7denní itinerář na roadtrip po Madeiře (2025) – včetně mapy

Madeira itinerář

Co si nenechat ujít na Madeiře za 7 dní? Vytvořili jsme itinerář, který zahrnuje od všeho něco – turistiku skrze divokou přírodu, místa s dechberoucími výhledy i přírodní bazény, kde se můžete smočit po náročné túře. Zde je náš 7-denní itinerář Madeiry včetně mapy a praktických informací.

Obsah článku

Jak naplánovat roadtrip na Madeiře: Praktické rady a tipy na úvod

Pokud jste četli článek o nejkrásnějších místech na Madeiře, možná se cítíte trochu zahlceni, kolik míst tady stojí za návštěvu.

Tento itinerář je navržen tak, aby vám zjednodušil plánování, ukázal, kde se co přibližně nachází, kolik času si na jednotlivá místa vyčlenit a co všechno stihnete vidět za přibližně 7 dní.

Každý den přináší několik možností, jak si užít Madeiru podle vašich preferencí a aktuálního počasí. Vybrali jsme místa, která leží blízko sebe, abyste nemuseli zdlouhavě přejíždět, a přidali jsme praktické tipy, jako kdy je dané místo nejkrásnější nebo kdy je tu nejméně lidí.

Madeira itinerář botanická zahrada

Tipy na začátek:

  • Pronájem auta: Madeiru nejlépe objevíte autem, díky kterému se dostanete i na méně známá místa. Zarezervujte si auto předem zde, abyste mohli vyrazit za východem slunce nebo si užít klikaté horské silnice.
  • Vybavení: Pokud se chystáte na túry po levádách nebo objevování horských oblastí, určitě nezapomeňte na kvalitní vybavení. Pevné boty jsou naprostou nezbytností – na Madeiře vás často čekají nerovné a blátivé stezky. Přibalte si taky čelovku nebo baterku, protože některé trasy vedou přes tunely. A protože počasí na Madeiře může být proměnlivé, mějte po ruce nepromokavou bundu nebo větrovku. Podívejte se na kompletní seznam vybavení zde.
  • Aktivity: Od plaveb za delfíny po levády, které si nesmíte nechat ujít – rezervujte si aktivity předem a vyhněte se zbytečnému čekání.

Mapa itineráře: 7 dní na Madeiře

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou mapu s itinerářem, co si nenechat ujít za 7 dní na Madeiře v Portugalsku. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, která zmiňuji v itineráři Madeiry. Pokud si chcete mapu uložit, označte jí hvězdičkou. Pro větší verzi klikněte na ikonu v pravém horním rohu.

Madeira 7-denní itinerář

  • Den 1: Objevte Funchal – Botanické zahrady, malované uličky a tradiční trhy
  • Den 2: Východní pobřeží Madeiry – Ponta de São Lourenço a Machico
  • Den 3: Nejvyšší vrcholy Madeiry – Túra z Pico do Arieiro na Pico Ruivo
  • Den 4: Severovýchod Madeiry – Levády, vyhlídky a tradiční vesničky
  • Den 5: Objevování západní Madeiry – Od lesa Fanal po lávové bazény v Porto Moniz
  • Den 6: Západní pobřeží Madeiry – Levády, majáky a tajemná místa
  • Den 7: Plavba za delfíny a relax na plážích Madeiry
  • Funchal
  • Jardim Monte Palace Madeira

Ráno a dopoledne: Centrum

První den bude po příletu oddechový. Pokud jste ubytovaní v okolí Funchal, doporučuji strávit první den zde. Rozkoukat se, navštívit jednu z botanických zahrad nebo zajít na trh.

Ve Funchalu, hlavním místě Madeiry, je toho hodně k vidění a klidně tu můžete strávit jeden celý den.

Den začneme návštěvou místního trhu Mercado dos Lavradores. Ceny jsou o něco vyšší, ale nabídka je opravdu pestrá a stojí za to si trh alespoň projít. Od trhu pokračujeme uličkami starého města, které lemuje katedrála a koloniální budovy. Mějte oči na stopkách a všímejte si detailů, třeba krásně malovaných dveří.

Funchal Madeira

Po chvíli dojdeme k upravené promenádě, kde se můžete procházet ve stínu palem. Nebo navštivte městskou zahradu (Jardim Municipal do Funchal), exotickou oázu zeleně v centru rušného města.

Kousek odtud se pak nachází park Santa Catarina, s jezírkem, spoustou zeleně a především nádherným výhledem na přístav.

Kam na oběd v centru Funchalu

  • A Tendinha – menší restaurace s autentickou atmosférou na kraji centra, výborné jídlo za dobré ceny.
  • Rei da Poncha – perfektní místo na něco rychlého nebo večerní drink.
  • Bela 5 Snack Bar vypadá zvenku nenápadně a i uvnitř je to příjemně obyčejné, ale jídlo je opravdu výborné.
  • Casa do Bolo do Caco – místní fast food, trochu turistické, ale skvělé místo na rychlý sendvič.
Park Santa Catarina Funchal Madeira itinerář

Odpoledne: Jardim Monte Palace Madeira

Funchal je doslova protkaný nádhernými zahradami a Jardim Monte Palace Madeira je nejkrásnější. Tady si budete připadat, jako byste vstoupili do jiného světa – světa plného exotických rostlin, klikatých cestiček, zurčících vodopádů a uměleckých skvostů.

Procházíte kolem obřích palem, drobných orchidejí a místy máte pocit, že jste se ocitli v tropickém pralese nebo v japonské zahradě s malebnými jezírky.

Vstupné je sice vyšší (v porovnání s jinými místy na Madeiře), ale stojí to za to. Na návštěvu zahrady si vyčleňte alespoň 2-3 hodiny, ale klidně tu můžete strávit zbytek dne. Otevřeno je denně v čase 9:30-18:00. Vstupné je 15 € pro všechny nad 15 let (do 15 let zdarma).

Jardim Monte Palace Madeira

Lanovka na Monte: Výhledy a jízda nad městem

Jardim Monte Palace Madeira se nachází v části Monte, která se rozprostírá vysoko na kopci nad přístavem. Můžete sem vyjet autobusem nebo autem (je tu bezplatné parkoviště) nebo se svézt lanovkou.

Jízda lanovkou je zážitkem sama o sobě, kdy se vám otevřou nádherné výhledy na Funchal i pobřeží.

Zde najdete více informací o lanovce na Monte. Dolní stanice se nachází v prosklené budově přímo na promenádě a je z centra snadno dostupná během pár minut.

Jardim Monte Palace Madeira / nejkrásnější místa na Madeiře, Portugalsko

Carrinhos de cesto: Zábavný sjezd dolů

Zpět dolů se můžete svézt na proutěných saních – carrinhos de cesto, které řídí dva muži v tradičním bílém oblečení se slamáky a k tomu vám zpívají. Je to tradice už od 19. století, jak se snadno dostat z Monte do Funchal.

Je to turistické, ale je to prostě zábava. Nedovezou vás až do centra, ale zbytek se dá pohodlně sejít. Zde najdete více informací o carrinhos de cesto.

Carros de Cesto Madeira

Kam na oběd poblíž Monte Palace Madeira

  • Pokud máte raději menší, útulné restaurace s místní atmosférou, navštivte Cantinho dos Petiscos. Dá se tu zastavit při cestě z Monte do centra.
  • Pro nádherný výhled a výborné jídlo můžete zajít do restaurace Alta Vista. Nejlépe je dostupná autem, cca čtvrt hodinky od zahrad nebo se tu můžete zastavit, až pojedete jiné dny okolo.

Kde se ubytovat ve Funchal

  • Suite Hotel Jardins da Ajuda – starší hotel za dobrou cenu, kuchyňský kout, restaurace, kousek od autobusové zastávky, pláže a nákupního centra
  • GuestHouse Vila Lusitania – pokoje se snídaní a vlastním kuchyňským koutem, bazén, skvělé i pro rodiny
  • Apartamentos Turisticos Atlantida – kompletně vybavené apartmány v centru města, terasa, parkování, letištní transfer
  • Hotel Sirius – levný hotel v centru města, starší vybavení, ale naprosto dostačující pro přespání

Ubytování Funchal 😴

ubytování madeira
GuestHouse Vila Lusitania

Pokoje se snídaní a kuchyňským koutem, bazén

ubytování madeira
Hotel Sirius

Levný hotel v centru města

  • PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço
  • Machico
  • Levada dos Maroços
  • Socha Krista v Garajau

Ráno a dopoledne: PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço

Druhý den se vydáme na východní pobřeží, kde se nachází jedna z nejoblíbenějších turistických tras na MadeiřePR8 Vereda da Ponta de São Lourenço.

Trasa je zcela otočená na východ, takže pokud se vám podaří přivstat si, užijete si tu parádní východ slunce. Navíc je po ránu příjemně chladno.

Když se řekne Madeira, většina lidí si vybaví zelené hory a divokou přírodu. Vereda da Ponta de São Lourenço je zcela jiná. Stezka vede přes téměř měsíční krajinu, se strmými útesy a dalekými výhledy na Atlantik. Jsou tu odbočky k plážím, takže si kdyžtak přibalte plavky, pokud se budete chtít po cestě osvěžit.

PR8 - Vereda da Ponta de São Lourenço Madeira

Náročnost PR8

  • Náročnost: Nenáročné až středně náročné – je zde několik stoupání, ale nic extrémně namáhavého. Povrch je převážně kamenitý, takže pevná obuv je nezbytná.
  • Čas: 1-1,5 hodiny v jednom směru
  • Délka: 3,4 km v jednom směru
  • Mapa trasy: Vereda da Ponta de São Lourenço
  • Praktické informace: Na trase nejsou žádné stromy a hodně tu fouká, takže si určitě přibalte opalovací krém, dostatek vody, větrovku a případně pokrývku hlavy.
  • Poplatek: Za vstup na stezku se platí na místě pomocí QR kódu vstupné ve výši 1 € (resp. měl by se platit, ale nikdo to nekontroluje).
  • Více informací o PR8 najdete v článku o turistických trasách na Madeiře.
PR8 - Vereda da Ponta de São Lourenço Madeira

Odpoledne: Machico a vyhlídka Miradouro do Pico do Facho

Odpoledne můžete strávit na pláži v Machico, která je známá svým zlatavým pískem dovezeným ze Sahary. Najdete tu kompletní zázemí včetně toalet a občerstvení.

Kousek nad pláží se pak nachází vyhlídka Miradouro do Pico do Facho, odkud můžete sledovat přistávající a vzlétající letadla. Dá se sem dojet autem nebo můžete vyjít kopec přímo z pláže za (cca hodinu).

miradouro do pico do facho machico madeira itinerář

Levada dos Maroços: Klidná procházka kolem terasovitých políček

Pokud máte chuť na více turistiky, přímo nad Machico vede Levada dos Maroços, která lemuje terasovitá políčka, kde můžete pozorovat místní zemědělce při práci na polích a nakoupit si od nich ovoce.

Procházíte mezi banánovníky, zeleninovými zahradami a kolem květin, s výhledy na Machico. Je to zcela jiná leváda, než navštívíme v dalších dnech, ale je klidná, nenáročná a lépe při ní nasajete místní atmosféru.

Levada dos Maroços
  • Náročnost: Nenáročné, spíše pohodová procházka s výhledem do údolí na terasovitá pole a městečko.
  • Čas: 2 hodiny v jednom směru
  • Délka: 6,4 km v jednom směru
  • Mapa trasy: Levada dos Maroços
  • Leváda je jednosměrná – více informací najdete v článku Nejkrásnější levády na Madeiře.

Kam na jídlo na východě Madeiry

Cestou zpět se můžete zastavit na jídlo v restauraci Tasquinha do Pescador. Výborně tu vaří a chodí sem taky hodně místních.

Směrem na jih je pak rodinná restaurace Snack Bar Maré, kde vaří tradiční kuchyni za skvělé ceny.

Podvečer: Socha Krista v Garajau

Socha Krista v Garajau je jedním z těch míst na Madeiře, které vás okamžitě zaujme svou atmosférou. Nachází se vysoko na útesu, kde jako by dohlížela na Atlantský oceán a celý ostrov.

Socha Krista v Garajau

Hned vedle se nachází lanovka, kterou se dostanete na Praia do Garajau, kamenitou pláž obklopenou vysokými útesy, s barem a lehátky. Lanovka je v provozu v čase 10:00-20:00 a zpáteční jízdenka vyjde na 5 €.

Jak se dostat: Socha se nachází na jihovýchodním cípu ostrova, asi 15 minut autem od Machico – hned vedle je větší, bezplatné parkoviště.

Kde se ubytovat na východním pobřeží

  • Dom Pedro Madeira – oblíbený hotel s bazénem přímo u pláže, velké vyžití, restaurace, vhodné i pro rodiny
  • Santa Cruz Village Hotel – kvalitní hotel za velmi dobrou cenu, bazén, restaurace, parkování, kousek od letiště a autobusové zastávky

Ubytování Madeira 😴

ubytování madeira
Dom Pedro Madeira

Oblíbený hotel u pláže, bazén, restaurace a velké vyžití

ubytování madeira
Santa Cruz Village Hotel

Kvalitní hotel za dobrou cenu, bazén, restaurace

  • PR1 Pico do Arieiro na Pico Ruivo
  • Odpočinek na pláži

PR1 z Pico do Arieiro na Pico Ruivo

Téměř každý, kdo letí na Madeiru, plánuje projít trasu PR1 z Pico do Arieiro na Pico Ruivo, nejvyšší vrchol Madeiry. Tahle stezka vás dostane až nad mraky, skrze dramatické horské scenérie, skalní tunely a po úzkých hřebenech, odkud si užijete fantastické výhledy na okolní hory.

Trasa PR1 patří k nejnáročnějším trasám na Madeiře. Z toho důvodu jí věnujeme celý třetí den. Nevýhodou je, že je tu v hlavní sezóně opravdu plno. Navíc většina lidí tuto túru plánuje na východ slunce, takže v sezóně jdete opravdu s davem.

Z toho důvodu si doporučuji tento den přispat, užít si klidnou půlku dne a až odpoledne vyrazit na túru. Místo východu slunce zažijete neméně epický západ slunce a lidí tu bude znatelně méně.

Pico do Arieiro - Pico Ruivo co navštívit na Madeiře

Jak se dostat: Pico do Arieiro je snadno dostupné autem. Zaparkujete na tomto parkovišti, odkud se vydáte vzhůru na Pico do Arieiro. Na vrcholu je ještě jednou parkoviště, ale to je vyhrazené pro max. hodinové stání.

Náročnost PR1

  • Náročnost: Středně náročná až náročná – stezka je jištěná, ale přesto zahrnuje prudké stoupání a sestupy, úzké cesty po hřebenech a průchody tunely (nezapomeňte čelovku). Určitě se vybavte vhodnou obuví a dostatkem vody, po cestě není občerstvení.
  • Čas: 2,5 až 4 hodiny v jednom směru podle toho, jak často se budete zastavovat a fotit.
  • Délka: 6,5 km v jednom směru
  • Mapa trasy: Pico do Arieiro – Pico Ruivo

Stezka je jednosměrná a končí v Achada do Teixera. Pokud nechcete dělat okružní trasu a vracet se zpět stejnou trasou, zde je možnost transferu na Pico do Arieiro a následně zpět z Achada do Teixeira, kde stezka končí. Nemusíte tak řešit cestu na túru ani cestu zpět na ubytování.

Zpět se můžete vrátit taky taxíkem nebo nejlépe zaparkovat v Achada do Teixera a na začátek trasy se svézt taxi.

Pico do Arieiro - Pico Ruivo co navštívit na Madeiře

Alternativní trasy: Co dělat, pokud je PR1 uzavřená

Místo této trasy můžete zvolit alternativně jinou trasu nebo levádu, které možná nejsou tak známé, ale díky tomu mnohdy krásnější. V našem článku o turistických trasách na Madeiře najdete více inspirace.

Odpolední odpočinek: Pláž nebo portugalské koláčky pastel de nata

Pokud vyrazíte na túru hned ráno, zbytek dne můžete odpočívat na pláži nebo zajít na portugalské koláčky se žloutkovým krémem pastel de nata. Výborné pečivo mají v Padaria Pastelaria Mariazinha, přímo v centru Funchalu.

  • PR11 Levada dos Balcões
  • Santana a domky Palheiros
  • PR9 Levada do Caldeirão Verde
  • São Vicente

Ráno: PR11 Levada dos Balcões

Čtvrtý den ráno začneme krátkou procházkou po trase PR11, která vás zavede k vyhlídce Balcões. Jakmile dorazíte, pochopíte, proč se jedná o jedno z nejoblíbenějších míst na Madeiře. Ty výhledy na okolní hory jsou dechberoucí.

Pod vámi se vine zelené údolí a při troše štěstí zahlédnete taky místní ptáčky. Když si přibalíte zrní a nasypete do dlaně, přiletí vám přímo na ruku. Skvělé místo taky pro rodiny s dětmi.

PR11 - Levada dos Balcões nejkrásnější místa na Madeiře
  • Jak se dostat: Trasa začíná v Ribeiro Frio, kde je bezplatné parkoviště. Z Funchalu, Machico nebo Sao Jorge na severu ostrova jste tu za půl hodinky jízdy.
  • Čas: Tam a zpět vám cesta zabere cca 1,5 hodiny.
  • Délka: 1,5 kilometru jedním směrem – je to opravdu krátká a hodně turistická trasa, tak je lepší přijet hned ráno.
  • Mapa trasy: Levada dos Balcões
PR11 - Levada dos Balcões nejkrásnější místa na Madeiře

Dopoledne: Santana a domky Palheiros

Santana je oblíbené městečko na severu ostrova, které je známé pro své tradiční domky Palheiros. Tyto pestrobarevné, trojúhelníkovité chaloupky se šikmou doškovou střechou okamžitě upoutají pozornost a jsou skvělým příkladem madeirské lidové architektury. 

Je to velmi navštěvované místo a krátká zastávka po cestě, kterou v rámci tohoto itineráře pro Madeiru na 7 dní spojíme s dalšími místy v okolí.

Z Ribeiro Frio jste tu za půl hodinky. Přímo v centru Santany je kryté parkoviště zdarma.

palheiros santana / nejkrásnější místa na Madeiře Portugalsko

Dopoledne: Miradouro da Rocha do Navio

Když budete v Santaně, zastavte se u vyhlídky Miradouro da Rocha do Navio. Je odtud nádherný výhled na vodopád padající z vysokých, zelených útesů do Atlantiku.

Zaparkovat můžete přímo u vyhlídky, kde je menší parkoviště. Od vyhlídky vede taky lanovka, ale je určená pouze místním.

Miradouro da Rocha do Navio

Odpoledne: PR9 Levada do Caldeirão Verde

Levada do Caldeirão Verde, v překladu „zelený kotel”, je jednou z nejoblíbenějších levád na Madeiře. Tady najdete vše, co dělá Madeiru Madeirou.

Celou cestu vás obklopuje hustá vegetace – kapradiny, mechy, vysoké stromy – a navíc procházíte několika tunely, takže si nezapomeňte přibalit čelovku nebo baterku.

Na konci stezky se vám naskytne pohled na 100 metrů vysoký vodopád, který padá do klidného jezírka.

PR9 - Levada do Caldeirão Verde

Jak se tam dostat: Začátek trasy se nachází na placeném parkovišti v osadě Queimadas nedaleko Santany (cena je 0,40 €/hod. v roce 2024, platí se pouze v hotovosti). Parkoviště je poměrně prostorné, ale rychle se zaplňuje.

V sezóně je proto lepší přesunout návštěvu levády Caldeirão Verde hned na ráno, dokud nepřijedou davy lidí nebo celý den otočit a na levádu vyrazit později odpoledne.

  • Náročnost: Nenáročná až středně náročná trasa, většinou spíše rovinatá nebo lehce do kopce. V tunelech je hodně vlhko, chce to dobré boty a čelovku nebo baterku. Kavárna se nachází na začátku trasy, ale mimo sezónu může být zavřeno.
  • Čas: 1,5-2 hodiny v jednom směru
  • Délka: 6 km
  • Mapa trasy: Levada do Caldeirão Verde
  • Více informací najdete v článku o levádách na Madeiře.
queimadas Madeira

Alternativa: PR18 Levada do Rei

Alternativou k Levada do Caldeirão Verde je Levada do Rei, která se nachází jen kousek odtud. Tato leváda je klidnější než Caldeirão Verde. Možná vás v jejím závěru nečeká impozantní vodopád, ale je to krásná trasa a určitě stojí za to si jí projít.

Jak se dostat: Malé, bezplatné parkoviště se nachází na začátku trasy, kde je taky občerstvení s posezením. Vystoupáte schody, které poté přejdou v nenáročnou stezku.

  • Náročnost: Nenáročná trasa – kromě schodů na začátku je stezka spíše rovinatá. Vezměte si dostatek vody, jídla a pevnou obuv.
  • Čas: 2 hodiny v jednom směru, trasa není okružní
  • Délka: 5 km
  • Mapa trasy: Levada do Rei
  • Více informací najdete v článku o levádách na Madeiře.
PR18 - Levada do Rei

Po návštěvě levády se můžete pokochat dalšími výhledy na divoké útesy severní strany Madeiry. Navíc silnice vede přímo kolem, takže jsou to jen krátké zastávky po cestě.

Krásný výhled je například z Miradouro da Beira da Quinta nebo z Miradouro do Guindaste východně od Santany, kde jsou dva prosklené chodníky.

Miradouro da Guindaste

Později odpoledne: São Vicente a Capela de Nossa Senhora de Fátima

Naší další zastávkou je São Vicente, městečko zaklíněné mezi svěží zelené hory. Pro nejlepší výhled na okolí vystoupejte ke Capela de Nossa Senhora de Fátima, nádherné kapličce, která je dokonalou ukázkou jednoduché madeirské architektury.

Kaple stojí na vrcholu kopce a nabízí fantastické výhledy na celé údolí São Vicente, obklopené zelenými horami a útesy.

Jak se dostat: Kaple je vzdálená jen pár minut jízdy od centra São Vicente. Cesta sem je krátká a vede po schodech, přímo pod kterými se nachází menší, neplacené parkoviště.

Capela de Nossa Senhora de Fátima / nejkrásnější místa na Madeiře Portugalsko

Nebo můžete jít pěšky z centra São Vicente, kde je poblíž promenády neplacené parkoviště a krásná kaplička vytesaná do skály. 

Kam na jídlo: Přímo nad São Vicente se nachází restaurace Lavrador, kde dobře vaří a navíc si odtud užijete krásné výhledy.

Doporučené ubytování na severu Madeiry

  • Pestana Quinta do Arco Hotel – útulné bungalovy zasazené přímo mezi květiny do botanické zahrady, snídaně, bazén, parkování
  • Casa das Proteas – útulné ubytování u sympatické hostitelky, výborná kuchyně, domácí atmosféra, bazén, parkování
  • Bica da Cana
  • Parque Florestal do Fanal
  • Odpočinek v přírodních lávových bazénech
  • Ribeira da Janela

Ráno: Bica da Cana – Vyhlídka na údolí zahalené mraky

Bica da Cana je místo, kde se vám zatají dech. Zkontrolujte předem předpověď, zda se vám podaří vychytat slunce, které vychází nad údolím zahaleném mraky.

Z této vyhlídky budete mít jedny z nejlepších výhledů na Pico Ruivo a Pico do Arieiro. Vyhlídka je velmi snadno dostupná krátkou chůzí od malého, bezplatného parkoviště.

Bica da Cana madeira itinerář 7 dní

Ráno: Parque Florestal do Fanal – Prastarý les v mlze

Jen čtvrt hodinky autem odtud leží Parque Florestal do Fanal, prastarý les s tisíciletými vavříny, které jsou často zahaleny do mlhy. Toto místo působí jako vytržené z pohádky a byla by velká škoda ho do roadtripu po Madeiře nezahrnout.

Křivolaké stromy pokryté mechem, dramatické světelné kontrasty a ticho, které přerušuje jen vítr v korunách stromů…toto místo je jedním z nejkrásnějších, co si nechat na Madeiře ujít.

les Fanal co navštívit na Madeiře Portugalsko

Les Fanal má nejlepší atmosféru brzy ráno, kdy je ještě zahalený mlhou. Z toho důvodu doporučuji si tento den přivstat a po východu slunce na Bica da Cana zamířit rovnou sem.

U vstupu se nachází bezplatné parkoviště, vstup je volný. Na návštěvu si vyhraďte 1-2 hodiny.

Auto je nejlepší možnost, jak prozkoumat Madeiru. Půjčovny aut se nacházejí po celém ostrově a vzhledem k popularitě Madeiry je určitě lepší rezervovat auto předem. Zde jsme sepsali podrobného průvodce pro půjčení a řízení auta v Portugalsku (odkaz se otevře v novém okně).

Odpoledne: Odpočinek v přírodních lávových bazénech – Porto Moniz nebo Seixal

Přírodní lávové bazény jsou pro Madeiru typické. Po návštěvě tajemného lesa Fanal zamíříme do Seixal nebo Porto Moniz. Obě místa jsou vzdálená jen necelou půl hodinku autem.

Lávové bazény v Porto Moniz jsou oblíbenější, v Seixal je zase kousek od přírodních bazénů nádherná pláž obklopená útesy s menším vodopádem. Porto Moniz a Seixal od sebe nejsou vzdálené, takže je klidně můžete navštívit během jednoho dne nebo se sem další den vrátit.

porto moniz přírodní bazény

Praktické informace pro Porto Moniz: Bezplatné parkování se nachází kousek od lávových bazénů, ale je potřeba přijet brzy. Vstupné je 3 € a pro studenty a děti 1,50 € nebo je kousek vedle bezplatná část. Je tu občerstvení i toalety.

Praktické informace pro Seixal: Vstup je zdarma, nechybí občerstvení a toalety. Pokud sem ale jedete v sezóně, přijeďte včas, ať dobře zaparkujete. Přímo u oceánu se nachází menší parkoviště zdarma, ale cesta sem je velmi příkrá, proto je lepší zaparkovat nahoře podél hlavní silnice a sejít dolů.

Seixal madeira

Podvečer: Ribeira da Janela – Skalní věž a výhledy na oceán

Mezi Porto Moniz a Seixal se nachází městečko Ribeira da Janela, které je známé pro svou obrovskou skalní věž, připomínající kamenné okno vystupující z vody. Právě odtud dostala Ribeira da Janela svůj název.

Můžete se projít podél pobřeží a navštívit vyhlídku s tunelem, odkud si užijete další krásné výhledy. Je to krátká, ale moc fajn zastávka, pokud jste poblíž. Bezplatné parkoviště se nachází přímo u pobřeží.

Ribeira da Janela Madeira
  • PR6 Levada das 25 Fontes a Levada do Risco
  • Achadas da Cruz
  • Ponta do Pargo
  • Ponta do Sol

Ráno a dopoledne: PR6 Levada das 25 Fontes a Levada do Risco

Další den začneme hned ráno turistikou. Čeká nás jedna z nejoblíbenějších tras na Madeiře, která vás provede kolem nádherných vodopádů. Tato okružní trasa zahrnuje tři levády, které si teď blíže představíme.

Výchozím bodem je osada Rabacal, kam se dostanete po 2 km dlouhé asfaltové cestě od bezplatného parkoviště nebo se můžete svézt minibusem (zpáteční jízdenka za 5 € v roce 2024).

Levada das 25 Fontes Madeira Portugalsko

Jako první začínáme na Levada das 25 Fontes, po které dojdeme až k jezírku, do něhož ústí 25 pramenů. Tato leváda je extrémně oblíbená, proto začneme tady.

Z levády 25 Fontes odbočíme na Levada do Risco. Ta vás zavede k jednomu z nejkrásnějších vodopádů na Madeiře – Cascata do Risco, který tu padá z vysokých útesů. Trasu můžete spojit taky s návštěvou jezírka Lagoa do Vento s nádherným vodopádem, kde je daleko méně lidí.

Madeira Portugalsko levada do risco

Okruh zakončíme levádou Alecrim, která vás zavede k dalšímu vodopádu. Po této levádě se dostanete až na parkoviště.

Celý okruh jsem vyznačila na mapě níže a zabere vám maximálně 5 hodin včetně přestávek. Záleží, zda projdete všechny levády a jestli si cestu zkrátíte minibusem. Na místě jsou taky informační cedule, kde jsou levády vyznačené.

Náročnost PR6

  • Náročnost: Nenáročné až středně náročné – záleží, jakou trasu zvolíte, ale v základu je cesta nenáročná, místy může být blátivá.
  • Čas: Na celý okruh počítejte 2,5 až 5 hodin podle toho, jaký okruh zvolíte a zda využijete minibus.
  • Délka: Opět záleží, zda si cestu zkrátíte minibusem a jaký okruh zvolíte. Maximálně ale počítejte na nejdelší okruh kolem 11-12 km.
  • Mapa trasy: Levada das 25 Fontes a Levada do Risco – na mapě jsem vyznačila celý okruh, ale levády si můžete libovolně nakombinovat – z Levada das 25 Fontes se dostanete odbočkou taky k vodopádu Risco. Jsou tu informační tabule s mapami, které vás průběžně informují, kde se nacházíte.
levada do risco madeira itinerář

Odpoledne: Achadas da Cruz – Jízda nejstrmější lanovkou

Necelou půl hodinku odtud se nachází Achadas da Cruz, relativně odlehlé místo, které je známé nejstrmější lanovkou na Madeiře.

Samotná jízda lanovkou dolů trvá jen několik minut, ale výhledy jsou nádherné. Až dorazíte na pobřeží, ocitnete se v jiném světě. Můžete se projít po starých zemědělských terasách obklopených útesy a užít si naprostý klid, který narušují jen vlny oceánu.

Praktické informace: Zpáteční jízdenka vyjde na 5 € a otevřeno je denně v čase 8:00-18:30. Na návštěvu Achadas da Cruz si vyhraďte aspoň 2–3 hodiny. Přímo u horní stanice lanovky je menší, bezplatné parkoviště.

achadaz da cruz co navštívit na Madeiře

Později odpoledne: Ponta do Pargo – Maják na samém konci ostrova

Je později odpoledne, ideální čas pro návštěvu nejzápadnějšího místa na Madeiře. Pokračujeme jižně podél pobřeží, kde se nachází Ponta do Pargo, výběžek s majákem tyčící se na samém okraji útesu, odkud máte možnost vidět nekonečný horizont Atlantského oceánu.

Tady, na konci ostrova, kde vítr fičí a vlny se tříští o skály, máte pocit, že jste dorazili na samotný konec světa. 

Ponta do Pargo

Praktické informace: Na návštěvu Ponta do Pargo si vyhraďte asi 1–2 hodiny. Samotný maják si můžete prohlédnout zvenčí, projít se podél útesu a užít si neuvěřitelné výhledy.

Z Achadas da Cruz jste tu autem za 20 minut. Bezplatné a prostorné parkoviště se nachází kousek od majáku. Místo je přístupné zdarma.

Ponta do Pargo

Západ slunce: Ponta do Sol

Ponta do Sol je nejslunečnější místo na Madeiře, kde se můžete projít po promenádě a užít si nádherný západ slunce.

Městečko je plné úzkých uliček a tradičních domků, které svírají dramatické útesy. Příjemná tečka pro zakončení dne.

Po cestě do Ponta do Sol se můžete zastavit u Cascata dos Anjos, vodopádu padajícího z útesů přímo na silnici. Krásné místo a oblíbený spot na focení, takže tu můžou být fronty na fotku.

Praktické informace: Z Ponta do Pargo jste v Ponta do Sol za 25 minut jízdy. Přímo v centru se nachází několik placených parkovišť nebo můžete zdarma zaparkovat ve starém tunelu – přesná poloha zde. 

Doporučuji pak projít kolem tunelu dál – za tunelem je starý kamenný most, odkud si užijete nádherné výhledy, především na západ slunce.

ponta do sol co navštívit na Madeiře

Kam na jídlo na západě Madeiry

  • Bar Ideal – výborná restaurace přímo u pobřeží v Paul do Mar na jihozápadě ostrova
  • Sunshine Pub & Grill – velmi pohostinná restaurace s menší zahradou a posezením, kde vaří skvěle mezinárodní kuchyni
  • Avista Navios – skvělé místo na snídani, oběd i brzkou večeři, navíc s nádherným výhledem

Doporučené ubytování na západě Madeiry

  • Saccharum Resort & Spa – luxusní a designový hotel s nádherným výhledem, restaurace, bar, nekonečný bazén, wellness
  • Santana in Nature Bed & Breakfast – klidné ubytování bokem od centra, parkoviště, nádherný výhled, restaurace, bazén a wellness
  • Aqua Natura Bay – moderní 4* hotel v Porto Moniz, kde vám nebude nic chybět – zahrada, nekonečný bazén, vlastní restaurace a parkování

Ubytování Madeira 😴

ubytování Madeira
Saccharum Resort & Spa

Designový hotel s nekonečným bazénem a wellness

ubytování Madeira
Aqua Natura Bay

Moderní hotel s nekonečným bazénem a restaurací

  • Pozorování delfínů a velryb
  • Praia da Calheta a Cabo Girão
  • Câmara de Lobos
  • Fajã dos Padres

Pozorování delfínů a velryb: Jak vybrat nejlepší plavbu

Itinerář Madeiry by nebyl kompletní bez plavby za delfíny a velrybami.

Věděli jste, že Madeira je pro pozorování delfínů, velryb a dalších vodních živočichů jedním z nejlepších míst? Navíc místní provozovatelé plaveb musejí splňovat přísné standardy, aby zvířata nebyla vystavená stresu.

Kdy vyrazit: Plavby se konají celoročně, ale nejlepší šance na pozorování velryb a delfínů je od dubna do října, kdy jsou vody teplejší a zvířata jsou aktivnější. Plavby většinou trvají kolem 2-3 hodin a dozvíte se při nich řadu zajímavostí.

plavba za delfíny madeira

Kde začínají plavby: Většina plaveb vyráží z přístavu ve Funchalu, kde najdete různé lodě – od menších katamaránů po větší výletní lodě. 

Rezervaci je určitě lepší udělat dopředu, zejména v hlavní sezóně – na výběr jsou dokonce i plavby na ekologických katamaránech nebo při západu slunce.

Powered by GetYourGuide

Odpoledne necháme volné podle toho, co máte chuť podniknout:

Odpočinkové odpoledne

Praia da Calheta a Cabo Girão: Relaxace a nejvyšší útes v Evropě

První varianta je odpočinková, například na písečné pláži v Calheta (nebo v Machico, pokud to máte blíž). Praia da Calheta má zlatavý písek dovezený ze Sahary a najdete tu kompletní zázemí včetně občerstvení.

Praia da Calheta co navštívit na Madeiře

Po cestě se můžete zastavit na prosklené vyhlídce Cabo Girão Skywalk, která se rozprostírá přímo na útesu ve výšce 580 metrů nad Atlantikem. Co do rozměrů se jedná o nejvyšší útes v Evropě.

Praktické informace: Vstupné je 2 € pro všechny nad 12 let. Vzhledem k množství turistů je lepší přijet v podvečer (v hlavní sezóně je otevřeno až do 20:00).

Cabo Girão Skywalk Madeira

Večer v Câmara de Lobos: Tradiční rybářská vesnice a promenáda

Večer můžete strávit ve starém městě Câmara de Lobos a projít se kolem tradičních domů až k upravené promenádě, odkud se pokocháte západem slunce.

Kam na jídlo: Na jídlo doporučuji zaskočit do restaurace Polar – leží mimo centrum, ale vyplatí se sem zajít, pokud chcete ochutnat tu nejlepší espetadu na celé Madeiře. V našem průvodci Madeirou najdete další tipy, co ochutnat na Madeiře.

Fajã dos Padres: Exotická zahrada a pláž přístupná lanovkou

Pokud hledáte něco víc netradičního, jen kousek odtud se nachází Fajã dos Padres, pobřeží s unikátním mikroklima, které umožňuje pěstování tropických plodin, jako jsou banány, vinná réva a další exotické ovoce.

Místo je přístupné pouze strmou lanovkou. Dole se poté můžete projít krásnou zahradou až na kamenitou pláž s restaurací.

Praktické informace: Lanovka vyjde na 12 € za zpáteční jízdenku (děti do 11 let zdarma) a je v provozu denně v čase 10:00-19:00 (v zimě do 18:00). Zaparkovat můžete bezplatně přímo kolem silnice, ale především v sezóně je lepší přijet dříve nebo naopak později.

Fajã dos Padres co navštívit na Madeiře

Turistika – Madeira itinerář

Madeira je doslova protkaná nádhernými turistickými trasami, které stojí za to si projít. Zde je několik našich tipů:

Vereda do Larano – nádherná pobřežní stezka na východním pobřeží, která překvapivě není tak frekventovaná. Tady zažijete Madeiru ve své nejpůsobivější podobě – mezi horami, oceánem a klidem, který přeruší jen šumění vln a vítr.

Vereda do Larano Madeira co navštívit

Caminho do Pináculo e Folhadal (PR17) nabídne od každého něco. A navíc bez davů lidí. Začínáte procházkou přes levádu plnou květin, poté vystoupáte na nejvyšší vrcholy v okolí, kocháte se nádhernými výhledy a užíváte si dlouhé tunely, které na vás po cestě čekají.

Vereda da Encumeada (PR1.3) bude bavit ty, kteří hledají něco náročnějšího a klidnějšího než PR1 (Pico do Arieiro – Pico Ruivo). Čeká vás značné převýšení, ale stojí to za to. Postupně se vám otevírají neuvěřitelné výhledy na ostré vrcholy a zelená údolí a vy máte pocit, že se nachází v nejdivočejší části ostrova.

vereda da encumeada madeira turistika

Levada do Moinho a Levada Nova – tady vás čekají dvě levády v rámci jednoho okruhu. Začínáme nenáročnou Levada do Moinho a poté přecházíme do divočejší Levada Nova. V samém závěru je nádherný vodopád a po cestě vás čekají adrenalinové přechody přes úzké stezky a tunel. Určitě to chce místy jistou nohu a překonat se, pokud máte strach z výšek.

Podrobné informace o jednotlivých stezkách najdete v článku o turistických trasách na Madeiře nebo v dalším článku Co navštívit na Madeiře.

levada nova

Připravte se na dobrodružství na Madeiře

Aby byla vaše cesta bez starostí, zahrnuli jsme i doporučení na vybavení, které se vám na Madeiře může hodit.

Pronájem auta

Madeiru nejlépe prozkoumáte autem, což vám umožní navštívit i méně známá místa a užít si volnost při plánování. Nezapomeňte si rezervovat auto předem, abyste měli jistotu dostupnosti a mohli si užít klikaté horské silnice bez starostí.

Doporučené ubytování

Ubytování na Madeiře jsme zahrnuli přímo do itineráře, takže si můžete snadno vybrat z osvědčených míst podle toho, kde se právě nacházíte.

Ubytování v soukromí 😴

ubytování Madeira 9
Pestana Quinta do Arco Hotel

Bungalovy v botanické zahradě, snídaně, bazén, parkování

ubytování Madeira 10
Apartamentos Turisticos Atlantida

Vybavené apartmány v centru Funchalu, terasa, parkování

Vybavení, které se vám může hodit

Nezapomeňte si sbalit několik nezbytných věcí pro turistiku na Madeiře:

  • Čelovka nebo baterka – hodí se pro tunely na levádách nebo brzké ranní túry.
  • Nepromokavá bunda – počasí na Madeiře je proměnlivé, a tak se vyplatí mít s sebou odolnou bundu pro případ deště.
  • Pevná turistická obuv – nepromokavá a s dobrou podrážkou. Levády často vedou skrze kluzký nebo kamenitý terén, který může být po dešti blátivý.

Toto byl náš itinerář, jak si užít 7-denní roadtrip pro Madeiře. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Více informací o Portugalsku

MADEIRA: Zde jsou nejkrásnější místa na Madeiře. V tomto článku jsme sepsali 10 tipů na nejkrásnější levády na Madeiře a nejlepší turistické trasy na Madeiře. Vše potřebné najdete v průvodci Madeirou.

Plánujete navštívit Madeiru s dětmi? Zde jsou nenáročné trasy a místa, kam na Madeiře s dětmi.

PORTUGALSKO: Inspirujte se nejkrásnějšími místy v Portugalsku nebo si naplánujte itinerář pro 10 dní v Portugalsku. Zde ja náš podrobný průvodce pro Algarve v Portugalsku, včetně nejkrásnějších míst, stezek a pláží (+ mapa).

Plánujete si půjčit auto v Portugalsku? Sepsali jsme podrobného průvodce pro půjčení a řízení auta v Portugalsku.

LISABON: Podívejte se na naše tipy na nejkrásnější místa, co navštívit v Lisabonu. Pro snadnější naplánování cesty jsme vytvořili itinerář, kam v Lisabonu za 4 dny.

PORTO: Zde je seznam nejlepších míst, co navštívit v Portu, Portugalsko (včetně mapy a užitečných informací o dopravě, jídle apod.). 

AZORY: Azorské ostrovy jsou dechberoucí. Inspirujte se nejkrásnějšími místy na Azorech nebo si naplánujte itinerář pro Sao Miguel, nejoblíbenější ostrov na Azorech. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *