8 tipů na nejkrásnější turistické trasy na Madeiře (+ mapa a praktické informace)

turistické trasy na Madeiře, Portugalsko

Pokud milujete pěší turistiku, na Madeiře si přijdete na své. V tomto článku jsme sepsali ty nejkrásnější turistické trasy na Madeiře, co si nenechat ujít – od nenáročných levád po celodenní túry skrz horské hřebeny.

Nejkrásnější turistické trasy na Madeiře

1. PR1 – Pico do Arieiro a Pico Ruivo

Trasa z Pico do Arieiro na Pico Ruivo je jednou z nejoblíbenějších a nejfotografovanějších stezek na Madeiře. Cesta vede skrze dramatické horské scenérie, kde budete mít místy pocit, že kráčíte po vrcholech světa. Tuhle trasu si nemůžete při návštěvě Madeiry nechat ujít.

Po cestě vás čekají úzké stezky, skalní tunely a především dechberoucí výhledy na hory Madeiry. Připravte se na pořádné stoupání, ale v tomto případě to určitě stojí za to.

Pico do Arieiro - Pico Ruivo co navštívit na Madeiře

Jak se dostat

Výchozím bodem je Pico do Arieiro, které je velmi snadno dostupné autem. Nahoře je velké, neplacené parkoviště, s omezenou dobou stání na 1 hodinu.

Pokud se plánujete vydat na túru z Pico do Arieiro na Pico Ruivo, musíte zaparkovat na bezplatném parkovišti pár set metrů níže. Odtud vyrazíte vzhůru pěšinou na Pico do Arieiro, které je vzdálené jen pár minut.

Můžete si vzít taky taxi, ale počítejte s tím, že taxi je obecně na Madeiře dražší než v pevninském Portugalsku. Funguje tu taky Bolt, ale obecně jsou sdílené služby hodně omezené, takže tu moc aut nejezdí (například Uber tu nefunguje vůbec). Taxi si můžete přivolat přes aplikaci Bolt nebo Taxi-Link.

Skvělou variantou je pak soukromý transfer, kdy vás odvezou na začátek trasy a poté přivezou zpět. Cenově to v porovnání s taxi vychází dobře. Je to velmi oblíbená možnost, jak si zajistit dopravu na Pico do Arieiro.

Pico do Arieiro a Pico Ruivo turistika na Madeiře

Náročnost túry PR1

  • Náročnost: Středně náročná až náročná – stezka je jištěná, ale přesto zahrnuje prudké stoupání a sestupy, úzké cesty po hřebenech a průchody tunely (nezapomeňte čelovku). Určitě se vybavte vhodnou obuví a dostatkem vody, protože tato túra vám dá zabrat. Odměnou vám ale budou jedny z nejkrásnějších výhledů, jaké kdy uvidíte.
  • Čas: 2,5 až 4 hodiny v jednom směru podle toho, jak často se budete zastavovat a fotit. Navíc je stezka velmi populární, takže pokud nevyrazíte dostatečně brzy nebo naopak později odpoledne, půjdete v zástupu turistů.
  • Délka: 6,5 km v jednom směru
  • Mapa trasy: Pico do Arieiro – Pico Ruivo
turistické trasy na Madeiře

Kdy se vydat na Pico do Arieiro a Pico Ruivo

Letní sezóna je nejoblíbenějším obdobím, které volí většina turistů. Dny jsou většinou jasné, s dalekými výhledy a méně srážkami. Nevýhodou je, že se tu tvoří velké davy, které dokážou chvílemi stezku doslova zablokovat. Zážitek z celé stezky je pak o dost menší.

Z toho důvodu je nejlepším obdobím jaro nebo podzim, kdy máte taky větší šanci na ranní mlhy. Navíc nejdete s davem (i když sami tu taky rozhodně nebudete) a máte šanci si celou túru daleko více užít.

Většina lidí vyráží hned na východ slunce. Když se sem vydáte na západ slunce, bude tu daleko méně lidí. Můžete vyrazit z Pico do Arieiro a pokochat se západem slunce na Pico Ruivo, odkud vás čeká do Achada do Teixera jen hodinka cesty.

turistické trasy na Madeiře

Trasa na Pico Ruivo bez Pico do Arieiro

Pokud byste se raději vydali jen na Pico Ruivo, nemusíte nutně absolvovat náročnou trasu z Pico do Arieiro. Výchozím bodem je v tomto případě Achada do Teixeira (tady běžně trasa PR1 končí), odkud se dostanete na Pico Ruivo za cca jednu hodinu. Zde ja mapa trasy z Achada do Teixeira.

Pico Ruivo

2. Vereda do Larano – turistické trasy na Madeiře

Vereda do Larano je jednou z těch stezek, které vás okamžitě vtáhnou do divoké krásy Madeiry. Tato stezka, která spojuje města Machico a Porto da Cruz, vás vezme na cestu podél pobřeží, kde zažijete Madeiru ve své nejpůsobivější podobě – mezi horami, oceánem a klidem, který přeruší jen šumění vln a vítr.

Doteď nechápu, že není stezka populárnější, protože určitě patří k těm nejkrásnějším turistickým trasám na celé Madeiře. Navíc je relativně nenáročná.

Vereda do Larano turistické trasy na Madeiře

Jak se dostat

Doporučuji začít z Machica, kam se dostanete asi za 25 minut jízdy autem od Funchalu. Zaparkujte u starého tunelu na Caniçal – zde jsou přesné souřadnice 32.732805 -16.764152. Tady se vydáte směrem k vyhlídce Boca do Risco. Na mapy.cz jsme vyznačili přesnou trasu, kterou si můžete stáhnout do mobilu – viz níže.

Zpět se dostanete jednoduše taxíkem nebo můžete využít místní autobusy.

Vereda do Larano turistické trasy na Madeiře

Náročnost trasy

  • Náročnost: Středně náročné – cesta není obtížná, ale pokud máte závratě, můžete mít občas kolem útesů trochu nepříjemný pocit. Pevná obuv je nutností, protože s ohledem na počasí může být stezka blátivá. Vezměte si taky dostatek vody a jídla.
  • Čas: 3,5 hodiny v jednom směru, trasa není okružní
  • Délka: 9,5 km
  • Mapa trasy: Vereda do Larano

Praktické informace pro návštěvu

Celá stezka Vereda do Larano trvá přibližně 4 hodiny, ale záleží na vašem tempu a na tom, jak často se zastavujete a kocháte. Trasa není náročná, ale některé části podél útesů mohou být trochu strmé a vyžadují opatrnost, takže s menšími dětmi bych trasu nedoporučila.

Nejlepší čas pro návštěvu je za jasného počasí, kdy jsou výhledy směrem k oceánu nejlepší. Stezka je navštěvovaná, ale není to nic v porovnání s jinými trasami na Madeiře. Nejspíš to je tím, že není označená jako PR a uniká tak pozornosti většímu počtu turistů.

Více informací: Pro snadnější naplánování cesty jsme sepsali 7denní itinerář Madeiry.

Vereda do Larano turistické trasy na Madeiře

Tip: Pokud si chcete udělat okružní trasu a nechcete jít celou trasu, začněte poblíž staré lanovky v Porto da Cruz. Až k lanovce se autem nedostanete – zaparkujte podél cesty tam, kde to půjde a vydejte se po stezce. Pokud půjdete z Porto da Cruz, čeká vás ta nejkrásnější část stezky podél útesů. V jednom směru vám zabere necelé 2 hodiny – zde je mapa trasy.

Auto je nejlepší možnost, jak prozkoumat Madeiru. Půjčovny aut se nacházejí po celém ostrově a vzhledem k popularitě Madeiry je určitě lepší rezervovat auto předem. Zde jsme sepsali podrobného průvodce pro půjčení auta v Portugalsku (+ jak na řízení auta v Portugalsku).

3. PR6 – Levada das 25 Fontes a Levada do Risco

I když by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o jednu levadu, není tomu tak – jedna trasa tady značí hned dvě levady, které mají stejnou výchozí pozici v Rabacal. Nejsou náročné, takže je klidně můžete absolvovat v jeden den.

Levada do Risco vás zavede k jednomu z nejkrásnějších vodopádů na Madeiře – Cascata do Risco, který tu padá z vysokých útesů. Trasu můžete spojit taky s návštěvou jezírka Lagoa do Vento, kam padá další krásný vodopád a je tu daleko méně lidí.

Po stezce Levada das 25 Fontes dojdete k jezírku, kam ústí 25 pramenů, které vytvářejí kaskádu malých vodopádů. Tato levada je ještě oblíbenější než Levada do Risco, takže vyrazte opravdu brzy nebo naopak pozdě odpoledne.

Levada das 25 Fontes Madeira Portugalsko

Jak se dostat

Výchozím bodem je Rabacal, kam se ale autem nedostanete. Auto musíte nechat na tomto bezplatném parkovišti, odkud pak půjdete pěšky po pohodlné, asfaltové cestě nebo se svezete minibusem (5 € za zpáteční jízdenku v roce 2024, jezdí každých 10-20 minut v čase 9:00-18:00). Parkoviště bývá brzy obsazené, takže je potřeba přijet brzy ráno.

V Rabacal je občerstvení a toalety. Tady si pak zvolíte, kterou levádu chcete jít. Ideálně můžete projít obě levády v jedné okružní trase.

Většina lidí volí variantu parkování výše. Pokud ale hledáte něco dobrodružnějšího, zaparkujte zde. Je tu malé parkoviště jen pro pár aut, tak je potřeba přijet opravdu brzy. Poté jdete asi 800 metrů tunelem, kde je čelovka/baterka nutností a taky pevná, turistická obuv. Přes tunel dojdete do Rabacal, které je výchozím bodem pro levády.

PR6 - Levada das 25 Fontes a Levada do Risco

Náročnost PR6

  • Náročnost: Nenáročné až středně náročné – záleží, jakou trasu zvolíte, ale v základu je cesta nenáročná, místy může být blátivá. Pokud půjdete přes poledne, čekají vás zácpy s ostatními návštěvníky.
  • Čas: Na celý okruh počítejte 2,5 až 5 hodin podle toho, jaký okruh zvolíte a zda využijete minibus.
  • Délka: Opět záleží, zda si cestu zkrátíte minibusem a jaký okruh zvolíte. Maximálně ale počítejte na nejdelší okruh kolem 11-12 km.
  • Mapa trasy: Levada das 25 Fontes a Levada do Risco – na mapě jsem vyznačila celý okruh, ale levády si můžete libovolně nakombinovat. Z Levada das 25 Fontes se dostanete odbočkou taky k vodopádu Risco. Jsou tu informační tabule s mapami, které vás průběžně informují, kde se nacházíte.
PR6 - Levada das 25 Fontes a Levada do Risco

Kdy navštívit PR6

Obě levády jsou neuvěřitelně populární. Pokud vyrazíte později ráno nebo v brzké odpoledne, davům se nevyhnete. To je občas docela nepříjemné, protože v užších úsekách musíte počkat, až projdou ostatní.

Navíc alespoň za nás mají podobná místa v přírodě lepší atmosféru, když tu nejsou davy. Nemluvě o tom, že i příroda si oddychne, když se počet návštěvníků rozptýlí.

Z toho důvodu si doporučuji přivstat nebo sem naopak vyrazit až později odpoledne (v závislosti na tom, kdy do Madeiry letíte a kdy zapadá slunce). Můžete zvolit taky část trasy po 6.2 přes levádu do Alecrim, která je o něco klidnější (viz mapa výše).

PR6 - Levada das 25 Fontes a Levada do Risco

4. PR8 – Vereda da Ponta de São Lourenço

Vereda da Ponta de São Lourenço (PR8) je naprosto odlišná od jiných tras na Madeiře. Provede vás totiž téměř měsíční scenérii východního pobřeží.

Zatímco většina Madeiry je pokrytá bujnou zelení, tady vás čeká naprosto jiný svět – sušší, kamenitý poloostrov se strmými útesy. Na této stezce budete obklopeni neuvěřitelnými výhledy na Atlantik.

Ze stezky si můžete udělat několik odboček k vyhlídkám nebo plážím, kde se můžete ochladit po cestě. Po cestě se nemáte kde schovat ve stínu stromů, takže přijde v létě ochlazení víc než vhod. Z toho důvodu je lepší podniknout túru od podzimu do jara, kdy je počasí nejpříjemnější.

PR8 – Vereda da Ponta de São Lourenço turistické trasy na Madeiře

Jak se dostat

Výchozím bodem je Baía d’Abra, které leží 35 minut jízdy od Funchalu a jen 20 minut od Machico. Silnice je skvěle značená a vede vás přímo k bezplatnému parkovišti, odkud začíná stezka. Míst k zaparkování je tu dost, ale počítejte s tím, že v sezóně bude už kolem 10. hodiny těsno. Pokud se chcete vyhnout davům, vyplatí se přivstat si – při východu slunce jsou ty výhledy ještě lepší.

Pokud nemáte auto, můžete se do Baía d’Abra dostat autobusem z Funchalu (přes a Caniçal a Machico) – časově počítejte necelou hodinu a půl. Zde najdete jízdní řády pro autobusy na Madeiře.

PR8 – Vereda da Ponta de São Lourenço

Náročnost trasy PR8

  • Náročnost: Nenáročné až středně náročné – je zde několik stoupání, ale nic extrémně namáhavého. Počítejte s tím, že stezka je hodně exponovaná slunci a větru, takže si určitě vezměte dostatek vody a opalovací krém. Povrch je převážně kamenitý, takže pevná obuv je nezbytná.
  • Čas: 1-1,5 hodiny v jednom směru
  • Délka: 3,4 km v jednom směru
  • Poplatek: Za vstup na stezku se platí na místě pomocí QR kódu vstupné ve výši 1 € (resp. měl by se platit, ale nikdo to nekontroluje).
  • Mapa trasy: Vereda da Ponta de São Lourenço

Tip: Cestou zpět se doporučuji zastavit v restauraci Tasquinha do Pescador – výborně tu vaří a chodí sem taky hodně místních.

PR8 – Vereda da Ponta de São Lourenço

5. PR17 – Caminho do Pinaculo e Folhadal

PR17 – Caminho do Pináculo e Folhadal do puntíku vystihuje to, co dělá Madeiru Madeirou a právem patří mezi nejkrásnější turistické trasy na Madeiře.

Začínáte procházkou přes levádu plnou květin, poté vystoupáte na nejvyšší vrcholy v okolí, kocháte se nádhernými výhledy a užíváte si dlouhé tunely, které na vás po cestě čekají.

Terén je různorodý a zábavný – od nenáročné Levada do Norte, kde budete procházet pod vodopády, až po vyhlídky v oblasti Levada da Serra a Lombo do Mouro. Pokud chcete zažít divokou a klidnou část Madeiry, stezka PR17 určitě stojí za to. Po cestě si můžete udělat odbočku taky na vyhlídku Bica da Bana.

Madeira průvodce / Madeira tipy Caminho do Pinaculo e Folhadal turistické trasy na Madeiře

Jak se dostat

Oficiální začátek trasy je na regionální silnici 105 v oblasti Lombo do Mouro, kousek pod kterou je menší plácek pro několik aut (zde přibližná poloha parkoviště – 32°44’30.8″N 17°02’46.8″W).

Doporučuji vyrazit spíše ze sedla Encumeada, kde je větší, bezplatné parkoviště a je tu taky občerstvení. Parkoviště se brzy plní, tak je dobré vyrazit hned ráno.

Trasa je okružní, takže nemusíte řešit odvoz zpět, pokud máte půjčené auto. Do sedla se dostanete taky místním autobusem.

Caminho do Pinaculo e Folhadal turistické trasy na Madeiře

Náročnost PR17

  • Náročnost: Středně náročná až náročná trasa. Trasa je velmi různorodá, čekají vás schody a celkově velké převýšení, ideální pro zkušené turisty.
  • Čas: 9 hodin celý okruh
  • Délka: 20 km celý okruh
  • Převýšení: 1743 m
  • Mapa trasy: PR17 – Caminho do Pinaculo e Folhadal
Caminho do Pinaculo e Folhadal turistické trasy na Madeiře

Kdy vyrazit a co s sebou

Kvalitní turistické boty jsou nutností, stejně tak dostatek vody a jídla na cestu. Na začátku trasy je sice občerstvení, ale poté vás čeká celodenní trasa s náročným terénem. Čelovka nebo baterka vám přijde vhod v tunelových úsecích, a vrstvy oblečení vám pomohou zvládnout rychlé změny počasí.

Léto a začátek podzimu jsou nejlepší časy na tuto túru. Počasí je stabilnější a výhledy jsou nejlepší.

Ubytování Funchal 😴

ubytování madeira
GuestHouse Vila Lusitania

Pokoje se snídaní a kuchyňským koutem, bazén

ubytování madeira
Hotel Sirius

Levný hotel v centru města

6. PR9 – Levada do Caldeirão Verde

Levada do Caldeirão Verde je jednou z nejoblíbenějších levád na Madeiře. Caldeirão Verde znamená překladu “zelený kotel” a toto místo si svůj název opravdu zaslouží – po celé trase vás obklopuje bujná vegetace, kapradiny, mechy, vysoké stromy a dokonce procházíte několika tunely, takže si přibalte čelovku nebo baterku.

Až dorazíte na konec cesty, před vámi se rozprostře 100 metrů vysoký vodopád, který padá do klidného jezírka.

PR9 - Levada do Caldeirão Verde turistické trasy na Madeiře

Jak se dostat

Výchozím bodem je placené parkoviště v osadě Queimadas u Santany (0,40 €/hod. v roce 2024, platba pouze v hotovosti). Parkoviště je docela velké, ale přesto se brzy plní, tak určitě přijeďte brzy ráno nebo naopak později odpoledne.

Více inspirace: Nejkrásnější levády na Madeiře

Náročnost PR9

  • Náročnost: Nenáročná až středně náročná trasa, většinou spíše rovinatá nebo lehce do kopce. V tunelech je hodně vlhko, chce to dobré boty a čelovku nebo baterku. Kavárna se nachází na začátku trasy, ale mimo sezónu může být zavřeno.
  • Čas: 1,5-2 hodiny v jednom směru
  • Délka: 6 km
  • Mapa trasy: Levada do Caldeirão Verde
PR9 - Levada do Caldeirão Verde

Kdy navštívit trasu PR9

Levada do Caldeirão Verde je oblíbená a pokud sem přijedete v dopoledne/brzké odpoledne (během sezóny), po cestě se budete muset často zastavovat, abyste pustili protijdoucí. Z toho důvodu je dobré přijet hned ráno nebo naopak později odpoledne. Vyhnete se davům a ulevíte přírodě, která se nemusí vyrovnávat se skokovými nápory turistů.

PR9 - Levada do Caldeirão Verde

7. PR1.3 – Vereda da Encumeada

Pokud hledáte něco náročnějšího a zároveň si chcete užít po cestě více klidu než v případě trasy PR1 (Pico do Arieiro – Pico Ruivo), vydejte se na túru PR1.3 – Vereda da Encumeada.

PR1.3 Vereda da Encumeada je trasa, která vás zavede hluboko do srdce Madeiry. Čeká vás značné převýšení, ale stojí to za to – postupně se otevírají neuvěřitelné výhledy na ostré vrcholy a zelená údolí, zatímco mlhy se líně vznášejí mezi kopci.

Syrová příroda, ticho přerušované jen větrem a ptáky, a pocit, že jste na jedné z nejdivočejších a nejklidnějších částí ostrova. Často tu nepotkáte ani živáčka, pokud se nepohybujete v okolí Pico Ruivo.

Není to snadná cesta – chvílemi musíte překonávat úzké stezky a prudké svahy, ale právě to jí řadí mezi nejkrásnější turistické trasy na Madeiře v Portugalsku.

vereda da encumeada madeira turistika

Jak se dostat

Trasa vede mezi Achada do Teixeira a průsmykem Encumeada. Na obou místech se dá zdarma zaparkovat. Staví tu taky autobusy z měst v okolí nebo můžete svézt taxi.

  • Náročnost: Středně náročná až náročná trasa. Trasa vede po hřebenech s nádhernými výhledy do všech stran a končí v průsmyku Encumeada. Ideální pro zkušenější turisty.
  • Čas: 6-7 hodin v jednom směru
  • Délka: 12,5 km v jednom směru
  • Převýšení: ↑ 1 386 m, ↓ 786 m
  • Mapa trasy: PR1.3 – Vereda da Encumeada
  • Kdy navštívit: Letní měsíce a začátek podzimu jsou nejlepší, protože výhledy jsou jasnější a podmínky stabilnější. V zimě a na jaře je trasa kvůli mlze a dešti ještě obtížnější.
  • Co s sebou: čelovka, pevná obuv, dostatek jídla a pití
vereda da encumeada madeira turistika

8. PR14 – Levada dos Cedros

Pokud hledáte něco tajemného a méně turistického, určitě bych vám doporučila Levada dos Cedros. Leváda navíc vede převážně lesem, takže poskytuje stín a chládek v horkých dnech.

Nachází se na severozápadě Madeiry a zavede vás hluboko do místních lesů Laurissilva. Stezku lemují vzácné kapradiny, mechy a samozřejmě cedry, podle kterých je levada pojmenována.

Není náročná a tu a tam poskytuje taky krásné výhledy, ale po dešti bývá hodně blátivá. Na druhou stranu jsou zdejší lesy nejkrásnější právě za mlhy, kdy působí až mysticky.

levada dos cedros madeira turistické trasy

Jak se dostat

Trasa je jednosměrná a na obou stranách se nacházejí menší, bezplatná parkoviště, kde můžete zaparkovat. Začátek a konec trasy jsem vyznačila v mapě o kousek níž – po dešti doporučuji vyrazit ve směru od Ribeira da Janela. Za sucha můžete jít od Fanalu – hned na začátku vás totiž čekají dlouhé schody, které za mokra kloužou a při sestupu vás zdrží, takže je lepší vyjít schody nahoru.

Zpět na parkoviště pak můžete dojít po silnici nebo po cyklostezce, stejně jako ostatní turisté.

levada dos cedros madeira turistické trasy

Náročnost trasy PR14

  • Náročnost: Nenáročná trasa, za mokra hodně blátivá a hůře schůdná. Určitě to chce pořádně boty, které nepodklouznou.
  • Čas: 2-2,5 hodiny v jednom směru
  • Délka: Přibližně 7 km (jednosměrná trasa)
  • Mapa trasy: PR14 – Levada dos Cedros
  • Kdy navštívit: I když je trasa relativně snadná, hodí se pevná turistická obuv, protože bývá po dešti kluzko. Vezměte si také vodu a svačinu, protože na trase není žádné občerstvení.
levada dos cedros madeira turistické trasy

Kdy je nejlepší čas pro turistiku na Madeiře?

Léto (červenec -září)

Léto na Madeiře přináší horké a suché dny, ideální pro pěší turistiku, zvláště pokud chcete mít jistotu jasného počasí a výhledů. Nicméně během léta se teploty na některých túrách mohou šplhat vysoko, obzvlášť na otevřených trasách, jako je Vereda da Ponta de São Lourenço (PR8).

Pokud se vydáte na túru v létě, je nezbytné mít dostatek vody a opalovací krém, protože na trasách často není stín a slunce bývá velmi intenzivní.

Na druhou stranu, pokud plánujete navštívit v létě oblíbené levády, jako je Levada das 25 Fontes (PR6), měli byste být připraveni na velké množství turistů. Stezky jsou přetížené a jejich kouzlo je rázem pryč.

Doporučuji proto vyrazit buď velmi brzy ráno nebo naopak pozdě odpoledne, kdy se davy zmenší.

Tip: Letní túry jsou nejlepší na východ slunce nebo těsně po něm, kdy je ještě vzduch chladný a cesty prázdné.

turistické trasy na Madeiře, Portugalsko

Jaro (březen-červen)

Na jaře je počasí příjemné, bez extrémních teplot. Toto období je ideální pro pěší turistiku, protože vám umožní zažít kvetoucí Madeiru ve své plné kráse. Kromě bujné vegetace také nemusíte čelit letním davům, takže si turistiku užijete daleko více v klidu.

Levada dos Cedros (PR14) nebo Vereda do Larano jsou v tomto období nádherné, protože lesy Laurissilva a útesy jsou obklopené zelení a mlhou, což přidává místům tajuplnou atmosféru.

Tip: Pokud se vydáte na Madeiru na jaře, zvažte odpolední túry, kdy můžete mít krásné teplé počasí, ale stále dostatek světla. PR17 – Caminho do Pináculo e Folhadal je na jaře nejlepší, protože květiny a zelené plochy kolem levád jsou v plném květu.

PR9 - Levada do Caldeirão Verde

Podzim (říjen-listopad)

Podzim je druhou nejlepší volbou pro návštěvu Madeiry. Počasí je stále teplé, ale méně horké než v létě, a turisté se začínají vracet domů, což znamená méně přeplněné stezky. Stezky jsou většinou suché a podmínky stabilní.

Tip: PR9 – Levada do Caldeirão Verde je v tomto období krásná, protože se příroda halí do teplých tónů a stezky nejsou přeplněné turisty. Podzim je také skvělý pro západy slunce, zvláště pokud se vydáte na túru později odpoledne. Vereda da Encumeada (PR1.3) je nádherná právě na podzim, kdy je krajina klidnější a mlhy, které se často vznášejí nad údolím, vytvářejí dechberoucí panorama.

Více informací: Zde jsou nejkrásnější místa, co navštívit na Madeiře.

levada do risco

Zima (prosinec-únor)

Zima na Madeiře je teplejší než v mnoha jiných částech Evropy, ale stále může přinášet proměnlivé počasí. Stezky mohou být v zimě kluzké a blátivé, zvláště po dešti. Pokud se vydáte na Levada dos Cedros (PR14) nebo podobné levády, buďte připraveni na blátivý terén a nutnost pevné turistické obuvi (ale to platí i v létě, protože počasí na Madeiře je nepředvídatelné).

Na druhou stranu, zima nabízí možnost zažít levády v jejich nejdivočejší podobě – vodopády jsou po deštích plné vody a mlha nad horami může vytvořit téměř pohádkovou atmosféru.

Ubytování v soukromí 😴

ubytování Madeira 9
Pestana Quinta do Arco Hotel

Bungalovy v botanické zahradě, snídaně, bazén, parkování

ubytování Madeira 10
Apartamentos Turisticos Atlantida

Vybavené apartmány v centru Funchalu, terasa, parkování

Co s sebou na turistiku na Madeiře?

Zde je základní seznam věcí, co se hodí, až vyrazíte za turistikou na Madeiře:

Oblečení a obuv

  • Pevná turistická obuv – ideálně nepromokavá, s dobrou podrážkou pro přilnavost na různém terénu (včetně kamenitých, blátivých a kluzkých stezek).
  • Lehké sportovní oblečení – prodyšné tričko a kalhoty nebo kraťasy vhodné pro pohyb.
  • Vrstvy oblečení – počasí se může rychle měnit, zejména ve vyšších nadmořských výškách. Ideální je zvolit vrstvy, jako je funkční triko, mikina, lehká bunda a případně teplejší fleece.
  • Nepromokavá bunda – nečekaný déšť je na Madeiře běžný, zejména v horách a při túrách podél levád. Lehká, sbalitelná bunda, která vás ochrání před deštěm i větrem, je nezbytnost.
  • Čepice a rukavice – zejména při túrách v horách může být mimo sezónu chladněji, obzvlášť ráno a večer.
levada do risco

Turistické vybavení

  • Čelovka nebo baterka – mnoho levád zahrnuje průchod tunely, kde je naprostá tma. Čelovka je ideální, protože máte volné ruce.
  • Trekové hole – nejsou nutností, ale pomáhají při náročnějších výstupech nebo sestupech, a také při stabilizaci na nerovném terénu.
  • Batoh – lehký, ale dostatečně prostorný batoh na celodenní túry, ideálně s polstrovanými ramenními popruhy a možností uchycení láhve na vodu.
  • Hydrovak nebo láhev na vodu – turistické trasy často nevedou kolem zdrojů pitné vody, proto si vezměte dostatek tekutin. Ideálně 1,5–2 litry na celodenní túru.
  • Mapa trasy nebo aplikace – předem si stáhněte offline mapy, například z Mapy.cz, které jsou velmi přesné a užitečné i pro Madeiru.

Další vybavení a tipy

  • Opalovací krém – silný sluneční ochranný faktor, protože i v horách vás slunce může překvapit, zejména na otevřených stezkách bez stínu.
  • Sluneční brýle – obzvlášť na stezkách podél pobřeží nebo v horských oblastech přijde ochrana očí víc než vhod.
  • Lékárnička – základní lékárnička s obvazy, náplastmi, dezinfekcí a léky proti bolesti či alergiím.
  • Svačiny a energetické tyčinky – túry mohou být náročné a energetické zásoby se vám budou hodit, zvláště pokud jdete delší trasy bez možnosti občerstvení.
  • Powerbanka – pokud používáte telefon jako navigaci nebo na focení, powerbanka vám zajistí dostatek energie na celý den.
  • Dezinfekční gel – na túrách často nejsou toalety, takže se dezinfekce na ruce hodí.

Auto je nejlepší možnost, jak prozkoumat Madeiru. Půjčovny aut se nacházejí po celém ostrově a vzhledem k popularitě Madeiry je určitě lepší rezervovat auto předem. Zde jsme sepsali podrobného průvodce pro půjčení auta v Portugalsku (+ jak na řízení auta v Portugalsku).

levada do risco

Leave No Trace – Jak se chovat odpovědně na túrách

Při turistice na Madeiře je důležité chránit krásu přírody a zachovávat ji pro ostatní. Zde je několik jednoduchých zásad vycházejících z konceptu Leave No Trace:

  • Plánování předem: Zjistěte si před túrou aktuální stav stezek a počasí. Dobrá příprava pomáhá předcházet problémům a chrání přírodu.
  • Držte se tras: Vždy zůstaňte na vyznačených cestách, abyste chránili rostliny a předešli erozi půdy.
  • Odpad si odneste: Vše, co si přinesete, si zase odneste. I papírové kapesníky přírodě škodí.
  • Nezasahujte do přírody: Nechte kameny, rostliny a další přírodní objekty na svém místě. Skládání kamenných věží je sice populární, ale může narušit krajinu a ekosystémy.
  • Nerozdělávejte oheň: Pokud není povolen, nerozdělávejte táborák. Zvlášť na Madeiře je riziko lesních požárů vysoké.
  • Respektujte zvířata: Nechte volně žijící zvířata v jejich přirozeném prostředí. Krmení může narušit jejich chování.
  • Ohleduplnost: Udržujte klid, dávejte přednost na stezkách a respektujte ostatní turisty.

Toto byly naše tipy na nejkrásnější turistické trasy na Madeiře v Portugalsku. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Ubytování Madeira 😴

ubytování madeira
Dom Pedro Madeira

Oblíbený hotel u pláže, bazén, restaurace a velké vyžití

ubytování madeira
Santa Cruz Village Hotel

Kvalitní hotel za dobrou cenu, bazén, restaurace

Více informací o Portugalsku

MADEIRA: Zde jsou nejkrásnější místa na Madeiře. Pro snadnější naplánování cesty jsme sepsali 7denní itinerář Madeiry. V tomto článku jsme sepsali 10 tipů na nejkrásnější levády na Madeiře. Vše potřebné o Madeiře jsme sepsali v průvodci Madeirou.

Plánujete navštívit Madeiru s dětmi? Zde jsou nenáročné trasy a místa, kam na Madeiře s dětmi.

PORTUGALSKO: Inspirujte se nejkrásnějšími místy v Portugalsku nebo si naplánujte itinerář pro 10 dní v Portugalsku. Zde ja náš podrobný průvodce pro Algarve v Portugalsku, včetně nejkrásnějších míst, stezek a pláží (+ mapa).

Plánujete si půjčit auto v Portugalsku? Sepsali jsme podrobného průvodce pro půjčení a řízení auta v Portugalsku.

LISABON: Podívejte se na naše tipy na nejkrásnější místa, co navštívit v Lisabonu. Pro snadnější naplánování cesty jsme vytvořili itinerář, kam v Lisabonu za 4 dny.

PORTO: Zde je seznam nejlepších míst, co navštívit v Portu, Portugalsko (včetně mapy a užitečných informací o dopravě, jídle apod.). 

AZORY: Azorské ostrovy jsou dechberoucí. Inspirujte se nejkrásnějšími místy na Azorech nebo si naplánujte itinerář pro Sao Miguel, nejoblíbenější ostrov na Azorech. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *