7 triků, jak ušetřit peníze a získat finanční nezávislost

jak sestavit osobní rozpočet / jak se stát finančně nezávislý

ZJISTĚTE KROK ZA KROKEM, JAK SPRÁVNĚ HOSPODAŘIT S PENĚZI A ŽÍT SVŮJ ŽIVOT BEZ DLUHŮ

Peníze jsou jedna z věcí, o kterou se nejvíc staráme a řešíme téměř každý den. 

Kolik času strávíme řízením našich peněz?

Nemyslím stresováním se, že nemáme dostatek a chceme víc. Mám na mysli porozumění tomu, kam naše peníze odcházejí, kolik utratíme a kolik vlastníme. 

Kolik času strávíme vyděláváním peněz a jak málo času učením se o penězích?

Velký nepoměr, že? 

Co investovat více času pochopení peněz jako nástroje, který bude fungovat pro nás? Namísto vydělávání dalších a dalších peněz. 

Jak mít domácí finance pod kontrolou? Sestavte si rodinný rozpočet.

Pomocí rozpočtu převezmete kontrolu nad svým finančním životem. To může pomoci snížit stres a dosáhnout svých snů. 

Jen blázen by o tom nestál :). 

Průměrná rodina nese spoustu stresu. Hypotéka, leasing na auto, dluhy z kreditních karet a další formy zadlužení. 

Přesto ale plno rodin nemá rozpočet. Řada lidí si myslí, že rozpočet je jen pro ty, co nemají nazbyt a žijí z výplaty do výplaty.

To je ale špatně.

Mám kolem sebe lidi, kteří tvrdí, že nemají nazbyt. Objektivně to ale není pravda (teď rozhodně neházím všechny do jednoho pytle!). Ale kolik znáte lidí, kteří říkají, že nemají a denně vykouří krabičku cigaret, zajdou si na pár piv do hospody, nechají si dovézt jídlo do práce?

Já spoustu. 

Ať už jste bohatí, chudí, střední vrstva, rozpočet vám s velkou pravděpodobností pomůže zlepšit vaší finanční situaci. 

Jak správně hospodařit s penězi?

To, co potřebujete, je osvojit si finanční gramotnost. Jakmile se dozvíte, jak spravovat své peníze, splácet své dluhy a investovat své úspory, budete mít finanční zabezpečení, které vám poskytne větší svobodu pro důležitější věci v životě.

Knih na toto téma je spoustu. Jako základ určitě doporučuju přečíst si knížku Bohatý táta, chudý táta – Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne (dá se koupit i jako audiokniha).

Tohle je bible, pokud se chcete naučit pracovat s penězi.

Kniha se čte velmi dobře a hlavně je napsaná srozumitelně ve formě příběhu. Její autor Robert Kiyosaki napsal i verzi pro mládež, ale podle mě je takhle napsaná tak dobře, že jí pochopí i mladší. Osobně nechápu, proč ještě není zařazená do učebních osnov ?.

A až pochopíte principy finanční gramotnosti, můžete do fungování financí proniknout blíž skrz autora Napoleona Hilla. Minimálně klasikou Myšlením k bohatství.

Za tyhle dvě knihy se můžu zaručit, že se vám budou skvěle číst a otevřou vám oči v oblasti financí ?. Je to jen malá investice za to, jak dokážou změnit často pokřivený pohled na finance v naší společnosti.

Jak sestavit rozpočet domácnosti?

1. Převezměte kontrolu nad svými financemi

Každý měsíc si po výplatě sedněte a převezměte kontrolu nad svou finanční situací: přemýšlejte o tom, čeho se svými financemi chcete dosáhnout. Kam investovat, na co našetřit, jaký dluh splatit. Stanovte si předběžný cíl, kterého chcete dosáhnout.

2. Analyzujte své výdaje a porovnejte je se svými příjmy

Rozpočet musí odrážet realitu. Toho nejlépe dosáhnete tak, že budete minimálně měsíc, dva sledovat své výdaje. Pečlivě si zapisujte všechno, každou drobnost.

Nejlepší je stáhnout si aplikaci, kterých je v dnešní době spousta. Tam zapíšete každý výdaj. Výdaje si samozřejmě můžete zapisovat i někam na papír, ale nebude to tak přehledné jako v případě aplikace, která vám výdaje průběžně sčítá, třídíte si je do nejrůznějších kategorií apod. Navíc telefon máte většinou při sobě.

Jaké jsou nejlepší aplikace pro správu rodinného rozpočtu?

Wallet – česká aplikace zdarma, pomocí které naplánujete rozpočet a sledujete své finanční výdaje. Nechybí jí napojení na většinu bank z celého světa, takže jednoduše propojíte svůj účet a finance spravujete na základě pohybů na kontě.

Spendee – další česká aplikace zdarma, která vám ukáže, odkud získáváte a kam odcházejí vaše peníze. Také si jí můžete propojit se svým účtem.

Výdaje si rozdělte:

  • fixní výdaje – hypotéka, platba za auto, nájem, pojištění. Výše peněz, kterou je nemožné nebo jen s obtížemi změnit.
  • variabilní výdaje – jídlo, koníčky, účty za telefon, oblečení. Tady se dá škrtat a ušetřit.

Po měsíci zapisování budete nejspíš šokovaní, kolik peněz a za co utratíte. To by vás mělo namotivovat své výdaje snížit.

Vytvořili jste si představu o výdajích. Teď je porovnejte se svými příjmy.

Jakými příjmy? Příjmy z práce, pasivní příjmy, z pronájmu nemovitosti…zahrňte vše, co reálně přinesete domů.

3. Stanovte si jasný cíl

Chcete jet na dovolenou? Splatit dluh? Nové auto? Stanovte si jasný a realizovatelný cíl.

Jak vypadá jasný a realizovatelný cíl?

  • Chci ušetřit 20 % z výplaty.
  • Chci ušetřit za 6 měsíců 18000 Kč (musím si odložit 3000 Kč měsíčně) na dovolenou.
  • Chci splatit úvěr ve výši 120000 Kč za 5 let (musím si odložit 2000 Kč měsíčně – nebudeme to komplikovat úroky ?).

Jak to nemá vypadat?

  • Chci něco ušetřit.
  • Chci každý měsíc odložit trochu peněz.
  • Chci splatit svou půjčku co nejrychleji.

Jasné a dosažitelné cíle vás směřují. Jsou lépe zvládnutelné a dostávají vás do silnější pozice.

Záleží jen na vás, kolik cílů si stanovíte. Samozřejmě s ohledem na příjmy ?. Internetová bankovnictví už dnes většinou mají systém šetřících obálek, kdy každou obálku použijete pro jeden cíl. Budete v tom mít přehled a hned uvidíte, kolik vám u kterého cíle zbývá.

4. Vytvořte si rozpočet

Na základě svých cílů si sestavte reálný rozpočet.

Jak by měl vypadat rodinný rozpočet?

  • Zapište si veškeré reálné příjmy. I když odhadujete, že daný měsíc dostanete nějaké bonusy, nezapočítávejte je, dokud si nejste 100 % jistí, že je dostanete. Co si budeme povídat – bonusy nakonec bývají nižší, než očekáváme ?.
  • Zapiště si fixní výdajové položky pro daný měsíc.
  • Projděte jednotlivé variabilní výdajové položky a zhodnoťte, kde by se dalo ušetřit. Stanovte si maximální částky za jednotlivé kategorie.

Může se hodit: 50+ užitečných tipů, jak ušetřit tisíce a nemuset počítat každou korunu.

5. Odložte částku pro dosažení svých cílů jako první

Výplatu už máte na účtu? Zaplaťte za nájem, hypotéku, auto a odložte si částku, kterou potřebujete pro dosažení svých cílů. Třeba na spořící účet. A zapomeňte na to.

A zbytek můžete utratit ?.

6. Držte se svých cílů a žijte život bez dluhů

Průběžně kontrolujete a analyzujte svůj rozpočet. Záleží na vás a na konkrétní potřebě, zda to bude týdně nebo měsíčně. Nezapomínejte do rozpočtu zasvětit i další členy domácnosti, kteří se podílí na finančním chodu.

Máte potíže s dodržením rozpočtu? Znovu zanalyzujte své výdaje. Nemá cenu si stanovovat cíle, které nebudou udržitelné. Každý měsíc se akorát budete cítit, že jste selhali a nedokázali dodržet to, co jste si stanovili hned na začátku. I malé kroky pomohou dosáhnout toho, co si přejete.

Zní to jednoduše? Jednoduché to ale je. Těchto pár kroků vám pomůže držet si své finance pod kontrolou, získat finanční stabilitu a mít finanční budoucnost ve svých rukou.

Jak to máte vy? Tvoříte si svůj rozpočet?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *