CESTOVNÍ PRŮVODCE PRO SLOVENSKO

Objevte Slovensko, zemi působivých přírodních krás a historických památek, jejichž význam sahá daleko do minulosti. Od vznešených výšin Vysokých Tater po útulné kavárny a vinárny v Bratislavě.

slovensko průvodce

CO NAVŠTÍVIT NA SLOVENSKU?

Od impozantních štítů Vysokých Tater, přes tajuplné ruiny hradů, až po pulzující život ve městech jako Bratislava a Košice, Slovensko fascinuje svou jedinečností. Objevte kouzlo Bojnického zámku, ponořte se do historie v Banské Štiavnici nebo se vydejte na zážitkovou cestu napříč Slovenským rájem.

NEJLEPŠÍ MÍSTA NA SLOVENSKU

PRAKTICKÉ INFORMACE

Kdy navštívit Slovensko

Slovensko je skvělou destinací po celý rok. Zde je přehled toho, co můžete očekávat v jednotlivých obdobích:

Jaro (březen až květen): Jaro přináší postupné oteplování, s průměrnými teplotami od 10°C do 15°C. Později v květnu může teplota stoupat až k 20°C. Jarní měsíce jsou ideální pro návštěvu historických měst jako Bratislava a Košice nebo pro pěší turistiku v nižších polohách, jako jsou Malé Karpaty.

Léto (červen až srpen): Léto je většinou teplé s průměrnými teplotami kolem 25°C, ale mohou být i horké dny přesahující 30°C. Léto je ideální pro všechny druhy venkovních aktivit včetně návštěvy lázní a aquaparků. Vysoké Tatry a jiné horské oblasti na Slovensku přitahují turisty na trekking, horolezectví a cykloturistiku. Léto je také čas festivalů a kulturních akcí, které se konají po celé zemi.

Podzim (září až listopad): Podzim přináší chladnější teploty, průměrně od 10°C do 15°C, s chladnějšími rány a večery. Je to skvělý čas pro turistiku a cyklistiku, zejména v září, kdy počasí ještě umožňuje delší výlety. Navštivte vinobraní a ochutnejte místní vína a gastronomii, například na festivalech v Modře nebo Pezinku.

Zima (prosinec až únor): Zimní teploty jsou často pod bodem mrazu, průměrně kolem -2°C až 3°C, s typickou sněhovou nadílkou. Zima je sezónou pro lyžování a snowboarding, s vynikajícími lyžařskými středisky, jako jsou Jasná Nízke Tatry, Vysoké Tatry a Donovaly. Nebo se zajeďte ohřát do termálních lázní.

Doprava na Slovensku

Veřejná doprava

Veřejná doprava na Slovensku je dobře rozvinutá, zejména ve větších městech a mezi hlavními městy a turistickými destinacemi.

Slovenské železnice (Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. – ZSSK) provozují hlavní železniční síť, která spojuje většinu významných měst a regionů, včetně Bratislavy, Košic, Žiliny a Banské Bystrice. Železniční síť nabízí taky panoramatické trasy, které vedou přes slovenské horské oblasti a údolí, například při cestě přes Vysoké Tatry.

Autobusy jsou nezbytné pro doplnění vlakové sítě, zejména v oblastech, které vlaky nepokrývají. Slovenská autobusová doprava (SAD) spolu s několika soukromými dopravci, jako jsou RegioJet a FlixBus, provozuje rozsáhlé sítě linek, které spojují jak města, tak venkovské a turisticky atraktivní oblasti.

Autobusy jsou obvykle komfortně vybavené, včetně Wi-Fi a klimatizace, a nabízejí cenově dostupný způsob cestování po celém Slovensku.

Informace o vlakových a autobusových spojích, jízdní řády a možnosti nákupu jízdenek najdete na webových stránkách příslušných dopravců. Pro vlaky je to web Železničná spoločnosť Slovensko (www.zssk.sk), kde si můžete snadno naplánovat cestu a koupit jízdenky online. Pro autobusovou dopravu slouží stránky jednotlivých dopravců, jako je RegioJet (www.regiojet.sk) a FlixBus (www.flixbus.sk), které rovněž nabízejí online nákup jízdenek a detailní informace o trasách a odjezdech.

Autem na Slovensku

Silniční síť na Slovensku je dobře rozvinutá a poskytuje kvalitní spojení mezi hlavními městy, turistickými destinacemi a odlehlými oblastmi.

Dálnice na Slovensku jsou zpoplatněné dálniční známkou, kterou si můžete zakoupit online, na benzínových stanicích nebo na poště. Informace o poplatcích a možnostech platby najdete na oficiální webové stránce eZnamka.

Maximální povolená rychlost na dálnicích na Slovensku je 130 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h a v obydlených oblastech 50 km/h, pokud není stanoveno jinak.

Parkování na Slovensku je obecně dobře značené, s dostatečnými možnostmi parkování jak na ulici, tak v parkovacích domech. Ve větších městech a u hlavních turistických atrakcí je parkování často zpoplatněné. V městech jako Bratislava je využívání parkovišť P+R (Park and Ride) oblíbenou a cenově výhodnou alternativou pro ty, kteří chtějí prozkoumat město bez starostí s parkováním v centru.

Kultura a tradice na Slovensku

Kultura

Kultura na Slovensku je bohatá a rozmanitá, odrážející dlouhou historii země a vlivy mnoha národů, které na jejím území žily.

Slovenské kultuře dominují silné folklorní tradice, které se projevují ve výrobě tradičních slovenských krojů, hudbě, tanci a lidových slavnostech, jež se konají po celém Slovensku.

Literatura, divadlo a výtvarné umění také zaujímají významné místo v kulturním životě Slovenska. Země má bohatou historii literatury, s významnými postavami, jako jsou Pavol Országh Hviezdoslav a Ľudovít Štúr, kteří pomohli formovat moderní slovenský jazyk. Ve výtvarném umění vynikají osobnosti jako Ľudovít Fulla a Martin Benka, kteří svými díly ovlivnili slovenské umělecké směry.

Tradice a slavnosti

Tradiční slavnosti a kulturní zvyky hrají na Slovensku významnou roli a odrážejí bohatý historický a kulturní odkaz země.

Mezi nejvýznamnější a nejbarvitější tradice patří folklorní festivaly, které se konají po celém Slovensku a představují živou mozaiku tance, hudby a lidového umění. Jeden z nejznámějších je Východná Folklore Festival, největší folklorní festival na Slovensku, který se každoročně koná v malebné obci Východná. Tady uvidíte tradiční slovenské tance, poslechnete si lidové písně a pokocháte se ručně vyrobenými kroji se spoustou detailů.

Další významnou tradicí jsou vinobraní a gastronomické festivaly, které odrážejí bohatou agrární tradici Slovenska a jeho lásku k vínu a místním specialitám. Mezi nejznámější patří vinobraní v Modre, Pezinku nebo v Tokaji. Ochutnáte nejen prvotřídní slovenská vína, ale i tradiční slovenské pokrmy, jako jsou bryndzové halušky či kapustnica.

Typická jídla na Slovensku

Kuchyně na Slovensku je bohatá a rozmanitá, ovlivněná geografickou polohou země a její dlouhou historií, kde se prolínají vlivy z uherské, rakouské a slovanské tradice s moderními evropskými vlivy. Každý region na Slovensku nabízí své unikátní speciality, od sytých masových pokrmů po lahodné dezerty.

Mezi typické a oblíbené pokrmy, které můžete na Slovensku ochutnat, patří:

  • Bryndzové halušky: Tradiční slovenský pokrm, obvykle připravovaný z bramborových halušek smíchaných s bryndzou (slovenský ovčí sýr) a posypaných slaninou.
  • Kapustnica: Bohatá a vydatná polévka, která obsahuje kysané zelí, uzené maso, houby a různé koření, podávaná běžně jako zahřívající jídlo během zimních měsíců.
  • Zemiakové placky: Tenké, smažené placky z bramborového těsta, často ochucené česnekem a servírované jako příloha nebo samostatné jídlo.
  • Slovenské víno: Díky své poloze ve středu Evropy má Slovensko bohatou tradici v pěstování vína, zejména na jižních svazích Malých Karpat a v oblasti Tokaje.
  • Slivovica: Tradiční slovenský ovocný destilát, obvykle vyrobený ze sliv, oblíbený jako digestiv nebo oslavný nápoj.

Co se týče pitné vody, na Slovensku je voda z kohoutku obecně bezpečná k pití. Kvalita vody se může v různých oblastech mírně lišit, ale celkově je voda na Slovensku pravidelně kontrolována a splňuje všechny zdravotní standardy pro pitnou vodu.

Spropitné v restauracích na Slovensku není povinné, ale je běžné nechat spropitné ve výši 10 %, pokud jste spokojeni se službou.

☞ Podívat se na všechny destinace.