21 tipů na trasy a co vidět na ostrově São Miguel, Azory (+ mapa) – průvodce

co vidět na sao miguel azory

Plánujete cestu na ostrov São Miguel v Azorských ostrovech? Sepsali jsme cestovního průvodce, co vidět na ostrově São Miguel, Azory, a praktické tipy, jak si návštěvu Zeleného ostrova maximálně užít.

Najdete zde informace o dopravě, letišti, trajektech, obchodech a mnoho dalšího + mapa ke stažení zdarma.

São Miguel v Azorech je doslova protkaný těmi nejkrásnějšími místy a trasami, které stojí za vidění. Níže jsme sepsali ty nejzajímavější z nich – u míst najdete podrobné informace o délce trasy, náročnosti, vyhlídkách v okolí a mapy, kde jsou trasy pečlivě vyznačené včetně výchozí pozice.

Článek je opravdu dlouhý, ale najdete v něm vše potřebné pro snadnější naplánování itineráře.

Základní informace o ostrově São Miguel, Azory

Představte si místo, kde se můžete ráno probudit a projít se kolem kráterového jezera, odpoledne se vykoupat v termálních pramenech a večer zakončit grilováním čerstvých mořských plodů na pobřeží.

Vítejte na São Miguel, největším a nejzelenějším ostrově v Azorech, který je známý svou svěží krajinou, dramatickými útesy a klidnými modrými lagunami.

Když se řekne Azorské ostrovy, je to právě ostrov São Miguel, který se mnoha lidem vybaví. São Miguel je velmi snadno dostupný a je tu tolik zajímavostí a možností k turistice, že by vám ani měsíc na jeho návštěvu nestačil.

sao miguel azory

Na druhou stranu je nejturističtější. I tady se ale dají najít místa, kde budete téměř sami. A oproti některým místům na pevnině nebo nedaleké Madeiře je to stále méně navštěvovaná destinace.

Pojďte se s námi podívat na nejkrásnější místa, co si nenechat ujít na São Miguel v Azorech, od čajových plantáží (jediných v Evropě!) po surfování v divokých vlnách Atlantského oceánu.

Ostrov São Miguel, Azorské ostrovy – mapa

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu s tipy na turistické trasy a zajímavosti, co vidět na ostrově São Miguel, Azorské ostrovy. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňujeme v cestovním průvodci pro São Miguel, Azory. Pokud si chcete mapu uložit, označte jí hvězdičkou. Pro větší verzi klikněte na ikonu v pravém horním rohu.

Nejkrásnější trasy a co vidět na São Miguel, Azory

1. Sete Cidades

Sete Cidades, doslova “Sedm měst”, je jedním z nejúchvatnějších přírodních divů na Azorských ostrovech.

Nachází se na západní straně ostrova São Miguel a je známý svou velkolepou kalderou, která vznikla v důsledku sopečné činnosti. Tato kaldera, o průměru přibližně 5 kilometrů, ukrývá dvě nádherná jezera – Lagoa Verde (Zelené jezero) a Lagoa Azul (Modré jezero).

sete cidades sao miguel azory

Sete Cidades je nejen geologickým zázrakem, ale taky místem propleteným legendami a historií. Podle jedné z nejznámějších legend se dvě jezera vytvořila ze slz nešťastně zamilovaných milenců – princezny a pastýře, kterým nebylo dovoleno být spolu. Zelené jezero prý vzniklo ze slz princezny a modré jezero ze slz pastýře.

Vydejte se na vyhlídkovou jízdu jeepem po okolí Sete Cidades.

Miradouro da Vista do Rei sete cidades

Miradouro da Vista do Rei

Náročnost: nenáročné, dostupné autem

Okolí Sete Cidades je protkané vyhlídkami a turistickými stezkami. Nejznámější z nich je Miradouro da Vista do Rei, která je snadno dostupná autem.

Je tu parkoviště, vyhlídková plošina a stánek s občerstvením. Vyhlídka se nachází přímo u opuštěného hotelu, kam se dá vstoupit a vyjít až na střechu, odkud jsou ty výhledy ještě lepší. Vstup do hotelu je pouze na vlastní nebezpečí, oficiálně je zakázaný.

Miradouro da Vista do Rei sete cidades

Miradouro da Boca do Inferno

  • Náročnost: nenáročné
  • Čas: 1-1,5 hodiny
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u Lagoa do Canário

Další úchvatnou vyhlídkou je Miradouro da Boca do Inferno. Odtud se vám naskytne jeden z nejfotografovanějších pohledů na Azorech.

Cesta sem je krátká a relativně snadná, ale přesto nabízí dramatické výhledy, které vám vezmou dech. Stezka vede kolem několika dalších vyhlídek, odkud si užijete další fantastické výhledy.

Miradouro da Boca do Inferno sete cidades sao miguel azory

Zaparkujte u jezera Lagoa do Canário a vydejte se vzhůru po stezce. Časově počítejte kolem 1-1,5 hodiny, než obejdete všechny vyhlídky a okružní trasou se vrátíte zpět.

Doporučuji vyrazit hned ráno, než přijedou davy lidí (zvlášť v sezóně od jara do podzimu). Nebo naopak na večer, protože vyhlídka je otočená na západ.

Miradouro da Boca do Inferno sete cidades sao miguel azory

Miradouro do Cerrado das Freiras

Náročnost: nenáročné, vyhlídka se nachází přímo u silnice

A do třetice tu máme Miradouro do Cerrado das Freiras, ze které si užijete výhledy na jezera z východní strany.

Miradouro do Cerrado das Freiras

Auto zaparkujete podél silnice, kde je místo pro pár aut. Odtud už vidíte vyhlídku přímo před vámi po levé straně (při cestě ze Sete Cidades).

Vyhlídku nemůžete minout, protože se nachází při cestě k vyhlídce Miradouro da Vista do Rei.

Okružní trasa kolem Sete Cidades

  • Náročnost: lehká až střední obtížnost – samotná stezka není náročná a je to docela příjemná procházka kolem kaldery. Vzhledem k délce a převýšení kolem 650 metrů je dobré mít trochu fyzičku.
  • Čas: 5-6 hodin
  • Délka: 15,6 km
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u vyhlídky Miradouro da Vista do Rei
  • Mapa trasy kolem Sete Cidades

Pokud máte dostatek času, vydejte se na okružní trasu kolem jezera (stezka PR4SMI). Jdete přímo po kaldeře, takže fantastické výhledy jsou zaručeny. Z jedné strany se vám rozevírají výhledy na jezera a z té druhé si užijete pohled na oceán.

sete cidades okružní trasa

Navíc tu nepotkáte tolik turistů. Stezka je pohodlná a dostatečně široká. Pevná turistická obuv je jako kdekoliv jinde v Azorech výhodou, zvlášť za mokra.

Miradouro da Boca do Inferno sete cidades sao miguel azory

Stezka končí u zarostlého akvaduktu nebo můžete sestoupat o něco blíž k vyhlídce Miradouro da Boca do Inferno. Obě místa jsme vyznačili taky v mapě na začátku článku.

Z toho důvodu je dobré si vzít taxi a dojet opět na začátek. Nebo nejlépe zaparkovat na konci trasy a vzít si taxi na začátek trasy, protože na večer budou taxi více obsazená. Navíc parkoviště u Miradouro da Vista do Rei je malé a doba stání je omezená.

sete cidades sao miguel azory

2. Lagoa do Fogo

  • Náročnost: lehká až středně těžká podle zvolené trasy
  • Čas: 30 minut až 2 hodiny podle zvolené trasy
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u Miradouro da Lagoa do Fogo

Představte si, že stojíte na okraji kráteru a díváte se dolů na úchvatné modré jezero obklopené zelenými horami – vítejte u Lagoa do Fogo, které patří mezi nejkrásnější místa, co vidět na São Miguel na Azorech.

lagoa do fogo sao miguel

Lagoa do Fogo, v překladu “Ohnivé jezero”, je kalderové jezero vzniklé v kráteru vyhaslé sopky, které se nachází v nadmořské výšce asi 575 metrů. V křišťálově čisté vodě jezera se odráží obloha a okolní kopce a okolní vyhlídky nabídnou fantastické výhledy.

Miradouro do Pico da Barrosa

Až pojedete nahoru, zastavte se u vyhlídky Miradouro do Pico da Barrosa, kousek pod vrcholem ve strmé zatáčce. Pár metrů pod touto vyhlídkou se nachází odbočka na nejvyšší bod v okolí jezera – Barrosa (949 m). Sem dojdete po široké štěrkovité cestě, poznáte to podle vysílače.

lagoa do fogo

Miradouro da Lagoa do Fogo

Hlavní vyhlídkou je Miradouro da Lagoa do Fogo, kde se nachází bezplatné parkoviště. Odtud můžete sestoupat po strmých schodech až k břehu jezera – časově počítejte asi půl hodinky k pláži. Břehy jezera jsou často zcela nedotčené, takže si tu budete připadat jako na skutečně divokém a odlehlém místě.

lagoa do fogo

Všechna místa jsme vyznačili taky v mapě na začátku článku.

Praktické informace pro návštěvu Lagoa do Fogo

Lagoa do Fogo se nachází na půli cesty mezi Lagoa (ve směru z Ponta Delgada) a Ribeira Grande.

Po cestě najdete několik bezplatných parkovišť, kde můžete zastavit a pokochat se výhledem. Autobusy nahoru nejezdí, půjčené auto je jediná možnost.

lagoa do fogo sao miguel azory
Omezení v období 15. června až 30. září

V sezóně od poloviny června do konce září tu platí omezení. Nahoru se nedostanete půjčeným autem v čase 9:00-19:00. Musíte zastavit dole na bezplatném parkovišti a počkat na kyvadlový autobus, který jede až nahoru. Jízda autobusem vyjde na 5 € (v roce 2024, cesta tam i zpět).

Autobus staví po cestě na několika vyhlídkách a pár minut vyčkává, než se pokocháte okolím. Na hlavní vyhlídce čeká nejdéle, kolem čtvrt hodiny a poté jede zase dolů. Můžete jet klidně až dalším autobusem a mezitím si projít okolí.

Nevýhodou je, že tu nejsou jízdní řády a musíte počkat, dokud nějaký autobus nepojede (poslední odjíždí kolem 18:00).

Z toho důvodu je lepší si v tomto období přivstat a zajet sem hned brzy ráno nebo naopak večer. Slunce zapadá na São Miguel v létě kolem 21:00 a vychází kolem 6:30 ráno, takže máte dostatek času se sem zajet podívat. Jezero navíc bývá často zahalené v mlze – na Windy.com se můžete podívat na webkamery v okolí a předpověď počasí. Ráno je větší pravděpodobnost, že tu mlha nebude.

Poslední možností je vyrazit pěšky z obce Água de Alto po značené stezce PRC2SMI. Časově počítejte směrem k Lagoa do Fogo kolem 3 hodin s převýšením 500 metrů.

Ubytování São Miguel, Azory 😴

ubytování sao miguel azory
MS Vila Nova

3* hotel, bazén, restaurace, bohaté snídaně

ubytování sao miguel
Casa do Vereador

Útulný penzion s domácí atmosférou

3. Ponta Delgada – co vidět na São Miguel, Azory

Ponta Delgada, hlavní město ostrova, je plná historie a kultury. Vstupte bránou Portas da Cidade se zdobenými oblouky a procházejte se úzkými uličkami, které vybíhají od kostela São Sebastião. Nádherný výhled si užijete od pevnosti São Brás, kde se dozvíte více o vojenské historii ostrova.

Nenechte si ujít Mercado da Graça, kde můžete ochutnat místní speciality a nasát atmosféru pravého azorského trhu. Mají tu čerstvé ovoce, sýry a další dobroty.

ponta delgada

Pokud hledáte výbornou restauraci v centru s domácí kuchyní, zde jsou naše tipy:

  • A Tasca – vyhlášená restaurace, kde si pochutnáte na tradiční domácí kuchyni
  • Taberna Açor – menší rodinná restaurace, kde vaří taky výborně

Jardim António Borges

Odpočiňte si od ruchu živé Ponta Delgady v Jardim António Borges, kouzelné botanické zahradě nedaleko starého města. Se spoustou exotických stromů a rostlin, kde můžete rozjímat na lavičce ve stínu stromů.

Jardim António Borges ponta delgada

Zahrada je přístupná zcela zdarma. Parkoviště se nachází u vstupu.

Na kraji města můžete navštívit sopečnou jeskyni Gruta do Carvão. Na výběr je krátká prohlídka a dobrodružnější dlouhá prohlídka. Rezervujte zde.

4. Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões

  • Náročnost: nenáročné
  • Čas: 1-2 hodiny
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u vstupu do parku

Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões je jako z pohádky – vodopády, staré mlýny a bujná vegetace vás okouzlí na první pohled. Procházka po parku je nenáročná a vhodná pro všechny věkové kategorie.

Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões

Park je plný tradičních azorských mlýnů, které vám ukážou, jak se kdysi mlelo obilí. A pokud si chcete opravdu odpočinout, jsou zde pikniková místa, kde můžete posedět, něco si ugrilovat a užít klidnou atmosféru. Součástí jsou taky toalety a kavárna.

Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões sao miguel azorské ostrovy
Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões

5. Pozorování velryb

Vody kolem ostrova São Miguel jsou domovem mnoha druhů velryb, včetně vorvaňů, modrých velryb a plejtváků. Kromě toho můžete spatřit hravé delfíny, například delfína obecného a delfína skákavého. Každý výlet nabízí možnost spatřit jiné druhy v závislosti na ročním období a migračním chodu.

Vydejte se na plavbu za velrybami a delfíny.

plavba za velrybami a delfíny sal miguel azory

Výlety často vedou mořští biologové nebo zkušení průvodci, kteří poskytují fascinující informace o chování, biologii a ochraně velryb a delfínů. Díky tomu si neužijete jen vizuální podívanou, ale dozvíte se taky něco nového.

Hlavní sezóna pro pozorování velryb je od dubna do října, kdy lze nejčastěji spatřit migrující druhy. Rezidentní druhy, jako jsou vorvani, můžete pozorovat celoročně.

plavba za velrybami a delfíny sal miguel azory

Praktické informace

Na ostrově São Miguel pořádá výlety za pozorováním velryb několik společností. Je dobré si je rezervovat předem, zejména v hlavní sezóně.

Většina výletů za pozorováním velryb odjíždí z Ponta Delgady. Výlety trvají obvykle 3-4 hodin a zahrnují bezpečnostní instruktáž a plavbu katamaránem nebo na nafukovacím člunu.

Powered by GetYourGuide

6. Parque Terra Nostra

Parque Terra Nostra je jednou z nejkrásnějších botanických zahrad na Azorech. Park se rozkládá na ploše 12,5 hektaru a je proslulý ohromující rozmanitostí rostlinných druhů, včetně endemických azorských rostlin, exotických květin a starých stromů.

Prohlédněte si sbírku kamélií, která čítá více než 600 druhů. Jsou zde také cykasy, azalky a stromové kapradiny, které vytvářejí svěží tropickou atmosféru. Pečlivě udržované cesty vás provedou rozmanitou krajinou včetně klidných jezírek a živých květinových záhonů.

Parque Terra Nostra

Pokud máte chuť na více relaxace, na začátku parku Terra Nostra se nachází velký termální bazén. Voda v bazénu má charakteristický oranžový odstín, protože se jedná o horké prameny bohaté na železo.

Do Parque Terra Nostra se platí vstupné, ale stojí to za to. Klidně tu můžete strávit několik hodin a stále budete mít co objevovat.

  • Vstupné: 16 €, v ceně máte i termální bazén, za skříňky se platí zvlášť online
  • Otevírací doba: 10:30-16:30 denně včetně svátků, zavřeno 25. 12.
  • Veřejné bezplatné parkoviště se nachází ve městě pár minut chůze odtud.
Parque Terra Nostra

7. Poça da Dona Beija – co vidět na São Miguel

Poça da Dona Beija jsou nejspíš ty nejkrásnější termální lázně na São Miguel. Nabízí několik bazénů s různou teplotou vody.

Termály jsou navržené tak, aby dokonale splynuly s okolní přírodou – kamenné cestičky, dřevěné paluby a živé tropické rostliny, které vytvářejí klidnou a příjemnou atmosféru.

Poça da Dona Beija sao miguel co vidět azorské ostrovy

Praktické informace před návštěvou

  • Bezplatné parkoviště se nachází přímo u parku, ale je menší. Druhé parkoviště najdete nedaleko v centru města.
  • Rezervujte předem na oficiálních stránkách. Místo je velmi oblíbené a každý časový slot pouští jen omezený počet lidí. Uvnitř můžete být 1,5 hodiny.
  • Abyste se vyhnuli davům, snažte se přijít brzy ráno nebo později odpoledne.

Tip: Pokud si plánujete půjčit auto, doporučuji si ho rezervovat s dostatečným předstihem – zajistíte si tak nejlepší cenu a výběr. Navíc Azory jsou velmi populární a na poslední chvílí bývá nabídka hodně omezená.

Poça da Dona Beija sao miguel co vidět azorské ostrovy

8. Pico da Vara – turistika na São Miguel

  • Náročnost: trasa je nenáročná, za deště blátivá a kluzká
  • Čas: 1,5 hodiny v jednom směru
  • Délka: 3,7 km
  • Výchozí pozice: lesní parkoviště u vesnice Santo António de Nordestinho
  • Mapa trasy na Pico da Vara

Milujete pěší turistiku a daleké výhledy? Pak si nenechte ujít výstup na Pico da Vara, s výškou 1 103 metrů nejvyšší vrchol ostrova São Miguel.

Sledujte značení stezky (PRC7SMI), která vede většinou lesem. Přesto si už po cestě užijete nádherné výhledy do okolí.

Pico da Vara sao miguel

Až vystoupáte na vrchol, rozevře se vám výhled na horské hřebeny a za dobré viditelnosti až k oceánu. Samotný vrchol bývá často v mlze, ale vyplatí se chvíli počkat, protože se může rychle vyjasnit.

Trasa je jednosměrná a zpět se musíte vrátit stejnou cestou. Dříve jste mohli jít okružní trasu, ale ta je momentálně uzavřená a probíhají tu práce (2024).

Více informací: Zde jsme sepsali vzorový itinerář pro Sao Miguel na 5-7 dní, včetně mapy a praktických informací (odkaz se otevřen v novém okně).

Pico da Vara

9. Ponta da Ferraria

Ponta da Ferraria jsou termální prameny na západním pobřeží ostrova São Miguel, které se tu střetávají se studenými vodami Atlantského oceánu. Díky tomu je zdejší voda příjemně teplá a relaxační (s odlivem je ještě teplejší).

Ponta da Ferraria

Díky termálním pramenům se tu můžete vykoupat i mimo sezónu. Není tu moc míst k rozložení deky, spíš jen na vykoupání na hodinku až dvě.

Celý výběžek je zajímavé místo k vidění a určitě patří mezi nejkrásnější místa, co vidět na São Miguel.

Ponta da Ferraria

Praktické informace pro návštěvu Ponta da Ferraria

  • Vstup: přístupné celoročně zdarma
  • Vybavení: toalety a šatny zdarma
  • Parkování: první parkoviště se nachází přímo u Ponta da Ferraria, kde je větší bezplatné parkoviště. Cesta dolů autem je trochu příkrá a užší. Druhou možností je zaparkovat nahoře a pak sejít dolů.
Ponta da Ferraria

10. Praia dos Moinhos

Na Azorech a São Miguel málokdy najdete dlouhé písčité pláže. Praia dos Moinhos je jednou z nich, s příjemným černým pískem a zelenými útesy, které tvoří závětří.

Na pláži najdete vše potřebné – bar, wifi, toalety, sprchy a parkoviště kousek odtud. V sezóně tu bývá plno, tak přijeďte raději brzy ráno, ať si rezervujete to nejlepší místo. Bezplatné parkoviště se nachází na kraji vesnice.

praia dos moinhos

Mezi další krásné pláže na ostrově Sao Miguel patří:

  • Praia das Milicias
  • Praia do Pópulo
  • Praia do Fogo
  • Přírodní bazény Boca de Ribeira
  • Přírodní bazény Lagoa

11. Salto do Prego

  • Náročnost: lehká až středně náročná (stezka PRC9SMI) – jdete stále rovně do kopce, takže během chvíle překonáte větší převýšení, ale zvládnou to v pohodě děti i méně zkušení
  • Čas: 1,5-2 hodiny celý okruh
  • Délka: 3,6 km celý okruh
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště ve Faial da Terra – dá se zaparkovat po krajích silnice
  • Mapa trasy k Salto do Prego

Užijte si São Miguel v jeho nejčistší podobě a vydejte se po značené stezce z Faial da Terra, která se vine bujným lesem, kolem tradičních kamenných domů a zurčících potůčků.

Na konci stezky vás čeká pohled na Salto do Prego, krásný vodopád, který padá do tyrkysového jezírka.

salto do prego sao miguel azory

Při cestě zpět si můžete udělat okruh přes Sanguinho, opuštěnou vesničku s kamennými domy. Nádherné místo, které vás vrátí v čase. Je tu taky kavárna k občerstvení.

Pokud máte více času, od vodopádu pokračujte dál. Za necelou hodinu dojdete k dalšímu vodopádu. Stezka je oblíbená, proto je lepší vyrazit hned ráno nebo naopak později odpoledne.

Sanguinho

12. Čajová plantáž Gorreana

Čajová plantáž v Evropě? Ne, nespletla jsem se. Gorreana je nejstarší a v současnosti jediná zbývající čajová plantáž v Evropě.

Čajová továrna Gorreana je přístupná veřejnosti a můžete se zúčastnit prohlídky s průvodcem, abyste viděli proces výroby čaje od začátku až do konce. Továrna si zachovala velkou část tradičního vybavení a nabízí skvělý pohled na to, jak se čaj vyrábí již více než sto let.

gorreana sao miguel azory

Po prohlídce si můžete vychutnat bezplatnou ochutnávku černých a zelených čajů z plantáže, nakoupit čaje domů nebo se projít po čajových plantážích, které jsou volně přístupné přes silnici od továrny. Je tu taky restaurace.

Parkoviště a autobusové zastávka se nacházejí přímo u čajové plantáže. Otevřeno je denně v čase 8:00-18:00, o víkendu až od 9:00.

gorreana sao miguel azory

13. Lagoa das Furnas

Lagoa das Furnas je sopečné jezero na kraji městečka Furnas, které je známé svými horkými prameny a geotermálními vývěry.

Pokud budete mít štěstí, uvidíte tradiční způsob vaření známý jako “Cozido das Furnas”. Místní restaurace tu vaří guláš – hrnce zakopou do horké sopečné půdy v okolí jezera, kde se poté několik hodin pomalu vaří. Po prohlídce můžete zajít guláš ochutnat do Restaurante Tony´s v centru města.

lagoa das furnas caldeiras
  • Vstupné: Přístupné celoročně zdarma. Vedle jezera se nachází vstup do přírodního parku Grena, kde se platí vstupné 10 €.
  • Parkoviště: Zaparkovat můžete přímo u jezera – parkoviště je sice placené za 3 € na osobu, ale na druhou stranu jsou vývěry přístupné zcela zdarma.
lagoa das furnas caldeiras

Vývěry v městečku Furnas

Přímo v centru městečka Furnas se nacházejí další geotermální vývěry. Jsou menší, ale pokud máte podobná místa rádi, stojí určitě za vidění. Hned vedle je menší, krásná zahrada.

Bezplatné parkoviště se nachází přes silnici.

Miradouro do Pico do Ferro

Z Miradouro do Pico do Ferro se vám naskytne nejlepší výhled na jezero Furnas. Bezplatné parkoviště se nachází přímo u vyhlídky. Přesnou polohu jsme vyznačili v mapě na začátku článku.

lagoa das furnas Miradouro do Pico do Ferro

14. Pláž Mosteiros

Na pláži Mosteiros na severozápadním cípu ostrova uvidíte pozoruhodné skalní útvary, které jsou pozůstatkem dávné sopečné činnosti. Tyto přírodní skulptury majestátně vystupují z moře a kontrastují ke klidné pláži s jemným černým pískem.

praia dos mosteiros sao miguel azorské ostrovy co vidět

Doporučuji si projít celé pobřeží, zvlášť při západu slunce je to nádhera.

Poblíž pláže najdete bar a ve vesnici Mosteiros taky několik restaurací a obchod.

Ubytování São Miguel, Azory 😴

ubytování sao miguel azory
ANC Resort

4* hotel, zahrada, bazén, výborná kuchyně

ubytování sao miguel azory
Vintage Place – Azorean Guest House

Levné, útulné ubytování, sdílená kuchyně

15. Ermida de Nossa Senhora da Paz

Ermida de Nossa Senhora da Paz je krásná kaplička na kopci nedaleko Vila Franca do Campo, ze které si užijete nádherný výhled na pobřeží a protilehlý ostrůvek Vila Franca.

Kaple je přístupná po klikatících se schodech zdobených tradičními portugalskými dlaždicemi s výjevy ze života Krista. Stojí tu už od 18. století, kdy jí místní zasvětili Panně Marii Míru.

Bezplatné parkoviště se nachází vedle kaple.

Ermida de Nossa Senhora da Paz co vidět sao miguel azory

16. Plantação de Ananás dos Açores

Seznamte se s procesem pěstování azorského ananasu, který se pěstuje ve sklenících tradičními metodami. Díky QR kódům si můžete načíst e-průvodce, kde se dozvíte více informací.

Po prohlídce můžete ochutnat výrobky z ananasu, jako jsou likéry, džemy a dezerty, které jsou k dostání v obchodě na plantáži.

Plantação de Ananás dos Açores ponta delgada

Skleníky jsou přístupné zdarma (ne všechny, je to značené). Je to zajímavá zastávka, kde strávíte prohlídkou a ochutnávkou kolem 30 až 60 minut. Otevřeno je denně v čase 9:00-20:00. Parkoviště se nachází přímo v areálu.

17. Pobřeží São Miguel

Kolem dramatického pobřeží São Miguel se nachází krásná vyhlídková místa, která jsou velmi snadno dostupná.

Miradouro da Ponta do Sossego

  • Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky
  • Vybavení: toalety a místa k posezení s venkovním grilem

Nejkrásnější vyhlídka na ostrově São Miguel? Určitě Miradouro da Ponta do Sossego na východním pobřeží, která se nachází v krásně upravené zahradě.

Miradouro da Ponta do Sossego

Miradouro da Ponta da Madrugada

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky

Jen o kousek níž se nachází další fantastická vyhlídka – Miradouro da Ponta da Madrugada. Můžete tu posedět, něco si ugrilovat nebo jen rozjímat v zahradě s výhledem na oceán.

Miradouro da Ponta da Madrugada

Miradouro de Santa Iria

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky

Miradouro de Santa Iria poskytuje ty nejlepší výhledy na členité pobřeží v okolí Porto Formoso. Nachází se nedaleko pláže Moinhos.

Miradouro de Santa Iria

Miradouro da Ponta do Escalvado

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky

Z Miradouro da Ponta do Escalvado si užijete nádherné výhledy na západní břehy ostrova. Vyhlídka se nachází nedaleko pláže Mosteiros a termálních vývěrů Ponta da Ferraria.

Miradouro da Ponta do Escalvado

Miradouro das Pedras Negras

Náročnost: nenáročné, parkování přímo u vyhlídky

Miradouro das Pedra Negras se nachází na severním břehu ostrova ve městě Capelas. Můžete zaparkovat přímo u vyhlídky nebo jít po upravené stezce podél pobřeží. Pokud se dáte zpět do města, dojdete po chvíli k přírodnímu bazénu (je tu velké parkoviště).

Miradouro das Pedras Negras

18. Caldeira Velha

Ponořte se do přírodního horkého pramene obklopeného bujnou zelení a uklidňujícími zvuky vodopádu. Caldeira Velha je jedním z nejoblíbenějších míst s termálními prameny na São Miguel.

Je tu několik menších přírodních bazénů s teplou vodou, přímo uprostřed chráněné přírodní rezervace, se spoustou exotických rostlin, kapradin a živých květin.

Praktické informace pro návštěvu

  • Bezplatné parkoviště se nachází přímo u parku.
  • Rezervujte předem na oficiálních stránkách. Místo je velmi oblíbené a každý časový slot pouští jen omezený počet lidí. Uvnitř můžete být 1,5 hodiny.
  • Abyste se vyhnuli davům, snažte se přijít brzy ráno nebo později odpoledne.
caldeira velha

19. Salto do Cabrito

  • Náročnost: nenáročné
  • Čas: 15 minut v jednom směru
  • Délka: 600 metrů
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště na začátku stezky
  • Mapa trasy k Salto do Cabrito

Krásných vodopádů není nikdy dost. A Cascata do Salto do Cabrito je dalším z nich. Navíc je velmi snadno dostupný.

Nachází se kousek od vodní elektrárny, zaklíněný mezi skalami, odkud padá voda do jezírka pod ním. Pokud hledáte nenáročný výlet nedaleko Ribeira Grande, zastavte se tu.

salto do cabrito

20. Stezka Serra Devassa

  • Náročnost: nenáročné, ale může být místy blátivé a kluzké
  • Čas: 2-3 hodiny celý okruh
  • Délka: 5,7 km celý okruh
  • Výchozí pozice: bezplatné parkoviště u Lagoa do Canario
  • Mapa trasy Serra Devassa

Stezka Serra Devassa je jednou z nejkrásnějších turistických tras na ostrově. Nachází se nedaleko Sete Cidades a vede kolem několika malých lagun (jezer), včetně Lagoa das Empadadas.

Stezka nabízí fantastické výhledy na okolní krajinu včetně kaldery Sete Cidades a Atlantského oceánu. Navíc je to docela skryté místo, takže máte jistotu, že tu nebude přeplněno.

Praktické informace

V okolí se nachází několik bezplatných parkovišť – doporučuji zaparkovat u Lagoa do Canario, kde začíná značená stezka PRC5SMI.

Stezka je otevřená pouze v určitých časech:

  • léto v pracovní dny 8:30-19:00, o víkendu 10:00-19:00
  • zima v pracovní dny 8:30-14:00
sao miguel nejkrásnější místa azory

21. Navštivte ostrovy v okolí

Azorské ostrovy se skládají z celkem 9 ostrovů. Každý je jiný a stojí za vidění. Ostrovy jsou z letiště v Ponta Delgada dostupné asi za 30-60 minut letu. Zdejší letiště jsou malá, takže vám lety nezaberou moc času.

Flores

Flores je tím nejexotičtějším ostrovem z celých Azor. Nachází se nejzápadněji a je to ideální místo pro ty, kteří vyhledávají nádhernou přírodu plnou vodopádů a klid.

Více informací: Sepsali jsme podrobného průvodce pro ostrov Flores včetně mapy.

flores azory

Faial

Faial, známý jako “Modrý ostrov” díky množství hortenzií, které kvete po celém ostrově, je nejoblíbenější mezi jachtaři. Hlavní město Horta je známé svou živou marinou, kde se jachtaři z celého světa zastavují a zanechávají malby na mole.

Nezapomeňte navštívit sopečný komplex Capelinhos s fascinující měsíční krajinou, který vznikl při erupci v roce 1957. Z východního pobřeží se pokocháte dechberoucími výhledy na horu Pico.

Více informací: Sepsali jsme podrobného průvodce pro ostrov Faial včetně mapy.

ostrov faial azory

Terceira

Terceira je na pomezí mezi São Miguel a Faial . Má lepší infrastrukturu než Faial nebo Flores, ale zároveň není tak turistická jako São Miguel. Navíc místní tu jsou neuvěřitelně přátelští.

Více informací: Zde je cestovní průvodce pro ostrov Terceira (včetně mapy a praktických informací).

terceira azory

Jak se dostat na São Miguel, Azory

São Miguel patří mezi nejsnadněji dostupné ostrovy v Azorech.

Letecky

Letecká doprava je nejrychlejší a nejpohodlnější způsob, jak se dostat na São Miguel. Mezinárodní letiště João Paulo II (PDL) je hlavní letiště ostrova a je dobře propojené s mnoha evropskými destinacemi i dalšími ostrovy Azorského souostroví.

Pravidelné lety

Z následujících letišť létají pravidelně přímé lety na São Miguel:

  • Lisabon (Portugalsko): Přímé lety po celý rok
  • Porto (Portugalsko): Přímé lety po celý rok
  • Londýn (Spojené království): Přímé lety sezónně od dubna do října
  • Frankfurt (Německo): Přímé lety sezónně od dubna do října
  • Praha (ČR): Přímé lety sezónně do listopadu
  • Barcelona (Španělsko): Přímé lety po celý rok

Lety najdete taky z Milána, Amsterdamu, Madridu nebo Paříže. Díky tomu se dají sehnat letenky za velmi dobré ceny v průběhu celého roku.

praia dos mosteiros sao miguel azorské ostrovy co vidět

Také jsou zde pravidelné lety z ostatních ostrovů Azorského souostroví:

  • Terceira (Lajes)
  • Santa Cruz (Flores)
  • Horta (Faial)
  • Santa Cruz da Graciosa (Graciosa)
  • São Jorge (São Jorge)
  • Bandeiras (Pico)

Lety mezi ostrovy, z Lisabonu, Porta nebo Paříže provozuje převážně společnost SATA Air Açores (Azores Airlines), která nabízí celoroční spojení mezi jednotlivými ostrovy.

Doba letu a ceny

Doba letu mezi Azorskými ostrovy je přibližně 30 minut až 1 hodina a ceny jednosměrných letenek se pohybují kolem 45-75 EUR. Ceny jsou většinou fixní a mění se jen lehce podle sezónnosti.

Více informací: Zde jsme sepsali vzorový itinerář pro Sao Miguel na 5-7 dní, včetně mapy a praktických informací (odkaz se otevřen v novém okně).

Doprava z letiště João Paulo II (PDL)

Po příletu na letiště João Paulo II máte několik možností, jak se dostat do centra města nebo jiných částí ostrova:

  • Taxi: Stanoviště taxíků je přímo u letiště. Cesta do Ponta Delgada trvá přibližně 10 minut a stojí kolem 10-15 EUR, na vzdálenější místa cca 25-30 EUR.
  • Autopůjčovny: Přímo na letišti najdete několik autopůjčoven. Pronájem auta je ideální pro ty, kteří chtějí prozkoumávat ostrov vlastním tempem.
  • Autobusy: Místní autobusy spojují letiště s hlavními městy ostrova. Je to cenově nejvýhodnější doprava. Nevýhodou je menší počet spojů, i když v porovnání s jinými ostrovy jezdí mnohem častěji. Jízdní řády najdete zde nebo můžete použít Google mapy.
Miradouro da Ponta do Escalvado

Autem na ostrově São Miguel, Azory

Auto je nejlepší možnost, jak prozkoumat São Miguel. Veřejná doprava zde funguje, ale auto vám poskytne ještě větší svobodu a flexibilitu, protože na některá místa se autobusem nedostanete.

Tip: Pokud si plánujete půjčit auto, doporučuji si ho rezervovat s dostatečným předstihem – zajistíte si tak nejlepší cenu a výběr. Navíc Azory jsou velmi populární a na poslední chvílí bývá nabídka hodně omezená.

Ostrov São Miguel není velký – na většinu míst na ostrově se autem dostanete asi za 30-45 minut jízdy. Hlavní silnice jsou dobře udržované a asfaltové. Některé vedlejší silnice mohou být úzké a klikaté, ale stále v dobrém stavu.

Čerpací stanice najdete v Ponta Delgada, Ribeira Grande, Lagoa a dalších větších obcích na ostrově. Parkování je na ostrově São Miguel zdarma, i když v turisticky frekventovaných místech může být parkovací prostor omezený.

Tip: Pokud si neplánujete půjčit auto na místě, můžete se vydat po těch nejkrásnějších místech s lokálním průvodcem (včetně zajištěného stravování a dopravy).

Rychlostní limity

  • V obcích: 50 km/h
  • Mimo obce: 90 km/h
  • Na venkovských cestách: 30-40 km/h, v závislosti na stavu a šířce cesty

Dopravní předpisy

  • Povinné vybavení: Bezpečnostní pásy jsou povinné pro všechny cestující.
  • Alkohol: Maximální povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 ‰.
  • Mobilní telefony: Používání mobilních telefonů za jízdy je zakázáno, pokud nepoužíváte hands-free.

Půjčení auta

Na ostrově São Miguel se nachází několik autopůjčoven, které najdete přímo na letišti João Paulo II v Ponta Delgada a ve městě.

U ubytování a pronájmu auta na Azorech platí, že je určitě lepší vše rezervovat s dostatečným předstihem. Na poslední chvíli je nabídka hodně omezená.

Rezervujte si auto za nejlepší cenu.

Praktické tipy

  • Kontrola: Při převzetí si auto důkladně prohlédněte a nafoťte. Zaznamenejte jakékoliv existující poškození, aby nedošlo k nedorozumění při vrácení vozu.
  • Navigace: Zvažte půjčení GPS navigace nebo si stáhněte offline mapy, abyste se snadno orientovali po celém ostrově.
  • Pojištění: Ujistěte se, že máte dostatečné pojištění. Při rezervaci máte možnost zvolit, zda pojištění požadujete, nebo nikoliv.
  • Vratná palivová politika: Většina půjčoven vyžaduje vrácení vozu s plnou nádrží.

Platba

Některé autopůjčovny na ostrově São Miguel přijímají platby kreditní i debetní kartou (karta musí být na vás, pokud je rezervace na vaše jméno) – informace najdete vždy v podmínkách pronájmu u konkrétního vozu.

Ponechte si na kartě dostatečnou hotovost pro zálohu, která vám bude po zapůjčení na kartě zablokovaná a uvolněná hned po vrácení vozu. Je to běžná praxe i v jiných zemích. Podrobné informace o záloze najdete v sekci podmínek pronájmu přímo u vozidla.

Rezervujte si auto za nejlepší cenu.

praia dos moinhos

Veřejná doprava na ostrově São Miguel, Azory

Autobusy

Veřejnou dopravu na ostrově São Miguel zajišťují autobusy společnosti Varela & Cia. Ty propojují hlavní města a vesnice a jezdí pravidelně po celý den včetně víkendu.

Jízdní řády najdete online nebo si je vyzvednete na letišti či v turistických informacích. Pro vyhledání spojů dobře fungují také Google Maps.

Jízdenky se kupují přímo u řidiče. Tarify se pohybují kolem 1-5 EUR podle toho, kam jedete.

Taxi

Kromě autobusů můžete využít také taxi, které je dostupné ve většině měst a vesnic. Kontakty na místní taxi služby dostanete na letišti.

Cena za taxi se na Azorech obecně pohybuje kolem 10-15 EUR na kratší vzdálenosti a kolem 20-30 EUR do vzdálenějších míst na ostrově.

Kde se ubytovat na São Miguel, Azory

Stejně jako na ostatních ostrovech v Azorech je dobré rezervovat ubytování s dostatečným předstihem – ideálně minimálně 2 měsíce předem. Mnoho ubytovacích zařízení bývá vybookovaných na dlouho dopředu.

Pokud hledáte živější atmosféru a zázemí, zvolte ubytování v Ponta Delgada, Ribeira Grande nebo Lagoa. Najdete zde několik supermarketů, obchody s širším výběrem, restaurace, bary, bankomaty a pláže.

Dobré zázemí (obchod, bankomat, restaurace) poskytují také další vesnice na ostrově, které jsou ideální pro ty, kteří hledají více klidu.

Ubytování São Miguel, Azory 😴

ubytování sao miguel azory
MS Vila Nova

3* hotel, bazén, restaurace, bohaté snídaně

ubytování sao miguel
Casa do Vereador

Útulný penzion s domácí atmosférou

Kempy na São Miguel, Azory

Na São Miguel najdete několik kempů, kde se můžete ubytovat velmi levně nebo zcela zdarma.

  • Parque de Campismo Sete Cidades (západ) – zdarma, studená voda, venkovní sprchy, toalety, grily a posezení
  • Parque de Campismo das Furnas (východ) – za drobný poplatek, teplá a studená voda, sprchy, toalety, elektřina, restaurace
  • Parque de Campismo de Nordeste, Verissimo Costa (severovýchod) – placené, teplá a studená voda, sprchy, toalety, elektřina, restaurace
  • Parque de Campismo Quinta das Laranjeiras (střed) – placené, teplá a studená voda, sprchy, toalety, elektřina, restaurace

Obchody a restaurace na São Miguel, Azory

Na São Miguel najdete vše potřebné – dostatek obchodů s potravinami a supermarketů, restaurace, bary a bankomaty v každém městě.

Pokud hledáte města s větším zázemím, bude se vám líbit v Ponta Delgada, Ribeira Grande nebo Lagoa. Je tu dostatek obchodů s potravinami, restaurace i bary.

Vesnice po celém ostrově mají své vlastní menší obchody s potravinami a alespoň jednu restauraci.

Ubytování São Miguel, Azory 😴

ubytování sao miguel azory
ANC Resort

4* hotel, zahrada, bazén, výborná kuchyně

ubytování sao miguel azory
Vintage Place – Azorean Guest House

Levné ubytování, sdílená kuchyně

Kdy navštívit São Miguel, Azory

Počasí na ostrově São Miguel

Na São Miguel si užijete díky oceánskému klimatu mírné počasí po celý rok. Teploty se pohybují mezi 13 a 25 °C, přičemž nejteplejšími měsíci jsou červenec až září.

Dešťové přeháňky mohou přijít kdykoliv, takže lehká nepromokavá bunda je vždy skvělý společník na cestách.

Jaro (březen až květen)

Na jaře se příroda na São Miguel probouzí k životu. Ostrov se začne halit do svěží zeleně a květů. Teploty kolem 15-21 °C jsou ideální pro pěší túry a objevování přírodních krás bez velkých davů turistů.

Léto (červen až září)

Léto je nejteplejším obdobím roku, s teplotami mezi 21-25 °C. Oceánský vánek příjemně osvěžuje, což činí toto období ideálním pro návštěvu pláží. Turistů je více, ale São Miguel si stále udržuje klidnější atmosféru ve srovnání s jinými oblíbenými destinacemi, jako je například Algarve v Portugalsku.

Podzim (říjen až listopad)

Podzim je skvělý pro ty, kteří hledají klid. Teploty mezi 18-22 °C jsou příjemné pro procházky a turistiku. I když už květiny nejsou v plném květu, ostrov stále nabízí nádherné scenérie a poklidnou atmosféru.

Zima (prosinec až únor)

Zima na São Miguel je mírná, s teplotami zřídka klesajícími pod 13 °C. Toto období je deštivější, ale stále ideální pro únik od chladného počasí na pevnině.

furnas sao miguel

Nejlepší rezervační zdroje pro návštěvu Azorských ostrovů

Přes Booking.com hledáme veškeré ubytování. Jedná se o největší ubytovací portál na světě a najdete tu vše, od moderních hotelů, útulných penzionů po přímořské vily.

Get Your Guide je obrovský rezervační systém pro nákup vstupenek, výletů s průvodci a nejrůznější aktivity. Na jednom místě si můžete přečíst zkušenosti ostatních cestovatelů a zarezervovat lístky do Vatikánských muzeí, plavbu lodí po Dunaji nebo pouštní safari v Dubaji.

Discovercars.com je výborná platforma pro půjčení auta na místě. Nabízí skvělý výběr od mezinárodních i lokálních autopůjčoven, kvalitní podporu, dobré ceny a zrušení zdarma.

Přírodní bazény Boca de Ribeira sao miguel azory

Toto bylo naše tipy na výlety a turistické trasy, co vidět na ostrově São Miguel na Azorských ostrovech. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Více informací o Portugalsku

AZORY: Zde jsme sepsali vzorový itinerář pro Sao Miguel na 5-7 dní, včetně mapy a praktických informací. Inspirujte se nejkrásnějšími místy, co navštívit na Azorských ostrovech.

Zde je podrobný průvodce pro ostrov Flores v Azorských ostrovech. Dalším krásným a klidným ostrovem je Faial – podívejte se na cestovního průvodce pro Faial, Azory.

Terceira je živější než Faial či Flores, ale zároveň poskytuje větší klid než São Miguel – cestovní průvodce pro Terceiru, Azory.

PORTUGALSKO: Inspirujte se nejkrásnějšími místy, co navštívit v Portugalsku. Zde ja náš podrobný průvodce pro Algarve v Portugalsku, včetně nejkrásnějších míst, stezek a pláží (+ mapa).

LISABON: Podívejte se na naše tipy na nejkrásnější místa, co navštívit v Lisabonu. V podrobné recenzi se dozvíte, jak ušetřit s Lisabonskou kartou.

PORTO: V tomto článku se dočtete o nejlepších místech, co navštívit v Portu (včetně mapy a praktických informací).

SINTRA: Pokud plánujete jednodenní výlet do Sintry, získejte naše tipy, jak se dostat do Sintry z Lisabonu. V dalším článku sdílíme tipy, co navštívit v Sintře a jak si užít návštěvu paláce Pena.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *