Kam v Irsku: 25 tipů na nejkrásnější místa, co navštívit v Irsku (+ mapa a tipy)

nejkrásnější místa v Irsku

Irsko je zemí jedinečných přírodních úkazů a archeologických nalezišť, která pamatují historii delší než egyptské pyramidy. Dnes si ukážeme ta nejkrásnější místa, co navštívit a vidět v Irsku. Přiložíme taky užitečné tipy a mapu pro snadnější sestavení itineráře pro návštěvu Irska.

Nejkrásnější místa a zajímavosti, co navštívit v Irsku

Je tolik skvělých věcí, co můžete dělat v Irsku. Od neolitických míst, středověkých hradů po jedinečné přírodní úkazy. Podívejte se s námi na nejkrásnější místa a zajímavosti, co navštívit v Irsku. 

Irsko můžeme pomyslně rozdělit na 2 části. Východní oblast opředená legendami, plná historie a starověkých staveb.

Naproti tomu stojí západní pobřeží s dechberoucí přírodou, divokými útesy a fantastickými výhledy.

Celým západem vede Wild Atlantic Way, 2600 km dlouhá trasa podél členitého pobřeží a napříč 9 hrabství. Trasa je značená bílou vlnovkou na modrém podkladu. Pokud se jí budete držet, získáte záruku, že jste viděli to nejlepší, co západní pobřeží Irska nabízí.

Značení Wild Atlantic Way

Čtěte našeho podrobného průvodce, jak si půjčit a řídit auto v Irsku (ceny, požadavky, postup, tipy pro řízení a čemu se vyhnout).

Teď už se pojďme podívat na to, co musíte v Irsku vidět a zažít:

Dublin

Dublin vás nadchne dlouhou historií, zajímavými muzei, tradičními hospodami a neuvěřitelně vstřícnými lidmi.

Temple bar Irsko
Temple Bar v Dublinu

Navštivte univerzitní komplex Trinity College s více než 1000 let starou Book of Kells a nádhernou knihovnou. Nebo se projděte ikonickou čtvrtí Temple Bar, která je plná hospod, barů, barevných výloh a dobré nálady.

Dublin je známý výrobou whiskey a piva Guinness. Během návštěvy města se můžete dozvědět vše o výrobě a příběhu těch největších značek.

Čtěte podrobného průvodce, co navštívit v Dublinu (+ praktické tipy, jak si užít Dublin – ubytování, doprava, ceny, jídlo a další).

Z Dublinu můžete navštívit v rámci jednodenního výletu řadu míst. Tím nejoblíbenějším jsou Moherské útesy na západním pobřežím, které dosahují výšky až 200 metrů. Dalším oblíbeným výletem je obrův chodník Giant’s Causeway na severu Irska.

Brú na Bóinne

Brú na Bóinne je fascinující místo. Pokud se zajímáte o historii, určitě sem zamiřte. Jedná se totiž o jednu z nejvýznamnějších neolitických sbírek na světě, která zahrnuje velké průchozí hrobky Newgrange, Knowth a Dowth. Ty jsou staré 5000 let a jsou tak dokonce starší než egyptské pyramidy nebo Stonehenge.

Newgrange / Brú na Bóinne
Newgrange / Brú na Bóinne

Prohlídka začíná u návštěvnického centra pro Newgrange a Knowth (Dowth není zevnitř přístupná). Uvnitř můžete navštívit výstavu, kde se dozvíte více o historii Brú na Bóinne, prohlédnete si artefakty a uvidíte, jak se tu dříve žilo, co se pěstovalo a chovalo.

Odtud pak jezdí zdarma po menších skupinkách kyvadlový autobus do Newgrange nebo Knowth (Knowth je v zimě uzavřené – otevírá na začátku března). S průvodcem pak můžete navštívit hrobky uvnitř (cca 20-30 minut).

Knowth / Brú na Bóinne
Knowth / Brú na Bóinne

Návštěvu si musíte rezervovat předem. Na výběr je několik typů vstupenek. Můžete si vybrat jednu z hrobek nebo klidně obě hrobky včetně návštěvnického centra. I s prohlídkou zvenčí počítejte s návštěvou celé oblasti kolem 2,5-3 hodin. Více informací se dočtete na oficiálních stránkách.

Glendalough

Glendalough se nachází jižně od Dublinu na úpatí Wicklow Mountains. Ruiny klášterního komplexu ze 6. století, které jsou rozeseté po okolí. Tady se natáčelo několik scén z filmu Statečné srdce.

Glendalough / co vidět v okolí Dublinu
Glendalough / co navštívit v Irsku
Glendalough / co vidět v okolí Dublinu
Glendalough / nejkrásnější místa v Irsku

Je tu návštěvnické centrum, občerstvení a placené parkování (v roce 2023 za 4 €). Odtud vedou stezky různých obtížností. Okolní krajinou a kolem Horního a Dolního jezera, nad která můžete vystoupat a užít si výhled na jezera i okolí (sledujte modré značení).

Připravte se na to, že Glendalough je oblíbeným místem a v sezóně to tu může být přeplněné.

Glendalough obklopují Wicklow Mountains. Drsné a často nedotčené pohoří a jediný národní park na východě Irska. Navíc se jedná o nejrozsáhlejší pohoří v Irsku, takže tu na vás čekají desítky kilometrů turistických tras.

Lough Tay Wicklow Mountains / nejkrásnější místa v Irsku
Lough Tay Wicklow Mountains / nejkrásnější místa v Irsku

A pokud pojedete autem projeďte se přes horský průsmyk Sally Gap. Oblíbené místo pro natáčení irských scenérií do filmů (objevil se například ve filmu P.S. Miluji Tě).

Podívejte se na další tipy na výlety v okolí Dublinu.

Kilkenny

Starobylé irské město s úzkými uličkami, historickými památkami a tudorovskými domy. Tak přesně to je Kilkenny.

Město Kilkenny bylo ve středověku hlavním městem Irska. První zmínky pochází už z 11. století, takže je historií a zajímavými místy doslova prošpikované – od středověkého hradu s rozsáhlou zahradou přes historickou ulici Medieval Mile po katedrálu St Canice’s.

St Canice's Cathedral
St Canice’s Cathedral Kilkenny / co vidět v Irsku

Projděte se dlážděnými uličkami obklopenými obchody s uměním a řemesly, navštivte dechberoucí památky nebo si dejte guláš s pivem v jedné z historických pivnic.

Kilkenny / co vidět v Irsku
Kilkenny / co vidět v Irsku

Pokud je vaší základnou Dublin, do Kilkenny se konají pravidelné okružní výlety přes Wicklow Mountains, Glendalough a Kilkenny.

Rock of Cashel

Rock of Cashel představuje komplex historických staveb na vápencovém výběžku včetně gotické katedrály a originálu kříže svatého Patrika. Právě díky působení svatého Patrika se Rock of Cashel přezdívá taky St Patrick’s Rock.

Jedná se o jednu z nejpozoruhodnějších sbírek keltského umění a středověké architektury v Evropě. A i když se dodnes dochovaly převážně zříceniny, atmosféra tady je nepopsatelná. Navíc s nádherným výhledem do okolí.

Rock of Cashel / co navštívit v Irsku
Rock of Cashel / co navštívit v Irsku

V rámci prohlídky uvidíte okrouhlou věž, vysoký kříž, románskou kapli (uchovává jediné románské fresky na území Irska; prohlídka kaple možná pouze s průvodcem), gotickou katedrálu, opatství, sál vikářského sboru a věžový dům z 15. století.

Rock of Cashel se nachází na jihu Irska. Aktuální informace o vstupném a otevírací době najdete na Heritage Ireland.

Cork

Cork, druhé největší město Irska leží na úplném jihu země. Hlavní třída Corku se nachází podél St Patrick’s St, kterou lemují obchody a restaurace. Z hlavní třídy vybíhají úzké uličky.

Cork

Kousek odtud se nachází vstup do Anglického trhu. Anglický trh si nenechte ujít. Krásný, historický trh z 18. století, kde místní zemědělci prodávají své výrobky.

Za vidění stojí taky viktoriánská čtvrť z 19. století, která má ten správný bohémský vibe. To nejlepší se nachází podél MacCurtain St, po které můžete dojít až k netradičními kostelu svatého Patrika (kousek od nádraží).

Katedrála v Cobh
Katedrála v Cobh

Z Corku můžete vyrazit na výlety po okolí. Například do pobřežních městeček Kinsale a Cobh.

Kinsale je asi tím nejbarevnějším městečkem v celém Irsku (ty nejbarevnější domy uvidíte na pěší zóně Newman’s Mall). Kouzelné místo jako Cobh, který se nachází jihovýchodně od Corku.

Kinsale / co navštívit v Irsku
Kinsale / co navštívit v Irsku

Na druhou stranu od Corku pak leží Blarney Castle. Hrad ze 14. století, který je známý především pro svou zeď Blarney Stone. Legenda praví, že když zeď políbíte, budete požehnaní moudrostí a výmluvností. Na políbení zdi se tu stojí fronty :).

Čtěte našeho podrobného průvodce, jak si půjčit a řídit auto v Irsku (ceny, požadavky, postup, tipy pro řízení a čemu se vyhnout).

Národní park Killarney

Národní park Killarney byl prvním národním parkem v Irsku. Divoká příroda, křišťálově čistá jezera a vodopády strmě padající do údolí. Už to svědčí o tom, že Killarney NP určitě stojí za návštěvu.

Killarney National Park / Co navštívit v Irsku
Killarney National Park / Co navštívit v Irsku

Myslí si to i spousta dalších návštěvníků, takže v sezóně tu může být občas trochu přeplněno. Naštěstí jen poblíž hlavních a snadno přístupných bodů.

Pokud se vydáte dál po jedné z turistických stezek, užijete si Killarney NP daleko víc v klidu.

Muckross

Oblast Muckross je jednou z nejoblíbenějších oblastí v parku Killarney. Navštivte honosné viktoriánské sídlo z 19. století Muckross House, projděte se v zahradách se skleníky a užijte si výhled na jezero. Hned vedle se nachází farma, kde si vyzkoušíte výrobu másla, nadojíte krávu, upečete chleba a zažijete, jak se žilo v Irsku bez elektřiny a vody.

Kousek odtud se nachází Muckross Abbey, jedno z nejkrásnějších a nejzachovalejších opatství v Irsku. Vstup je zdarma.

Muckross Abbey / co navštívit v Irsku
Muckross Abbey / co navštívit v Irsku

Na druhou stranu od Muckross House leží v lesích ukrytý menší vodopád Torc Waterfall.

Na úpatí jezera Lough Leane stojí středověká zřícenina hradu Ross Castle. Můžete vystoupat na věž parku a užít si výhled do okolí nebo nasednout na loď a projet se po jezeře, které obklopují vrcholky NP Killarney. Více informací o plavbě po Lough Leane najdete na tomto odkaze.

Čtěte: Nejkrásnější místa v Dublinu

Ring of Kerry

Nejspíš není známější panoramatické cesty v Irsku, než je Ring of Kerry.

Ring of Kerry je 179 km dlouhá okružní trasa, která začíná a končí ve městě Killarney (začít ale můžete kdekoliv jinde). Provede vás hrabstvím Kerry kolem poloostrova Iveragh – národním parkem Killarney, kolem pobřeží a pláží, dechberoucími výhledy na útesy Kerry Cliffs a přes irsky mluvící vesnice.

Okolí Ring of Kerry / Co navštívit v Irsku
Kerry Cliffs / Co navštívit v Irsku
Kerry Cliffs / Co navštívit v Irsku

Právem patří k tomu nejlepšímu, co navštívit v Irsku. A z toho důvodu tu může být především sezóně hodně plno. Abyste se vyhnuli zácpám za autobusy, jeďte ve směru hodinových ručiček. Trasa je součástí Wild Atlantic Way – sledujte značení bílé vlnovky na modrém podkladu.

Pozor taky na cyklisty, ovce a lidi, kteří parkují na krajnici a přebíhají silnici.

Skelligerovy ostrovy

Už před 100 lety popsal irský dramatik a nositel Nobelovy ceny George Bernard Shaw jako: “...Neuvěřitelné, nemožné, šílené místo… Říkám vám, že ta věc nepatří do žádného světa, ve kterém jsme vy a já žili a pracovali: je to součást našeho vysněného světa…“

Skelling Michael a v dáli Little Skelling

Skeligerovy ostrovy jsou 2 neobydlené ostrovy na jihozápadě Irska – větší ostrov Skelling Michael a menší Little Skelling. Ostrovy jsou výrazně skalnaté a rozeznatelné už z dálky. Hnízdí tady desítky tisíc divokých ptáků včetně papuchalků a gannetů. Když budete mít štěstí, zahlédnete i delfíny.

Papuchalkové

Pokud jste fanoušky Star Wars, možná si vybavíte ostrov Skelling Michael ze Star Wars: Síla se probouzí.

A jak ostrovy navštívit? Jedinou možností je plavba lodí – na výběr máte 2 možnosti prohlídek:

  • Eco Tour – plavba ekologickou lodí kolem obou ostrovů. Loď se dostane tak blízko k ostrovům, že uvidíte historická místa i vzácné ptáky. Plavby vyplouvají několikrát denně z přístavu Portmagee od května do října.
  • Landing Tour – při této prohlídce se dostanete přímo na ostrov Skelling Michael, kde můžete navštívit historická místa (zříceninu kláštera a chýše ve tvaru včelích úlů). Loď vyplouvá pouze jedenkrát denně.

Obě prohlídky jsou extrémně oblíbené – své místo si musíte rezervovat předem s dostatečným předstihem (především Landing Tour, která vyplouvá pouze jednou denně).

Čtěte: Nejlepší výlety v okolí Dublinu

Poloostrov Dingle

Lákají vás divoké útesy, zlatavé pláže a fantastické výhledy? Poloostrov Dingle to splňuje na jedničku.

Projeďte se autem po Slea Head Drive, vyrazte na túru po zříceninách starověkých staveb nebo se vykoupejte v Atlantském oceánu (doporučuji pláže Coumeenoole Beach a Inch Beach). S tím správným počasím si tu budete připadat jako ve Středozemí.

Coumeenoole Beach
Coumeenoole Beach

Napříč celým poloostrovem vede dálková turistická trasa Dingle Way. Trasa vede podél pobřeží a prochází většinou měst a vesnic na poloostrově, takže na ní můžete kdykoliv navázat a užít si alespoň kousek z ní. Podívejte se tady, pokud vás zajímá více informací o stezce Dingle Way.

Poloostrov Dingle / nejkrásnější místa v Irsku
Poloostrov Dingle / nejkrásnější místa v Irsku

Páteř poloostrova Dingle tvoří souvislý pás pohoří, které patří k nejvyšším v Irsku. Středem vede Conor Pass, jeden z nejvyšších a nejkrásnějších průsmyků v Irsku.

Po celém poloostrově jsou roztroušené pozůstatky z neolitické doby – stojící kameny, úlové chýše, orghamské kameny nebo domy hladomoru, kde se dozvíte více o hladomoru v Irsku, při kterém zemřelo přes 1 milion Irů.

Naproti poloostrovu Dingle se nachází ostrov Blasket. A i když je neobydlený, můžete se sem podívat.

Slea Head Drive

Slea Head Drive je 47 km dlouhá okružní trasa, která je součástí Wild Atlantic Way. Perfektní alternativa k Ring of Kerry, která může být v sezóně až moc turistická.

Začíná a končí v Dingle (irsky Daingean), ale navázat na trasu můžete kdekoliv chcete. Trasa kopíruje silnici R559 a je sjízdná za půl dne. Doporučuji si ale vyhradit minimálně jeden celý den, protože vás po cestě čeká řada zajímavostí. Od archeologických nalezišť po dechberoucí výhledy.

Dunmore Head Dingle / nejkrásnější místa v Irsku
Dunmore Head Dingle / nejkrásnější místa v Irsku

Zastavovat a vystupovat budete častěji, než si myslíte. Doporučuji vyhlídku Dunmore Head, která je nejzápadnějším bodem pevninského Irska a je z ní výhled na protilehlý ostrov Blasket. A potěším taky fanoušky Star Wars. Právě tady se totiž natáčelo několik scén ze Star Wars: Poslední z Jediú.

Opodál se pak nachází Dunquin Pier – přístav s vyhlídkou, která je známá dvěma ikonickými skálami ve tvaru jehlanu. Jedno z nefotogeničtějších míst v Irsku (a že jich tady je).

Dunquin Pier při západu slunce
Dunquin Pier při západu slunce
Praktické tipy před návštěvou Slea Head Drive

Pokud vyrážíte po Slea Head Drive v sezóně, jeďte po směru hodinových ručiček. Tím se vyhnete zácpě za autobusy, které tudy taky projíždějí, protože některé části silnice jsou opravdu úzké. Pozor taky na cyklisty, ovce a lidi, kteří parkují na krajnici a přebíhají silnici.

Trasa je značená bílou vlnovkou na modré podkladě (značení pro Wild Atlantic Way, které je Slea Head Way součástí).

Moherské útesy

Moherské útesy tady nemůžou chybět. Pokud byste měli navštívit pouze jedno místo v Irsku (vyjma Dublinu), měly by to být Moherské útesy. 200 m vysoké a 14 km dlouhé útesy, které patří k největším na světě. Díky tomu jsou zapsané na seznamu UNESCO. Jeskyně v útesech se taky objevily v několika scénách filmu Harry Potter a princ dvojí krve.

Moherské útesy

Pokud sem zamíříte na jaře a v létě, možná budete mít štěstí zahlédnout papuchalky.

Praktické informace před návštěvou Cliffs of Moher

Útesy se rozprostírají mezi Doolin a Liscannor. Zhruba v polovině se v nejvyšším místě nachází návštěvnické centrum. Můžete zaparkovat na všech třech místech – u návštěvnického centra, v Doolin nebo v Liscannor.

Parkování u návštěvnického centra je nejdražší, ale v ceně máte taky návštěvu interaktivní výstavy v centru. Návštěvnické centrum je samo o sobě zajímavá stavba – moderní a šetrná k životnímu prostředí.

Pokud máte omezený čas, jeďte sem, protože odtud jsou výhledy nejlepší a Moherské útesy tu jsou nejvyšší. Aktuální informace o vstupném a otevírací době najdete na oficiálních stránkách.

Parkování v Liscannor nebo Doolin je výrazně levnější. Z obou míst pak vyrazíte po stezce podél pobřeží. Nezapomeňte na pořádné boty, protože stezka může být kluzká a blátivá. Z Doolin je stezka dlouhá 8 km, z Liscannor o něco kratší. Z obou směrů si ale užijete fantastické výhledy.

Samotná návštěva Moherských útesů je zdarma.

Moherské útesy / co navštívit v Irsku
Moherské útesy / co navštívit v Irsku

Další variantou je nasednout na přímý autobus ke Cliffs of Moher z Dublinu. Autobusy vyjíždí od Dublin City Gallery v centru města (je tu zastávka) a dělají okružní trasu přes nejkrásnější místa na západním pobřeží.

Projdete si Moherské útesy, měsíční krajinu národního parku The Burren a krásné městečko Galway. Navíc za skvělou cenu, kde je součástí ceny taky vstup do parků. Nemusíte nic řešit, autobus vás zaveze až na místo.

 

Národní park Burren

Irsko je známé svojí zelenou a bujnou přírodou. Věděli jste, že právě tady najdete krajinu, která jakoby z oka vypadla měsíční krajině? Nazývá se The Burren a je natolik ojedinělá a vzácná, že je součástí národního parku.

Rozprostírá se jen kousek od Moherských útesů, takže pokud vám zbyde čas, víte, kam se vydat dál :).

Burren National Park / co vidět v Irsku
Burren National Park

Jedinečný ráz krajiny The Burren vytvořil víc než tisíc let starý vápenec. Pokud vás napadlo, že je krajina národního parku Burren nudná a plochá, zamiřte sem v létě. V tuhle dobu to tu totiž kvete o sto šest.

Oblast Burren je fascinující svých ekosystémem – rostliny, které běžně rostou daleko od sebe, se tady vyskytují hned vedle sebe. Například subarktické mrože horské rostou vedle středozemní orchideje hustokvěté.

Národní park Burren je přístupný zdarma. Bezplatné parkoviště se nachází na kraji parku (není tu žádné zázemí a návštěvnické centrum sídlí ve městě Corofin).

Galway

Slyšeli jste písničku Galway Girl od irského zpěváka Eda Sheerana? Pokud ano, je vám asi jasné, že Galway patří k nejkrásnějším městům v Irsku.

Galway / nejkrásnější města v Irsku
Galway / nejkrásnější města v Irsku

Začněte u Španělské brány a projděte se historickým centrem až k Eyre Square. Historické centrum leží v Latinské čtvrti a je plné restaurací, taveren a obchůdků. A taky turistů :).

Nebo se vydejte do přístavu. Na procházku nebo plavbu lodí po nejkrásnějších místech v okolí Galway.

Arranské ostrovy

Dalším krásným místem v hrabství Galway jsou Aranské ostrovy, kterým se přezdívá taky Ostrovy svatých a učenců. Je to jako cesta zpět v čase. Skalnaté ostrovy, které jsou známé pro svá archeologická naleziště (a nádhernou přírodu – jak jinak v Irsku). Tím nejznámějším starobylým místem je keltský kostel Dún Aonghasa (v překladu Červí díra) na ostrově Inishmore.

Útesy na ostrově Inishmore / nejkrásnější místa v Irsku
Útesy na ostrově Inishmore

Na Arranských ostrovech uslyšíte irštinu víc než kdekoliv jinde v Irsku. Celá oblast je jako návrat v čase do starších dob.

Ostrov Inishmore je největším z Aranských ostrovů. Dostanete se sem trajektem z Doolinu a dalších míst v okolí. Hned v přístavu je půjčovna kol. Na kole můžete projet celý ostrov. U Dún Aonghasa, který se nachází téměř na druhé straně ostrova, budete za půl hodiny (pokud nezastavujete).

Krajina na ostrově Inishmore  / co vidět v Irsku
Krajina na ostrově Inishmore

Ostrov Achill

Na západním pobřeží Irska v hrabství Mayo leží ostrov Achill. Místo s třetími nejvyššími útesy v Evropě, nádhernými stezkami, nedotčenými plážemi a volně pasoucími se ovcemi.

V západním koutu ostrova se mezi útesy ukrývá Keem Beach. Pláž, která se umísťuje mezi nejkrásnějšími plážemi na světě. Za krásného počasí je to jedno z nejlepších míst pro koupání v širokém okolí. Dostanete se sem po úzké, panoramatické silnici.

Keem Beach / co navštívit v Irsku
Achill Island Irsko

V okolí se ale nachází několik dalších krásných pláží. Hned pět z nich bylo oceněné Modrou vlajkou (stejně jako pláž Keem).

Ostrov Achill je snadno přístupný autem po mostě.

Národní park Connemara

Connemara National Park znamená v překladu Země moře. Oblast plná hor, rašelinišť, vřesovišť, močálů a kilometrů stezek, které vás krásnou přírodou provedou. Je to místo, kde převládá silná irská tradice.

Connemara National Park
Connemara National Park

Nejnavštěvovanějším místem v Connemara NP je opatství Kylemore. Krásná romantická stavba na úpatí jezera. Opatství je přístupné veřejnosti. Můžete si projít interiéry i udržované zahrady. Více informací o vstupném a otevírací době najdete zde.

Opatství Kylemore

Pro ty, co vyhledávají turistiku, tu mám jiný tip. A tím je Diamond Hill, ikonický vrchol s výhledem na Connemara NP. Kolem vrcholu vedou 3 stezky různých obtížností. Pokud se chcete projít přes hřeben Diamond Hill, zvolte nejdelší okruh (červeně značeno). Výchozím bodem je městečko Letterfrack na úpatí národního parku, kde se nachází návštěvnické centrum.

Connemara NP se nachází na západním pobřeží Irska, asi hodinu od Galway.

Je nutné cestovní pojištění do Irska? Váš Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) pokryje nezbytné lékařské ošetření v důsledku nemoci nebo úrazu. Pojištění ale nepokrývá případnou spoluúčast (například za hospitalizaci, při stomatologických zákrocích či při nákupu léků). Tuto spoluúčast pokrývá právě cestovní pojištění, stejně jako situace, jako je zrušení cesty, ztráta zavazadel nebo pojištění odpovědnosti za škodu. Zjistěte více o tom, co vše cestovní pojištění zahrnuje.

Ben Bulben

Ben Bulben je dalším místem, co navštívit v Irsku. Zvlášť, pokud milujete hory a dechberoucí přírodu. Ben Bulben je plochá skalnatý vrchol, který vás odzbrojí svojí impozantností. A navíc je to místo, kde se vyhnete velkým davům.

Ben Bulben / co vidět v Irsku
Ben Bulben / co vidět v Irsku

Malý bezplatné parkoviště se nachází u Luke’s Bridge, odkud se vydáte po neznačené (ale vyšlapané) stezce. Ta může být blátivá a podmáčená. Nahoru a zpět počítejte s 3-4 hodinami (podle počasí).

Jakmile dojdete na vrchol, užijete si nádherné výhledy na celé Dartry Mountains a hrabství Sligo.

Errigal a Seven Sisters

Asi málokterá hora v Irsku je tak ikonická jako hora Errigal v hrabství Donegal na úplném severu Irska (podobně jako Ben Bulben). Už z dálky jí na první pohled rozpoznáte, jak strmě vystupuje z okolní rovinaté krajiny.

Errigal je součástí menšího pohoří Seven Sisters, kdy každá ze 7 hor má svá vlastní keltská jména – kromě Errigal (751 m) sem patří Mackoght alias Little Errigal (555 m), Aghla More (584 m), Ardloughnabrackbaddy (603 m), Aghla Beg (564 m), Crocknalaragagh (471 m) a Muckish (666 m).

Výstup na Errigal je nejoblíbenější túrou v okolí. Z vrcholu se vám naskytne fantastický výhled na Seven Sisters a okolní jezera.

Mount Errigal / nejkrásnější místa v Irsku
Mount Errigal / nejkrásnější místa v Irsku

Trasa začíná na neplaceném parkovišti kousek za Dunlewey, je místy bahnitá, strmá a často tu fouká silný vítr. V druhé polovině trasy stoupáte především po skalách. Každý středně zdatný turistika výstup zvládne. Nahoře budete za cca 1,5 hodiny.

Pokud byste si chtěli výšlap prodloužit, spojte Errigal s výstupem na protilehlý Mackoght. Sem už zavítá daleko míň lidí a přitom výhledy odtud taky rozhodně stojí za to.

Zde je podrobný průvodce, jak si půjčit a řídit auto v Irsku (ceny, požadavky, postup, tipy pro řízení a čemu se vyhnout).

Co navštívit a vidět v Irsku – Severní Irsko

Severní Irsko už sice není součástí Irska, ale je tak snadno dostupné, že ho většinou všichni zařazují do stejného itineráře.

Upozornění: V Irsku platíte eurem a v Severním Irsku (Velká Británie) je oficiální měnou libra. Na řadě míst se dá platit kartou, ale nedá se na to spoléhat vždy.

Giant’s Causeway

Giant’s Causeway je číslo jedna na seznamu, co vidět v Severním Irsku.

Giant’s Causeway si můžete představit jako 40 tisíc do sebe vzájemně zapadajících čedičových skal. Přírodní úkaz (je opravdu přírodní?) vznikl jako výsledek sopečné erupce před 60 miliony let.

Giant's Causeway / nejkrásnější místa v Irsku
Giant’s Causeway / nejkrásnější místa v Irsku

Legenda zní ale zajímavěji: irský obr Finn McCool napaden skotským obrem Benandonnerem. Fionn přijal výzvu a postavil hráz před Severní kanál. Hráz byla během jejich bitvy zničena a tím vznikl Obří chodník (Giant’s Causeway).

Po čedičových kuželech se můžete procházet (pozor za mokra, kdy to dost klouže). Na výběr jsou taky 4 stezky, po kterých můžete celou oblast lépe prozkoumat (v orientaci pomůžou mapy).

Giant's Causeway / nejkrásnější místa v Irsku
Giant’s Causeway / nejkrásnější místa v Irsku

Praktické informace pro návštěvu Gaint’s Causeway

Vstup do Giant’s Causeway je zdarma. Pokud jedete autem, parkovné je 10 £. Nebo můžete zaplatit vstupné, kdy budete mít v ceně výstavu v návštěvnickém centru, parkovné a v případě zájmu prohlídku s průvodcem. Stojí to jen pár liber navíc a parkoviště je hned vedle návštěvnického centra. Více informací najdete tady.

Máte raději výlety autobusem, kde vše vyřídí za vás? Návštěva Giant’s Causeway, hradu Dunluce a Belfast je jedním z nejoblíbenějších výletů z Dublinu.

Dunluce Castle

Krásnou přírodu Giant’s Causeway je potřeba vyvážit místem plným historie. Dunluce Castle je zřícenina hradu z 16. století, která se rozprostírá na skalnatém útesu. Kromě prohlídky si užijete i fantastické výhledy.

Dunluce Castle se objevil v několika scénách Hry o trůny, odkud pocházel rod Theona Greyjoye.

Dunluce Castle leží jen kousek od Giant’s Causeway. Aktuální informace o vstupném a otevírací době najdete tady.

Carrick-a-Rede

Carrick-a-Rede je starý lanový most spojující pevninu a menší rybářský ostrov, odkud je za jasného počasí fantastický výhled na protilehlé Skotsko. Zároveň je to místo, kde při troše štěstí zahlédnete i delfíny.

Carrick-a-Rede irsko
Carrick-a-Rede

Vstupenky na Carrick-a-Rede si musíte koupit předem online. Vstupenka platí i pro parkování. Na parkovišti ukážete vstupenku, poté půjdete po stezce asi 15 minut k mostu, kde vám obsluha mostu překontroluje vstupenku ještě jednou. Za hezkého počasí a v sezóně se tu tvoří dlouhé fronty. Pokud vám to vyjde, přijeďte co nejdříve ráno nebo naopak později odpoledne.

Carrick-a-Rede se nachází jen čtvrt hodiny jízdy autem od Giant’s Causeway.

Dark Hedges

Hledáte krátkou zastávku po cestě a jste fanoušky Hry o trůny? Pak vám nesmí ujít Dark Hedges, úsek Bregagh Road, kde bukové stromy lemují silnici.

Kousek odtud je velké bezplatné parkoviště (některá auta parkují přímo na Bregagh Road a kazí tím zážitek z procházky).

Ale upřímně – pokud nejste opravdu fanoušky seriálu, návštěvu Dark Hedges bych vynechala. Zvlášť v sezóně a za hezkého počasí, kdy sem proudí davy lidí.

Belfast

Náš seznam s tipy na místa, co navštívit v Irsku, zakončíme v Belfastu, hlavním městem Severního Irska.

Projděte se kolem nádherné City Hall s parkem a památníkem, kde jsou zaznamenané všechny oběti Titaniku. Pokračujte po hlavní třídě Royal Ave a toulejte se uličkami až k nábřeží, kde si můžete prohlédnout sochu velké ryby. A není to jen tak ledajaká ryba – na šupinách má totiž vyryté významné osobnosti a události z historie Belfastu.

Belfast / nejkrásnější místa v Irsku
Belfast / nejkrásnější místa v Irsku

Přejděte na druhou stranu řeky, odkud za pár minut dojdete k hlavní atrakci města – Titanic Belfast. Monumentální muzeum, které zahrnuje 9 interaktivních galerií, kde budete mít na dosah památky, zvuky, vůně, příběhy a vše, co se pojí s potopenou lodí Titanic.

Titanic Belfast / nejkrásnější místa v Irsku
Titanic Belfast / nejkrásnější místa v Irsku

Samotná budova obsahuje designové prvky, které symbolizují Titanic. Lavičky kolem jsou rozmístěny ve stejném pořadí jako nouzový signál Morseovy abecedy Titanicu nebo památné trávníky jsou dimenzovány podle počtů ztracených životů. Titanic Belfast je silné místo, kde se dozvíte vše, co vás o Titanicu zajímalo.

TOP 10 nejkrásnějších míst, co navštívit v Irsku

Máte v Irsku pouze omezený čas a chcete vidět to nejlepší, co Irsko nabízí? Podívejte se na top 5 míst, co si nenechat ujít v Irsku:

  1. Dublin
  2. Moherské útesy
  3. Aranské ostrovy
  4. Ring of Kerry (popř. Slea Head Drive)
  5. Kilkenny
  6. Poloostrov Dingle
  7. Galway
  8. Gendalough
  9. Skelligerovy ostrovy
  10. Giant’s Causeway
Dunguaire Castle
Dunguaire Castle

Co navštívit a vidět v Irsku – mapa

JAK POUŽÍVAT TUTO MAPU: Výše najdete podrobnou tipů na nejkrásnější místa, co navštívit v Irsku. Kliknutím do levé horní části mapy uvidíte samostatné vrstvy s vyznačenými místy. Můžete skrýt a zobrazit různé vrstvy nebo kliknutím na ikony na mapě zobrazit názvy míst, co vidět v Irsku. Pokud si chcete mapu uložit, označte jí hvězdičkou. Pro větší verzi klikněte na ikonu v pravém horním rohu.

Tipy, jak si užít návštěvu Irska

  • Sbalte si repelent. Bude potřeba.
  • K repelentu si přibalte taky dobré boty a nepromokavé oblečení.
  • Při půjčení auta si vybírejte menší modely. Některé panoramatické silnici totiž můžou být tak úzké, že byste s větším autem hůř projeli.
  • Řiďte se značením na cestách nebo si kupte papírovou mapu. Google mapy nebo GPS mají tendenci vás dostat do cíle co nejrychleji…a často bohužel po méně zajímavé trase.
  • Irsko má řadu míst, kde byste možná mobilní pokrytí nečekali. Opak je ale pravdou – mobilní pokrytí je v Irsku vynikající.
  • Nejlepším obdobím pro návštěvu Irska je září-říjen. Turistů je tu tak akorát, dny jsou stále docela dlouhé a v tomhle období v Irsku spadne nejméně srážek.

Naplánujte si svou cestu snadno a rychle. Pokud si něco koupíte prostřednictvím našich odkazů, získáme malou provizi. Vy neplatíte nic navíc. Děkujeme!

Toto byla naše tipy na nejkrásnější místa a zajímavosti, co navštívit v Irsku. Máte dotaz? Rádi ho zodpovíme v komentáři níže. Šťastnou cestu!

Více informací o Irsku

DUBLIN: Podívejte se na našich 20 tipů, co navštívit v Dublinu (+ další užitečné informace a tipy pro vaší cestu). Zde je podrobný průvodce dopravou v Dublinu.

VÝLETY V OKOLÍ DUBLINU: Inspirujte se našimi tipy na výlety v okolí Dublinu.

PŮJČENÍ AUTA V IRSKU: Zde je podrobný průvodce, jak si půjčit a řídit auto v Irsku (ceny, požadavky, postup, tipy pro řízení a čemu se vyhnout).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *