pár obchodů a kavárna, kde můžete počkat.

Nevýhodou letiště v Bologni je jeho omezená kapacita u gatů. Každý gate disponuje jen pár sedačkami a lidé tak postávají a sedí takřka všude. V létě tu bývá těžký vzduch a teplo. Momentálně prochází letiště částečnou rekonstrukcí, tak se možná situace do budoucna zlepší.

Piazza Maggiore v Bologni

Jaké služby poskytuje letiště v Bologni?

Na letišti naleznete všechny nezbytné služby včetně občerstvení a duty-free obchodů. Proti jiným letištím v Evropě je ale nabídka daleko menší. Najdete tu spíše menší občerstvení, kam můžete zajít na panini nebo víno, nabídka v duty-free je taky omezenější. Pro více informací se podívejte na oficiální stránky letiště G. Marconi.

Kde se ubytovat poblíž letiště G. Marconi v Bologni?

FlyOn Hotel se nachází jen pár minut od letiště a navíc zdarma poskytuje pravidelné spojení s letištěm přímo od hotelu. Pokud odlétáte brzy ráno nebo naopak přilétáte pozdě večer, je to skvělá volba, jak se dostat během pár minut na příjemný hotel s kompletním zázemím (restaurace, pokoje s vlastní koupelnou, dobrá cena).

Hotel FlyOn se nachází jen kousek od letiště a poskytuje bezplatné transfery po celý den.

Jak se dostat z letiště G. Marconi do centra Bologni?

Marconi Express

Marconi Express je moderní, udržitelná jednokolejka, která propojuje letiště s hlavním nádražím Bologna Centrale. Dostanete se sem snadno – od příletů sledujte zelené značení Marconi Express, které vás během pár minut dovede do 1. patra k turniketům.

U turniketů jsou automaty, kde si můžete koupit jízdenku na Marconi Express. Druhá možnost je ještě jednodušší – použijte svou bezkontaktní kartu, kterou jen přiložíte ke čtečce na turniketu. To samé uděláte i po příjezdu na nádraží, aby se vám otevřely turnikety. Jízdenku si můžete koupit taky online.

☞ Čtěte: Podrobný itinerář pro 2 dny v Bologni včetně mapy.

letiště g. marconi bologna

Doba jízdy Marconi Express je jen 7 minut. Navíc jezdí každých 7-15 minut od 5:40 do půlnoci. Nevýhodou je cena – 12,80 € za jednosměrnou jízdu, 23,30 € za zpáteční jízdenku. V nabídce je taky rodinná sazba.

letiště g. marconi bologna marconi express

Taxi

Taxi je další oblíbenou možností, jak se dostat z letiště do centra Bologni. Stanoviště taxíků se nachází přímo před příletovou halou.

Cesta s taxi je o něco delší než s Marconi Express – na nádraží Bologna Centrale se dostanete asi za 20 minut, ale na druhou stranu vás taxi zaveze přesně tam, kam potřebujete. Výhodou taxi je jeho cena – na nádraží Bologna Centrale zaplatíte kolem 18 €, tj. pokud cestujete minimálně ve dvou, taxi se vám vyplatí více než Marconi Express.

Autobusy

Další možností je letištní autobus č. 944, který jezdí v čase 05:00-00:45. Autobus je v provozou po celý den s frekvencí každých 20 minut.

Autobus staví přímo před letištní halou po levé straně (za stanovištěm taxi) a zaveze vás k nemocnici Maggiore (brzké ranní a noční časy jezdí až na Bologna Centrale – viz odkaz s jízdními řády o kousek výš). Doba jízdy je 22 minut.

Jízdenka vyjde na 4 € a můžete jí využít taky na navazující autobusy v Bologni, abyste se dostali ke svému hotelu. Doba platnosti je 75 minut od prvního označení. Pokud budete přestupovat, musíte si pokaždé jízdenku znovu označit.

Jízdenku si můžete koupit online, v pokladnách Tper, automatech na lístky na letišti, autorizovaných prodejnách označených Tper nebo v aplikaci Roger.

☞ Čtěte: Nejkrásnější místa v Bologni.

Nádraží Bologna Centrale
Nádraží Bologna Centrale

Půjčení auta v Bologni

Plánujete si půjčit auto na místě? Je to velmi jednoduché.

Na Rentalcars.com vyplníte potřebné údaje a při převzetí se prokážete občanským průkazem. Součástí ceny je taky pojištění a storno zdarma. Auto si můžete vyzvednout hned na letišti.

Při výběru auta doporučuju vybírat menší auta. Řada ulic a silnic je v Itálii velmi úzkých a křivolakých, takže s větším autem byste mohli mít problém projet.

Jak se dostat z letiště v Bologni do Florencie?

Letitě Bologna sice neleží v Toskánsku, ale má velmi dobré spojení s Florencií. Z letiště se nejpohodlněji dostanete přímým autobusem Appenino Shuttle. Cesta trvá 1 h 25 min a vyjde vás na 20 €.

Autobusy staví hned před hlavním terminálem – asi 50 metrů směrem doleva na malém náměstí. Ve Florencii pak staví přímo u pevnosti Fortezza da Basso, na náměstí Piazzale Montelungo.

Doporučuju objednat lístky předem, ať pak na místě můžete jít rovnou na autobus. Stačí si pak jen vytisknout rezervaci, stáhnout do mobilu nebo opsat její číslo a ukázat při nástupu do autobusu. Pokud vám ujedete vybraný spoj, můžete jet dalším spojem. Při koupi lístku u řidiče stojí 25 €.

Bologna Centrale

Bologna Centrale je hlavní vlakové nádraží v Bologni. Odtud se snadno dostanete do Florencie, Benátek nebo Říma. Kromě velkých italských měst slouží nádraží jako důležitá spojka pro regionální vlaky.

Ubytování poblíž Bologna Centrale:

  • The Social Hub: Moderní hotel s bazénem, posilovnou a restaurací kousek od nádraží a centra
  • Combo Bologna: Levné, ale čisté ubytování kousek od nádraží, vhodné pro jednotlivce, páry i rodiny

Ubytování Boloňa 😴

ubytování bologna
The Social Hub

Moderní hotel s bazénem kousek od centra

ubytování bologna itálie
Combo Bologna

Levné, čisté ubytování kousek od nádraží


Jak se dostat z letiště G. Marconi do centra Bologni: MAPA

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu, jak se dostat z letiště G. Marconi do centra Bologni. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňuji v článku. Pokud si chcete mapu uložit, označte ji hvězdičkou. Poté se vám uloží mezi Google mapy a můžete si jí kdykoliv načíst v mobilu nebo počítači. Pro větší verzi mapy klikněte na ikonu v pravém horním rohu.  

Toto byl náš průvodce letištěm v Bologni a jak se dostat do centra. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Naplánujte si svou cestu snadno a rychle. Pokud si něco koupíte prostřednictvím našich odkazů, získáme malou provizi. Vy neplatíte nic navíc. Děkujeme!

Více informací o Itálii

BOLOGNA: Sepsali jsme podrobný itinerář, jak si užít 2 dny v Bologni (včetně mapy). Nebo se inspirujte tipy na památky a zajímavosti, co navštívit v Bologni.

SEVERNÍ ITÁLIE: Zde je itinerář a mapa trasy pro 2 dny v Benátkách. Podívejte se na nejkrásnější místa, co navštívit ve Veroně. Nebo si užijte nádhernou dovolenou u Lago di Garda.

TOSKÁNSKO: Florencie se nachází jen půl hodiny od Bologne – zde jsou nejkrásnější místa ve Florencii. Plánujete prozkoumat celé Toskánsko? Sepsali jsme naše tipy, co navštívit v Toskánsku včetně mapy.

ITÁLIE: Inspirujte se nejkrásnějšími místy v Itálii.

Čtěte ještě více tipů o cestování v Itálii.

Nejčastější dotazy o letišti G. Marconi v Bologni

Kde leží letiště G. Marconi v Bologni?

Letiště G. Marconi leží jen 6 km severozápadně od centra Bologni.

Jak se dostat z letiště v Bologni do centra města?

Existují 3 základní možnosti – jednokolejka Marconi Express za 12,80 € v jednom směru, taxi za cca 18 € na nádraží Bologna Centrale a letištní autobus za 4 €. Časově počítejte 7-20 minut podle zvolené možnosti. Podrobnosti k jednotlivým přepravám se dozvíte v článku.

Jak velké je letiště Bologna a kolik má terminálů?

Letiště Bologna má pouze jeden terminál. Ve špičce se tu mohou tvořit fronty u bezpečnostní kontroly. Jednotlivé odletové brány se nacházejí blízko sebe a není tu moc míst k sezení, což na místě občas způsobuje tlačenice a zmatek.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *