10 tipů na nejkrásnější levády na Madeiře, co stojí za to vidět (+ praktické informace)

nejkrásnější levády na Madeiře, Portugalsko

Levády na Madeiře jsou jednou z nejtypičtějších věcí, co můžete na ostrově podniknout. Provedou vás divokou přírodou plnou zeleně, květin a vodopádů. V tomto článku jsme sepsali 10 tipů na nejkrásnější levády na Madeiře, co stojí za to vidět.

Zahrnuli jsme známé i méně známé levády na Madeiře, pokud máte raději klidnější trasy bez davů lidí. Součástí jsou taky praktické informace o náročnosti a délce levády a odkazy na podrobné mapy.

Obsah článku:

Co je leváda?

Leváda je úzký zavlažovací kanál, který je unikátní právě pro ostrov Madeira. Představte si je jako sítě malých vodních cest, které se táhnou stovkami kilometrů podél hor, údolí a hustých lesů.

Tyto kanály původně vznikly v 15. století, aby přiváděly vodu z deštivějšího severu ostrova na sušší jih, kde byla potřeba pro zemědělství. A i když levády stále slouží k zavlažování polí a vinic, dnes jsou známé hlavně jako oblíbené turistické trasy.

Když se vydáte na procházku podél levády, ocitnete se v úžasně klidném prostředí, kde slyšíte jen šumění vody a zpěv ptáků. Levády vás provedou nejen skrze husté lesy a divokou přírodu, ale často si z nich užijete taky dechberoucí výhledy na oceán, útesy a terasovitá pole.

Auto je nejlepší možnost, jak prozkoumat Madeiru. Půjčovny aut se nacházejí po celém ostrově a vzhledem k popularitě Madeiry je určitě lepší rezervovat auto předem. Zde jsme sepsali podrobného průvodce pro půjčení a řízení auta v Portugalsku (odkaz se otevře v novém okně).

leváda do furado madeira

Nejkrásnější levády na Madeiře

Osada Rabaçal – výchozí bod pro nejkrásnější levády

Začínáme v osadě Rabaçal, která představuje skvělý výchozí bod hned pro tři levády v okolí:

  • Levada das 25 Fontes
  • Levada do Risco
  • Levada do Alecrim

Všechny levády si teď postupně přiblížíme, ať si můžete udělat obrázek, co vás čeká po cestě.

1. PR 6 Levada das 25 Fontes

Levada das 25 Fontes (PR6) je nejspíš tou nejznámější ze všech tří levád. Alespoň co do počtu turistů. Její název znamená v překladu “25 pramenů” – leváda vás totiž zavede k jezírku, kam ústí 25 pramenů, které vytvářejí kaskádu malých vodopádů.

Je to krásné místo, které už ale bohužel ztrácí pod náporem turistů své kouzlo. Z toho důvodu je dobré sem vyrazit co nejdříve ráno nebo naopak později odpoledne, nejlépe v týdnu mimo sezónu (i mimo sezónu je tu ale dost lidí, tak je dobré plánovat).

Levada das 25 Fontes Madeira Portugalsko
  • Náročnost: Nenáročná trasa, ze které vede taky odbočka k levádě Risco.
  • Čas: 50 minut v jednom směru
  • Délka: 2,4 km v jednom směru
  • Převýšení: cca 200 m
  • Mapa trasy: PR 6 Levada das 25 Fontes
levada das 25 fontes madeira

2. PR6.1 Levada do Risco

Další krásnou levádou, ke které se dostanete taky odbočkou z Levada das 25 Fontes, je Levada do Risco (PR6.1). Ta vás zavede k jednomu z nejkrásnějších vodopádů na Madeiře – Cascata do Risco, který tu padá z vysokých útesů.

Celá trasa je lemována bujnou zelení, kapradinami a mechy, které vytvářejí pocit, jako byste vstoupili do deštného pralesa.

V létě bývá na trase hodně lidí, takže pokud toužíte po klidnější atmosféře, vyrazte hned ráno.

PR6 - Levada das 25 Fontes a Levada do Risco
  • Náročnost: Nenáročná trasa, kterou můžete spojit s levádou 25 Fontes nebo Alecrim.
  • Čas: 35 minut
  • Délka: 1,3 km
  • Převýšení: 150 m
  • Mapa trasy: PR 6.1 Levada do Risco
levada do risco

3. PR6.2 Levada do Alecrim

Levada do Alecrim je další krásnou levádou na Madeiře, na kterou můžete vyrazit z Rabaçal. Hned na začátku vás čekají krásné výhledy do údolí, dokud následně přejdete více do lesa a příjemnou procházku zakončíte u vodopádu s jezírkem.

Tato leváda je skvělou volbou, pokud preferujete klidnější stezky, které nejsou přeplněné turisty, a chcete si užít autentickou madeirskou přírodu. Navíc je nenáročná, vhodná i pro méně zdatné, kteří hledají trasu bez většího převýšení.

levada do alecrim
  • Náročnost: Nenáročná leváda
  • Čas: 2-3 hodiny
  • Délka: 7 km tam a zpět
  • Převýšení: 440 m
  • Mapa trasy: PR6.2 Levada do Alecrim
levada do alecrim

Doporučení

Pokud máte dostatek času a chuť, spojte všechny levády do jedné. Je to krásná, cca 5 hodinová trasa (bez zastávek), při které se pokocháte výhledy, vodopády i zvědavými ptáčky, kteří vám přiletí na ruku.

Hned na začátku je informační cedule s vyznačenou trasou, stejně tak najdete značení i na stezkách dále. Doporučuji vyrazit z Rabaçal k levádě 25 Fontes, hned brzy ráno, dokud nepřijedou davy. Odtud pak navážete na levádu Risco s vysokým vodopádem a cestu zakončíte levádou Alecrim, která vás zavede k dalšímu vodopádu. Celý okruh jsem vyznačila na mapě níže.

Není to náročná trasa, za mokra ale může být na některých místech kluzká a blátivá.

levada do risco nejkrásnější levády na madeiře

Jak se dostat do Rabaçal

Výchozím bodem pro všechny tři levády je Rabacal, kam se ale autem nedostanete. Auto musíte nechat na tomto bezplatném parkovišti, odkud pak půjdete pěšky po pohodlné, asfaltové cestě nebo se svezete minibusem (5 € za zpáteční jízdenku v roce 2024, jezdí každých 10-20 minut v čase 9:00-18:00). Parkoviště bývá brzy obsazené, takže je potřeba přijet hned ráno.

V Rabacal je občerstvení a toalety. Tady si pak zvolíte, kterou levádu chcete jít. Ideálně můžete projít všechny levády v jedné okružní trase.

Většina lidí volí variantu parkování výše. Pokud ale hledáte něco dobrodružnějšího, zaparkujte zde. Je tu malé parkoviště jen pro pár aut, tak musíte přijet opravdu brzy. Poté jdete asi 800 metrů dlouhým tunelem, kde je čelovka/baterka nutností a taky pevná, turistická obuv (nejlépe vyšší, je tu hodně mokro). Přes tunel dojdete do Rabacal, které je výchozím bodem pro levády.

rabacal madeira

Náročnost PR6

  • Náročnost: Nenáročné až středně náročné – záleží, jakou trasu zvolíte, ale v základu je cesta nenáročná, místy může být blátivá. Pokud půjdete přes poledne, čekají vás zácpy s ostatními návštěvníky (především u Levada das 25 Fontes a Levada do Risco).
  • Čas: Na celý okruh počítejte 2,5 až 5 hodin podle toho, jaký okruh zvolíte a zda využijete minibus.
  • Délka: Opět záleží, zda si cestu zkrátíte minibusem a jaký okruh zvolíte. Maximálně ale počítejte na nejdelší okruh kolem 11-12 km.
  • Mapa trasy: Na mapě jsem vyznačila celý okruh, ale levády si můžete libovolně nakombinovat. Jsou tu informační tabule s mapami, které vás průběžně informují, kde se nacházíte.

Ubytování Madeira 😴

ubytování madeira
Dom Pedro Madeira

Oblíbený hotel u pláže, bazén, restaurace

ubytování madeira
Santa Cruz Village Hotel

Kvalitní hotel za dobrou cenu, bazén, restaurace

4. PR9 Levada do Caldeirão Verde

Levada do Caldeirão Verde je jednou z nejoblíbenějších levád na Madeiře. Caldeirão Verde znamená překladu “zelený kotel” a toto místo si svůj název opravdu zaslouží – po celé trase vás obklopuje bujná vegetace, kapradiny, mechy, vysoké stromy a dokonce procházíte několika tunely, takže si přibalte čelovku nebo baterku.

Až dorazíte na konec cesty, před vámi se rozprostře 100 metrů vysoký vodopád, který padá do klidného jezírka.

PR9 - Levada do Caldeirão Verde turistické trasy na Madeiře

Jak se dostat

Výchozím bodem je placené parkoviště v osadě Queimadas u Santany (0,40 €/hod. v roce 2024, platba pouze v hotovosti), která je nádherná sama o sobě. Parkoviště je docela velké, ale přesto se brzy plní, tak určitě přijeďte brzy ráno nebo naopak později odpoledne.

Náročnost PR9

  • Náročnost: Nenáročná až středně náročná trasa, většinou spíše rovinatá nebo lehce do kopce. V tunelech je hodně vlhko, chce to dobré boty a čelovku nebo baterku. Kavárna se nachází na začátku trasy, ale mimo sezónu může být zavřeno.
  • Čas: 1,5-2 hodiny v jednom směru
  • Délka: 6 km
  • Mapa trasy: PR9 Levada do Caldeirão Verde
levada do caldeirao verde madeira

Kdy navštívit trasu PR9

Levada do Caldeirão Verde je oblíbená a pokud sem přijedete v dopoledne/brzké odpoledne (během sezóny), po cestě se budete muset často zastavovat, abyste pustili protijdoucí.

Z toho důvodu je dobré přijet hned ráno nebo naopak později odpoledne. Vyhnete se davům a ulevíte přírodě, která se nemusí vyrovnávat se skokovými nápory turistů.

PR9 - Levada do Caldeirão Verde

5. PR14 Levada dos Cedros

Pro ty, kteří hledají klidnější levádu, je Levada dos Cedros jako stvořená. Oproti předchozím levádám je totiž daleko klidnější a ani v sezóně se tu nebudete muset vyhýbat davům lidí. Leváda navíc vede převážně lesem, takže poskytuje stín a chládek v horkých dnech.

Nachází se na severozápadě Madeiry a zavede vás hluboko do místních lesů Laurissilva. Stezku lemují vzácné kapradiny, mechy a samozřejmě cedry, podle kterých je levada pojmenována.

Není náročná a tu a tam poskytuje taky krásné výhledy, ale po dešti bývá hodně blátivá. Na druhou stranu jsou zdejší lesy nejkrásnější právě za mlhy, kdy působí až mysticky.

levada dos cedros madeira

Jak se dostat

Trasa je jednosměrná a na obou stranách se nacházejí menší, bezplatná parkoviště, kde můžete zaparkovat – u Fanalu nebo Ribeira da Janela. Pokud půjdete od Fanal, hned na začátku vás čekají dlouhé schody. Ty za mokra docela kloužou, takže po dešti bych doporučila vyrazit od Ribeira da Janela.

Zpět se vrátíte po cyklostezce nebo silnici.

Více inspirace: Nejkrásnější místa na Madeiře

levada dos cedros madeira

Náročnost trasy PR14

  • Náročnost: Nenáročná trasa, za mokra hodně blátivá a hůře schůdná. Určitě to chce pořádně boty, které nepodklouznou.
  • Čas: 2-2,5 hodiny v jednom směru
  • Délka: Přibližně 7 km (jednosměrná trasa)
  • Mapa trasy: PR14 – Levada dos Cedros
  • Kdy navštívit: I když je trasa relativně snadná, hodí se pevná turistická obuv, protože bývá po dešti kluzko. Vezměte si také vodu a svačinu, protože na trase není žádné občerstvení.
levada dos cedros madeira

6. Levada do Moinho a Levada Nova

Levada do Moinho a Levada Nova jsou dvě levády ležící jen kousek od sebe, takže je můžete spojit do jednoho okruhu. Cesta bude rozmanitější a o to zábavnější.

První část trasy vede po Levadě do Moinho, která je nenáročná, vhodná i pro rodiny s dětmi. Budete procházet krajinou plnou zeleně, bez převýšení nebo potřeby jištění.

Poté, co si užijete poklidnou procházku podél Moinho, začne trošku dobrodružnější část – Levada Nova. Tato levada je o něco náročnější, ale rozhodně stojí za to.

Po cestě vás čekají adrenalinové přechody přes úzké stezky a tunel, v samém závěru se pokocháte nádherným vodopádem. Určitě se hodí čelovka/baterka a pevná obuv, protože na některých místech jdete přímo po okraji bez jištění.

levada nova

Jak se dostat k levádě Moinho a levádě Nova

Výchozím bodem je Ponta do Sol, krásné město na jižní straně ostrova. U místního kostela je bezplatné parkoviště, které se ale rychle plní, takže je určitě dobré přijet brzy ráno. Za kostelem jsou pak schody, po kterých navážete na Levadu do Moinho. Přesnou trasu jsem vyznačila v mapě o kousek níž.

Auto je nejlepší možnost, jak prozkoumat Madeiru. Půjčovny aut se nacházejí po celém ostrově a vzhledem k popularitě Madeiry je určitě lepší rezervovat auto předem. Zde jsme sepsali podrobného průvodce pro půjčení a řízení auta v Portugalsku (odkaz se otevře v novém okně).

Náročnost Levada do Moinho a Levada Nova

  • Náročnost: Nenáročná až středně náročná trasa – Levada do Moinho je nenáročná, na Levadě Nova vás čeká několik exponovaných úseků, kde to chce jistou nohu. Pokud trpíte závratěmi, budete se tady muset místy překonat. Vezměte si dostatek vody, jídla a pevnou obuv.
  • Čas: 3,5 až 5 hodin celý okruh podle počtu zastávek
  • Délka: 8,3 km celý okruh
  • Mapa trasy: Levada do Moinho a Levada Nova
levada nova nejkrásnější levády na Madeiře

7. Levada dos Maroços – nejkrásnější levády na Madeiře

Tato leváda je novější a trochu jiná než ostatní levády na Madeiře. Levada dos Maroços, známá také jako Levada das Mimosas, je ideální trasou pro ty, kdo chtějí zažít klidnější část Madeiry, procházet se mezi terasovitými políčky a vychutnat si výhledy na údolí Machico.

Při cestě můžete pozorovat místní zemědělce při práci na polích a nakoupit si od nich ovoce. Procházíte přímo mezi banánovníky, zeleninovými zahradami a terasovitými políčky.

Stezka je plná krásných květin, zejména mimóz, které ji lemují a dodávají jí jméno. Pokud chcete vidět mimózy v plném květu, vydejte se sem v zimě, protože kvetou nejčastěji od ledna do března, maximálně do dubna.

Více informací: Pro snadnější naplánování cesty jsme sepsali 7denní itinerář Madeiry.

levada dos marocos

Jak se dostat k levádě Maroços

Levada dos Maroços začíná v Machico, které leží na východním pobřeží asi 25 minut jízdy z Funchalu, nedaleko letiště. Můžete zaparkovat v centru Machica, odkud se pak snadno dostanete pěšky k začátku levady.

Pokud jste ubytovaní ve Funchalu, do Machico a Marocos se dostanete taky autobusy – zde si můžete vyhledat autobusový spoj. Dá se jít taky v opačném směru a zpět si chytit taxi. Přesný začátek a konec levady jsem vyznačila na mapě níže.

levada dos marocos

Náročnost Levada dos Maroços

  • Náročnost: Nenáročné, spíše pohodová procházka s výhledem do údolí na terasovitá pole a městečko.
  • Čas: 2 hodiny v jednom směru
  • Délka: 6,4 km v jednom směru
  • Mapa trasy: Levada dos Maroços

Ubytování Funchal 😴

ubytování madeira
GuestHouse Vila Lusitania

Pokoje se snídaní a kuchyňským koutem, bazén

ubytování madeira
Hotel Sirius

Levný hotel v centru města

8. PR18 Levada do Rei

Levada do Rei není tak navštěvovaná jako jiné levády na Madeiře, ale je to krásná trasa a určitě stojí za to si jí projít.

Trasa vede hustým vavřínovým lesem, který je chráněn jako součást světového dědictví UNESCO.

Začínáme u čističky vody v São Jorge, odkud pomalu stoupáte podél levády. Stezka není příliš náročná, většina cesty je relativně rovinatá a vhodná i pro méně zkušené turisty. Přesto je především za mokra potřeba dbát opatrnosti a nazout pořádnou, pevnou obuv. Díky stínu stromů je trasa příjemná i během teplejších měsíců.

levada do rei madeira

Cesta vás zavede do srdce divoké přírody, kde projdete skrze vodopády a lesní tunely vytvořené hustou vegetací. Jedním z nejkrásnějších míst je průchod kolem vodopádu, který padá přímo na stezku (pokud je dostatek vody).

Vrcholem stezky je přírodní útočiště Ribeiro Bonito, kde si můžete odpočinout a poté se vrátit stejnou trasou zpět.

levada do rei madeira

Jak se dostat k Levada do Rei

Začátek trasy je ve vesnici São Jorge nedaleko Santany, kde se nachází malé, bezplatné parkoviště. Je tu taky občerstvení s posezením. Přesnou polohu najdete na mapě níže.

Pokud chcete jet autobusem, zde najdete autobusové spoje.

Náročnost PR18

  • Náročnost: Nenáročná trasa – kromě schodů na začátku je stezka spíše rovinatá. Vezměte si dostatek vody, jídla a pevnou obuv.
  • Čas: 2 hodiny v jednom směru, trasa není okružní
  • Délka: 5 km
  • Mapa trasy: Levada do Rei
levada do rei madeira

9. PR11 Levada dos Balcões

Levada dos Balcões (PR 11) je jednou z nenáročných procházek na Madeiře, kterou zvládne téměř každý. Stezka vás vede podél zavlažovacího kanálu levády skrz svěží zelené lesy.

Na konci stezky na vás čeká odměna: vyhlídka Balcões. A jakmile dorazíte, uvidíte proč. Před vámi se otevře dechberoucí výhled na hory – včetně známých vrcholů Pico do Arieiro a Pico Ruivo.

Pod vámi se vine zelené údolí Ribeira da Metade, a pokud budete mít štěstí, možná zahlédnete i některé z původních druhů ptáků, jako je pěnkava madeirská, které tu turisté rádi krmí z ruky.

levada dos balcoes

Jak se dostat k Levada dos Balcões

Do Ribeiro Frio, kde trasa začíná, se dostanete jednoduše autem – cesta z Funchalu trvá asi 30 minut a na místě je bezplatné parkoviště.

Pokud nemáte auto, můžete využít autobus, který staví kousek odtud. Zde najdete více informací pro autobusy na Madeiře.

Více inspirace: Nejkrásnější turistické trasy na Madeiře

levada dos balcoes

Náročnost PR11

  • Náročnost: Tahle stezka je vhodná úplně pro všechny – i pro rodiny s dětmi nebo ty, kteří nejsou zvyklí na dlouhé túry. Je to spíše příjemná procházka než náročný trek, takže se nemusíte bát žádných prudkých stoupání.
  • Kdy navštívit: Pokud chcete zažít tu pravou atmosféru levády dos Balcões, doporučuji vyrazit buď brzy ráno, kdy je cesta ještě tichá a klidná, nebo později odpoledne, kdy se davy turistů rozptýlí.
  • Čas: Tam a zpět vám cesta zabere cca 1,5 hodiny.
  • Délka: 1,5 kilometru jedním směrem – je to opravdu krátká a hodně turistická trasa.
  • Mapa trasy: PR11 Levada dos Balcões
levada dos balcoes

10. PR10 Levada do Furado

Levada do Furado je jednou z nejstarších a zároveň nejkrásnějších levád na Madeiře. Tato leváda vás provede skrze Laurissilva les, který je chráněn UNESCO.

Stezka vás zavede hluboko do vnitrozemí Madeiry, kde můžete obdivovat různorodou flóru včetně kapradin, mechů a starých vavřínových stromů. Krajina kolem vás se mění od hustého lesa až po otevřené výhledy na rozeklané vrcholky hor a hluboká údolí.

Jak se dostat

Výchozím bodem trasy je Ribeiro Frio, kde můžete zaparkovat na menším bezplatném parkovišti. Pokud pojedete autobusem, v Ribeiro Frio staví linky 56 a 103.

V Portele, kde trasa končí, se můžete vrátit zpět veřejnou dopravou nebo si vzít taxi.

Náročnost PR10

  • Náročnost: Trasa je středně náročná, většinou rovná, ale obsahuje několik náročnějších úseků kvůli úzkým stezkám a vlhkému povrchu. Pevná turistická obuv s dobrou přilnavostí a čelovka pro průchod tunely se tady určitě hodí.
  • Čas: 4-5 hodin jedním směrem
  • Délka: 11 km
  • Mapa trasy: PR10 – Levada do Furado
  • Kdy navštívit: Nejlépe na jaře, kdy je v levádě více vody a podívaná je tak zajímavější.
levada do furado madeira nejkrásnější levády

Praktické informace

  • Offline mapa nebo GPS aplikace – Stáhněte si offline mapy v aplikaci Mapy.cz, které jsou i na Madeiře relativně přesné.
  • Autobusy nebo taxi na Madeiře: Veřejná doprava na Madeiře funguje spíše omezeně. Po celém ostrově provozuje nově autobusy přepravce SIGA, ale spoje nejsou tak časté, tak to chce opravdu plánovat s předstihem. Můžete využít taky taxi nebo Bolt, ale vzhledem k terénu Madeiry se taxi prodraží.
  • Půjčení auta na místě: Auto je často nejlepší možnost, jak se na ostrově pohybovat. A vůbec nepotřebujete to největší SUV. Naopak i s menším autem se dostanete, kam potřebujete. Z naší zkušenosti, na Discovercars.com najdete auta k zapůjčení za nejnižší ceny. Zde jsme sepsali taky podrobného průvodce, jak na půjčení a řízení auta v Portugalsku.
  • Webkamery: Počasí na Madeiře bývá proměnlivé. Zde se můžete podívat na aktuální webkamery, jak to ve vybraných místech na ostrově vypadá.
  • Doporučené ubytování: Dom Pedro Madeira (moderní hotel s bazénem), Pestana Quinta do Arco Hotel (ubytování v soukromí v bungalovech), hotel Sirius (levné ubytování ve Funchal)

Ubytování Madeira 😴

ubytování Madeira
Saccharum Resort & Spa

Designový hotel s nekonečným bazénem a wellness

ubytování Madeira
Aqua Natura Bay

Moderní hotel s nekonečným bazénem, restaurací

Co s sebou na túru podél levád na Madeiře?

Oblečení a obuv

  • Pevná turistická obuv – Nepromokavá a s dobrou podrážkou. Levády často vedou skrze kluzký nebo kamenitý terén, který může být po dešti blátivý.
  • Vrstvení – Počasí na Madeiře se může rychle měnit, zejména při vyšších nadmořských výškách. Základem je vrstvení, takže se vyplatí mít funkční triko, mikinu, lehkou bundu a případně teplejší fleece.
  • Nepromokavá bunda – Na Madeiře vás může kdykoli překvapit dešťová přeháňka, zejména v horách a podél levád. Lehká, snadno sbalitelná a nepromokavá bunda se tady určitě hodí.
  • Čepice a rukavice – Pokud se chystáte na túry ve vyšších nadmořských výškách nebo mimo hlavní sezónu, ráno a večer může být chladno, takže je dobré přibalit čepici a rukavice.
levada do rei madeira levády

Turistické vybavení

  • Čelovka nebo baterka – Mnoho levád zahrnuje průchod tunely, kde je často tma jako v pytli. Čelovka je ideální, protože můžete mít při průchodu volné ruce. Vystačíte si ale i s baterkou.
  • Trekové hole – Zvlášť při delších túrách nebo na náročnějších úsecích jsou hole skvělým pomocníkem. Pomáhají při stoupání i klesání a poskytují stabilitu na kluzkém povrchu.
  • Batoh – Lehčí batoh s polstrovanými ramenními popruhy je ideální na celodenní výlety. Měl by být dostatečně prostorný na všechny potřebné věci – od jídla a vody až po další vrstvy oblečení.
  • Láhev na vodu nebo hydrovak – Na většině levád nejsou dostupné zdroje pitné vody, proto si vždy vezměte dostatek tekutin, ideálně 1,5–2 litry na celý den. Skvělé jsou taky láhve s filtrem.

Další vybavení a tipy

  • Opalovací krém – I když část trasy vede lesem, jsou úseky, kde vás slunce může překvapit.
  • Sluneční brýle – Ochrana očí je důležitá zejména na otevřených úsecích stezky nebo podél pobřeží.
  • Lékárnička – Vždy je dobré mít s sebou základní lékárničku s obvazy, náplastmi, dezinfekcí a léky proti bolesti či alergiím.
  • Svačiny a energetické tyčinky – Energetické zásoby se vám budou hodit při delších trasách, občerstvení po cestě nebývá.
  • Powerbanka – Telefon slouží často nejen k focení, ale i jako navigace. Powerbanka vám zajistí dostatek energie na celý den.
  • Dezinfekční gel – Na levádách nejsou vždy toalety, takže mít po ruce dezinfekční gel je praktické.
nejkrásnější levády Madeira

Leave No Trace – Jak se chovat odpovědně na túrách

Při turistice na Madeiře je důležité chránit krásu přírody a zachovávat ji pro ostatní. Zde je několik jednoduchých zásad vycházejících z konceptu Leave No Trace:

  • Plánování předem: Zjistěte si před túrou aktuální stav stezek a počasí. Dobrá příprava pomáhá předcházet problémům a chrání přírodu.
  • Držte se tras: Vždy zůstaňte na vyznačených cestách, abyste chránili rostliny a předešli erozi půdy.
  • Odpad si odneste: Vše, co si přinesete, si zase odneste. I papírové kapesníky přírodě škodí.
  • Nezasahujte do přírody: Nechte kameny, rostliny a další přírodní objekty na svém místě. Skládání kamenných věží je sice populární, ale může narušit krajinu a ekosystémy.
  • Nerozdělávejte oheň: Pokud není povolen, nerozdělávejte táborák. Zvlášť na Madeiře je riziko lesních požárů vysoké.
  • Respektujte zvířata: Nechte volně žijící zvířata v jejich přirozeném prostředí. Krmení může narušit jejich chování.
  • Ohleduplnost: Udržujte klid, dávejte přednost na stezkách a respektujte ostatní turisty.

Toto byly naše tipy na nejkrásnější levády, co stojí za to na Madeiře vidět. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Ubytování v soukromí 😴

ubytování Madeira 9
Pestana Quinta do Arco Hotel

Bungalovy v botanické zahradě, snídaně, bazén, parkování

ubytování Madeira 10
Apartamentos Turisticos Atlantida

Vybavené apartmány v centru Funchalu, terasa, parkování

Více informací o Portugalsku

MADEIRA: Zde jsou nejkrásnější místa, co navštívit na Madeiře. Pro snadnější naplánování cesty jsme sepsali 7denní itinerář Madeiry. V tomto článku jsme pak sepsali nejkrásnější turistické trasy na Madeiře. Vše potřebné o Madeiře jsme sepsali v průvodci Madeirou a zde Kam na Madeiře s dětmi.

Plánujete si půjčit auto na Madeiře? Sepsali jsme podrobného průvodce pro půjčení a řízení auta v Portugalsku.

PORTUGALSKO: Inspirujte se nejkrásnějšími místy v Portugalsku. Zde ja náš podrobný průvodce pro Algarve v Portugalsku, včetně nejkrásnějších míst, stezek a pláží (+ mapa).

LISABON: Podívejte se na naše tipy na nejkrásnější místa, co navštívit v Lisabonu. Pro snadnější naplánování cesty jsme vytvořili itinerář, kam v Lisabonu za 4 dny.

PORTO: Zde je seznam nejlepších míst, co navštívit v Portu, Portugalsko (včetně mapy a užitečných informací o dopravě, jídle apod.). 

AZORY: Azorské ostrovy jsou dechberoucí. Inspirujte se nejkrásnějšími místy na Azorech nebo si naplánujte itinerář pro Sao Miguel, nejoblíbenější ostrov na Azorech. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *