Jak navštívit katedrálu svatého Víta v Praze: zajímavosti, vstup, mapa

katedrála svatého Víta v Praze

Katedrála svatého Víta neboli svatovítská katedrála, oficiálně taky katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha, je asi nejznámější katedrálou v České republice. Zároveň je taky nejnavštěvovanější katedrálou v Česku.

Jaké je otevírací doba katedrály svatého Víta a kolik je vstupné? Dá se dovnitř nakouknout zdarma? Jaké jsou zajímavosti a historie katedrály, která svojí výškou dominuje celému panorama čtvrti Hradčany a je oblíbeným místem při prohlídce Pražského hradu?

Kde leží katedrála svatého Víta?

Katedrála svatého Víta je součástí komplexu Pražského hradu ve čtvrti Hradčany v Praze. Najdete jí na třetím nádvořím, kam se dostanete přes druhé nádvoří nebo od Starých zámeckých schodů ze zastávky metra A-Malostranská.

Oficiálním vstupem je vstup od Hradčanského náměstí, kde uvidíte zlatou Bránu gigantů s hradní stráží, za kterou se rozprostírá první nádvoří s Novým královským palácem. Celé náměstí lemuje několik nádherných paláců a zároveň si užijete parádní výhled na Prahu.

Pražský hrad

Vstup do Pražského hradu pak vede vlevo přes čtvrté nádvoří. Odtud projdete přes druhé nádvoří a podchodem se dostanete přímo ke katedrále.

Můžete jít taky vstupem od Prašného mostu, kde staví tramvaje 22 a 23.

II. nádvoří Pražský hrad

Zajímavosti a historie katedrály svatého Víta v Praze

Na místě katedrály svatého Víta stála původně od roku 929 rotunda a po ní bazilika, která byla sídlem pražské diecéze. Dodnes se dochovaly z románské baziliky pozůstatky.

Ve 14. století, za vlády Jana Lucemburského, došlo k povýšení diecéze na arcidiecézy a tím k položení základního kamene katedrály svatého Víta v roce 1344. Stavba katedrály trvala přes 600 let a díky tomu se tu mísí několik architektonických stylů od gotického po barokní a renesanční prvky.

Nyní je nejvýznamnějším římsko-katolickým kostelem v České republice.

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je hrobkou českých králů včetně Karla IV. a Václava IV. Hrobka se nachází v podzemí katedrály. V katedrále se taky konal pohřeb prezidenta Václava Havla.

Jakmile vstoupíte na třetí nádvoří průchodem z druhého nádvoří, uvidíte novogotické průčelí katedrály s rozetou a dvěma věžemi, které bylo přistavěné na začátku minulého století. Na stavbě se podílel taky Antonín Zápotocký, později prezident Československa. Tudy vstoupíte do katedrály.

katedrála svatého Víta Praha

Na pravé straně katedrály se pak nachází Velká jižní věž s hodinami, která je s výškou 96,6 metrů třetí nejvyšší kostelní věží v České republice. Můžete si koupit vstupenku a pokochat výhledy na Prahu.

Přímo na Velké jižní věži je zlatá brána a napravo od ní nádherná zlatá mozaika Posledního soudu. Z této strany byl původní vstup do katedrály.

☞ Inspirujte se, co vidět v Praze za 2 dny.

katedrála svatého Víta praha

Co vidět uvnitř katedrály svatého Víta?

Především za slunečných dní je interiér katedrály nádherně prozářen barevnými vitrážemi, které hrají všemi barvami. Na jejich výrobě se podíleli čeští umělci začátku 20. století včetně Alfonse Muchy, Františka Kysela a Maxa Švabinského.

Dalším místem, co si nenechat ujít při prohlídce katedrály, je Svatováclavská kaple, kterou najdete po pravé straně katedrály. Ta je postavená přímo nad hrobem svatého Václava a ukrývá dveře, kterými se projde ke korunovačním klenotům (nejsou přístupné veřejnosti).

Kaple je natolik vzácná, že si jí můžete prohlédnout jen od dveří. Za vidění stojí taky stříbrná hrobka Jana Nepomuckého a spousta dalších nádherných kaplí a detailů.

Otevírací doba

Otevírací doba katedrály svatého Víta se liší podle období. V letní sezóně (duben-říjen) je otevřená 9:00-17:00 a v neděli až od 12:00. V zimní sezóně (listopad-březen) je pak otevírací doba o hodinu zkrácená 9:00-16:00. Poslední vstup je vždy 20 minut předem.

Výhledem z Velké jižní věže se můžete pokochat v létě v čase 10:00-18:00 a v zimě 9:00-17:00. Poslední vstup 30 minut předem.

Pokud vám stačí obdivovat katedrálu jen zvenčí, areál Pražského hradu je otevřený po celý rok 6:00-22:00.

katedrála svatého Víta v Praze

Vstupné a vstup

Katedrálu svatého Víta můžete navštívit v rámci okružní prohlídky po Pražském hradě. Nedá se koupit samostatná vstupenka pouze do katedrály. Okružní prohlídka zahrnuje taky Starý královský palác, baziliku svatého Jiří a Zlatou uličku.

Vstupné na okruh Pražským hradem je 250 Kč a snížené vstupné 125 Kč (pro děti 6-16 let, studenty do 26 let a seniory nad 65 let). Pokud navštěvujete Pražský hrad s rodinou, můžete si koupit zvýhodněnou rodinnou vstupenku za 500 Kč (zahrnuje 2 dospělé a až 5 dětí do 16 let).

Vstupenku si uchovejte po celou dobu návštěvy. Kód na vstupence budete skenovat na každém místě zvlášť, abyste prošli turnikety.

Další místo, kam si můžete koupit vstupenku, je Velká jižní věž katedrály svatého Víta, ze které budete mít Prahu jako na dlani. Vstupné je 150 Kč, snížené 80 Kč a rodinné 300 Kč.

Mapa Pražského hradu

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu Pražského hradu. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňuji v průvodci o Pražském hradě. Pokud si chcete mapu uložit, označte ji hvězdičkou. Poté se vám uloží mezi Google mapy a můžete si jí kdykoliv načíst v mobilu nebo počítači. Pro větší verzi mapy klikněte na ikonu v pravém horním rohu.  

Více informací o Praze

Zde je seznam nejkrásnějších míst, co navštívit v Praze. Inspirujte se naším itinerářem pro 1 den v Praze. Máte víc času? V tomto článku najdete itinerář pro 2 dny v Praze.

Židovská čtvrť je jednou z nejzajímavějších čtvrtí v Praze, stejně tak Petřín s nádherným výhledem. Co dělat na Malé Straně se dozvíte zde nebo se inspirujte nejkrásnějšími místy na Hradčanech.

Navštivte Pražský hrad, kde se nachází nádherná katedrála svatého Víta. Nebo si užijte ty nejlepší výhledy v Praze.

Nejčastější otázky ke katedrále svatého Víta

Jakou má katedrála svatého Víta otevírací dobu?

Otevírací doba katedrály svatého Víta se liší podle období. V letní sezóně (duben-říjen) je otevřená 9:00-17:00 a v neděli až od 12:00. V zimní sezóně (listopad-březen) je pak otevírací doba o hodinu zkrácená na 9:00-16:00. Poslední vstup je vždy 20 minut předem.

Kolik je vstupné?

Vstupné do katedrály svatého Víta je součástí vstupenky do Pražského hradu. V rámci jedné vstupenky můžete navštívit katedrálu, baziliku svatého Jiří, Starý královský palác a Zlatou uličku. Plné vstupné je 250 Kč.

Čím je katedrála svatého Víta zajímavá?

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je nejvýznamnějším římsko-katolickým kostelem v České republice. V jejím podzemí se nachází hrobka českých králů včetně Karla IV. Za Svatováclavskou kaplí jsou pak uložené korunovační klenoty, které nejsou veřejnosti přístupné.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *